Uutta materiaalia päihteistä ja pelaamisesta selkokielellä
Uudet päihde- ja peliaiheiset tietopaketit, -visat ja animaatiot on kehitetty erityisesti kehitysvammaisille nuorille ja nuorille aikuisille, mutta ne soveltuvat myös muille selkokielen tarvitsijoille.
”Kaikilla ihmisillä on oikeus saada ymmärrettävää tietoa päihteistä ja pelaamisesta”, toteaa SELVIS-hankkeen projektipäällikkö Sarianna Palmroos. ”On hienoa, että olemme pystyneet vastaamaan tarpeeseen, joka selkokieliselle päihde- ja pelitietoudelle on ollut.”
Selkokieli on yleiskieltä helpompaa suomea, jota tarvitsee noin 11‒14 % väestöstä (Selkokeskuksen tarvearvio vuodelta 2019). Selkokielistä viestintää voivat tarvita ihmiset, joilla on oppimisen, lukemisen tai ymmärtämisen vaikeuksia tai muistisairaus. Selkokielestä hyötyvät myös monet maahanmuuttajat, jotka opiskelevat suomen kieltä.
”Uskomme, että näistä aineistoista on hyötyä niin selkokielen tarvitsijoille itselleen kuin ammattilaisille, jotka työskentelevät esimerkiksi vammaispalveluissa, päihdepalveluissa tai oppilaitoksissa”, Palmroos kertoo. ”Päihdesanasto sisältää monia vaikeita käsitteitä, kuten riippuvuus. Aineistossamme nämä sanat on selitetty ymmärrettävällä tavalla, ja siten aineistot voivat toimia ammattilaisten tukena tilanteissa, joissa on tarve avata hankalia termejä asiakkaalle tai opiskelijalle.”
Materiaalit on kehitetty EHYT ry:n ja Kehitysvammaliitto ry:n yhteisessä SELVIS-hankkeessa, jonka tavoitteena on ehkäistä kehitysvammaisten nuorten aikuisten päihde- ja pelihaittoja. Kehitysvammaiset nuoret ja kehitysvamma-alan ammattilaiset ovat olleet mukana aineistojen suunnittelussa ja kehittämisessä.