Hadiya-hankkeesta apua vanhemmuuteen
Hadiya -hankkeen tavoitteena on ehkäistä somalin- ja arabiankielisten nuorten päihde- ja rahapelihaittoja sekä tarjota nuorten vanhemmille tukea arjen kasvatushaasteisiin.
Hadiya-hankkeen koulutussuunnittelijat Malika Diouani (arabiankielinen toiminta) ja Abdirahman Rage (somalinkielinen toiminta) kertovat, että arabian ja somalinkielisten perheiden nuoret ja heidän vanhempansa saattavat elää erilaisissa kuplissa, joiden todellisuudet eivät vastaa toisiaan. Hadiya-hanke rakentaa siltoja todellisuuksien välille
– Vanhemmat eivät välttämättä tiedä, miten helposti nuorten tavoitettavissa sekä rahapelit että päihteet Suomessa ovat. Ne ovat islamilaisessa kulttuurissa haram, ehdottomasti kiellettyjä, eikä vanhemmilla itsellään ole ehkä mitään kokemusta kummastakaan. Lapset joutuvat kuitenkin tasapainottelemaan kahden kulttuurin välissä. Ehdoton kielto ilman perusteluja ei aina suojaa kokeiluilta, Diouani kertoo.
Useille perheille ongelmat tulevat vastaan täytenä yllätyksenä, kun nuoret alkavat kyseenalaistaa perinteitä.
Hadyia-hanke teetti vuonna 2021 tutkimuksen, jossa haastateltiin arabiankielisiä muslimivanhempia. Tulokset osoittivat, että vanhemmat tarvitsevat myös omasta mielestään tukea nuorten elämäntilanteen ymmärtämiseksi sekä päihde- ja rahapeliasioiden ottamiseksi puheeksi.
Hyvinvointi ennen kaikkea
Vuonna 2021 nuorten ryhmät toimivat Vantaan Hakunilassa ja Helsingin Vuosaaressa.
Hadiya-hanke vahvistaa päihde- ja rahapelihaitoilta suojaavia tekijöitä nuorten arjessa sekä tarjoaa nuorille mielekästä ja mieluisaa toimintaa. Ohjelmassa on muun muassa elokuvissa käymistä, yhdessä ateriointia, futsalin pelaamista, leipomista, nuorten hyvinvointia edistävien projektien tekemistä ja ennen kaikkea keskustelua aiheista, joita kotona ei ehkä aina osata ottaa puheeksi.
Ryhmien keskusteluapuna toimivat Hadiya-keskustelukortit ja kuvitteelliset hahmot Leyla ja Ali, jotka seikkailevat päihde- ja rahapeli-ilmiöitä esille tuovissa tarinoissa, ja joiden ongelmia nuorten kanssa yhdessä sitten selvitetään.
– Nuorille kahden kulttuurin välissä eläminen ei ole haaste. Nuoret kuitenkin kertovat, ettei heidän vanhemmillaan ole aina käsitystä erilaisista haasteista, joita nuoret voivat kohdata arjessaan, Rage kertoo.
Hankkeen vetäjät ovat saaneet myös vanhemmilta viestiä siitä, miten vaikeaa heidän on ymmärtää nuorisoaan. Vanhemmat haluavat kysyä ja tietää ja ennen kaikkea he haluavat työkaluja, millä käsitellä asioita.
Työkaluja vanhemmuuteen
– Ei riitä, että nuoria pelkästään kielletään tekemästä jotain. Meidän on pystyttävä kertomaan myös miksi päihteetön elämä olisi parempi, Diouani ja Rage pohtivat.
EHYT järjesti vuonna 2021 Hadiya-hankkeeseen kuuluvia Vanhempaininfo-koulutuksia pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Oulussa. Maksuttomia yhden tai kahden kerran koulutuksia on toteutettu myös verkon kautta etänä erilaisille vanhempainryhmille. Koulutukset ovat saatavissa arabiaksi, somaliksi ja suomeksi.
– Haluamme kannustaa vanhempia hakemaan apua sen sijaan, että he häpeäisivät. Kysymys ei ole omasta epäonnistumisesta. Ongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Hadiya-hanke tarjoaa sekä apua, että tietoa, Diouani ja Rage rohkaisevat.
Artikkeli on julkaistu aiemmin EHYTin vuoden 2021 vuosikertomuksessa.