Juhli turvallisesti – kippistä kohtuudella!

Keltainen mocktail-juoma.

Hyvästä seurasta ja tarjoiluista nauttiminen on osa aikuisen ihmisen mielekästä elämää. Mielenterveydellekin tekee hyvää kohottaa arkea ja juhlia silloin, kun juhlan aika on. Jopa joka toinen aivovamma syntyy kuitenkin alkoholin vaikutuksen alaisena, joten omiin juomatapoihin kannattaa kiinnittää huomiota.

– Vain pieni osa alkoholin käytön yhteydessä tulleista aivovammoista liittyy päihteiden ongelmakäyttöön. Vaikka noin puolet aivovammoista syntyykin huppelissa olleille, suurin osa näistä – jopa 78 % – sattuu toisinaan humalahakuisesti juoville ihmisille eikä alkoholin ongelmakäyttäjille, toteaa Aivovammaliitto ry:n toiminnanjohtaja Päivi Puhakka.

Suomalaiset juovat alkoholia tyypillisimmin viikonloppuna ja juhlapyhinä. Erityisesti lauantai-iltaisin lasin ääressä on noin 840 000 suomalaista. Juhannus, vappu ja uudenvuodenaatto ovat maineeltaankin kosteita juhlia.

– Selvälläkin päällä voi sattua. Jo kaksi annosta alkoholia hidastaa merkittävästi koordinaatiokykyä, tasapainoa, kehon hienomotoriikkaa ja reaktioaikoja, jolloin loukkaantumis- ja tapaturmariski kasvaa merkittävästi, sanoo asiantuntija Heli Vaija Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

Humalassa harkintakyky heikkenee ja impulsiivisuus ja riskinotto lisääntyvät: 0,6 promillen päihtymyksessä tapaturmariski lisääntyy. Kun ihminen on noin promillen humalassa, suorituskyky heikkenee ja tapaturmariski kasvaa jo selvästi. Promille ylittyy 80-kiloisella naisella neljästä annoksesta ja 80-kiloisella miehellä viidestä annoksesta – eli viidestä lasillista viiniä tai viidestä oluesta.

– Ikäihmisillä alkoholi vaikuttaa vieläkin nopeammin, eli ikäihmiset eivät tarvitse edes tuota määrää, Puhakka sanoo.

Päihteiden aiheuttamaa tapaturmariskiä voi ehkäistä ja vähentää muun muassa humalahakuisen juomisen vähentämisellä. Riskialtista juomista voi välttää vaihtamalla alkoholin esimerkiksi herkullisiin mocktaileihin ja muihin alkoholittomiin juomiin. Jos kuitenkin juo alkoholia, on hyvä muistaa juoda aina välillä pelkkää vettä.

– Käyttämällä alkoholia kohtuudella tai kokonaan ilman alkoholia voi pitää hauskaa yhdessä. Turvallisesti, aivoja suojellen. Hilpeys ja hauskanpito ovat kuitenkin tärkeitä hyvinvoinnille, Vaija muistuttaa.

Aivovammaliitto ry ja EHYT ry järjestävät vapun tienoilla järkevään juhlimiseen kannustavan kampanjan. Kampanja jalkautuu Helsinkiin, Kempeleeseen ja Tampereelle.

Lisätietoja: EHYT ry, Heli Vaija, asiantuntija, puh. 044 510 0228 tai heli.vaija@ehyt.fi