Eurocaren Codenotti: EU tarvitsee kipeästi uutta alkoholistrategiaa

tiedote_liitutaulu

Eurocaren Codenotti: EU tarvitsee kipeästi uutta alkoholistrategiaa

Me Suomessa kuvittelemme, että alkoholi puhuttaa vain täällä, mutta haaste on maailmanlaajuinen, taustoitti EHYT ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi kansainvälisiä puhujia Päihdepäivillä Helsingissä.

-Alkoholin vuosittaiset sosiaaliset kustannukset Euroopassa ovat 155,8 miljardia euroa. Se on suurin 16–24-vuotiaiden nuorten miesten kuolinsyy, kertoi eurooppalaisen alkoholipoliittisen liittouman Eurocaren pääsihteeri Tizziana Codenotti EHYT ry:n Päihdepäivillä Helsingissä.

Eilisen sanomalehdestä Codenotti poimi kotimaastaan tuoreita lukuja: vuodessa Italiassa on 28 000 alkoholikuolemaa. Kahdeksan miljoonaa italialaista juo hyvin haitallisesti. 45 prosenttia liikenneonnettomuuksista liittyy alkoholiin. Kulutus on matala, mutta alkoholi on edellisten lukujen valossa Codenottin mukaan maassa iso ongelma.

Alkoholiongelma on euroopanlaajuinen, Codenotti totesi. -Tarvitsemme yhteisiä linjauksia ja uuden EU-tasoisen strategian vuonna 2012 päättyneen tilalle. Komissio ei ole jäsenmaiden toivomuksista huolimatta halunnut viedä eteenpäin uutta alkoholistrategiaa.

Ensimmäisen EU-tasoisen alkoholistrategian saavutuksena muun muassa kymmenen maata otti käyttöön tai uudisti kansallisen alkoholiohjelmansa. Ikärajoituksia otettiin käyttöön, tiedotusta lisättiin ja 50 prosenttia maista rupesi rajoittamaan tarjouskampanjointia ja myynnin lisensointia.

-Jos resurssit ovat rajatut, tehokkaimmat toimenpiteet alkoholihaittojen vähentämiseksi ovat hinnan, saatavuuden ja markkinoinnin rajoittaminen, Eurocare neuvoo WHO:n suositusten pohjalta. Tiedotus ja valistus tulevat näiden jälkeen.

Ensimmäinen askel strategiassa olisi eurooppalainen Loi Evin, josta Ranska on laillaan malliesimerkki muun muassa kieltäessään alkoholin mielikuvamainonnan. ”Eurooppalainen Loi Evin” kieltäisi muun muassa mainonnan nuorille, TV:ssä ja elokuvissa sekä sponsoroinnin nuorten tapahtumissa. 

Tukea Euroopassa löytyy: yli kolme neljännestä EU-kansalaisista haluaa, että nuoriin kohdistuva alkoholimainonta kielletään koko EU.ssa. -Internet-mainonnassa olisi tekemistä, huomautti Codenotti nuorten suosimasta mediasta.

-Alkoholin saatavuutta on lisätty viimeiset 50 vuotta, summasi Päihdepäivillä Sosiaali- ja terveysministeriön hallintoneuvos Ismo Tuominen. -Virheitä voidaan tehdä, mutta niitä voidaan myös korjata. Vuosi 2006 toi käänteen 1995 liberalisointiin ja 2004 veronalennukseen. Tämänjälkeiset veronkiristykset ovat korjausliikettä. Meillä on mahdollisuus jatkaa tätä korjaavaa käännettä kesällä. Hallituksen ehdotus uudesta alkoholilaista eduskunnalle annetaan syksyllä.

-Alkoholihaittojen vähentämisessä tärkeää on se, miten jokainen meistä puhuu alkoholipolitiikasta, vaikkapa työpaikkojen kahvihuoneissa, Tuominen vastuutti. – Kun puhutaan, miten epäonnistunutta alkoholipolitiikkamme on, harvoin mainitaan, että nykyisen alkoholilain aikana alkoholikuolleisuus on noussut tuhannesta 2000.een. 

Keskustelu siitä, että pitää muuttaa alkoholikulttuuria on räikeimpiä ohjauksia väärille urille, muistutti Tuominen. -Vastaukset alkoholihaittojen vähentämiseen halutaan löytää jostain pienistä ryhmistä kuten päihdeäideistä, vaikka vastaukset löytyvät kaikkiin suomalaisiin kohdistetuista toimenpiteistä. Vetoan kaikkiin ammattilaisiin; he ovat omalla tahollaan vastuussa keskustelusta, jota käydään yhteiskunnassamme tänä keväänä.

-Myös Virossa on herätty alkoholihaittoihin, kertoi tilaisuudessa puhunut virolaistutkija Riina Raudne.  -Tämä näkyy jopa presidentin puheessa. Viro nostaa 2015 alkoholiveroa 15 prosentilla 2015 ja 10 prosentilla seuraavat kolme vuotta. 

Päihdealan vuoden kärkitapahtuma, Päihdepäivät käsittelee päihdealan ajankohtaisimpia kysymyksiä kaksipäiväisessä tapahtumassa (13.-14.5.2014) Helsingin Telakalla.

Lisätietoja:
Sari Aalto-Matturi, toiminnajohtaja, EHYT ry, puh. 0400 508 234
Kristiina Hannula, johtaja, EHYT ry, puh. 040 701 5207