Voiko toisen puolesta raitistua?
Työssäni pääsen silloin tällöin keskusteluihin, joihin en tiedä oikeaa vastausta. Voiko minusta tulla raitis? Kuinka lopetan raha-automaattien pelaamisen? Mistä tiedän olevani addikti?
Puhuessani erilaisten ihmisten kanssa tiedän, että mustan ja valkoisen välissä on paljon hyvää harmaata. Kun joku puhuu ja kyselee omasta tai läheisen juomisesta, ajattelen jonkinlaisen prosessin lähteneen liikkeelle. Ihminen on huolestunut ja haluaa muuttaa tapojansa tai auttaa kaveria muutoksessa.
Toisen puolesta ei voi raitistua, mutta toista voi auttaa. Puhu ja kysy, kun on lupa puhua. Kuuntele ja keskustele aina kunnioittaen toisen oikeutta elää elämäänsä valitsemallaan tavalla.
Voit ottaa puheeksi huolesi. Ole ihmiselle kuuntelija ja vieressä pohtija. Usein kuuntelu, kuuntelu ja kuuntelu avaavat yhteyden ihmisten välille. Luottamuksellisessa keskustelusuhteessa voi kysyä myös vaikeita kysymyksiä. Keskustelu ei ole terapiaa vaan huolen keventämistä ja asioiden jakamista.
Mitä hyvää saat alkoholista? Se ei ole ilmeisin päihdetyöntekijän kysymys. Kysymys voikin tuntua mahdottomalta esittää läheiselle, jonka alkoholin säännöllinen juominen ärsyttää ja aiheuttaa arjessa huolta ja ongelmia. Joskus voi silti olla hyvä kysyä. Kun saa ihmisen pohtimaan alkoholin käyttöä hyötynäkökulmasta, niin seuraavalla kohtaamisella voi olla helpompi sanoa juomisen haitoista.
Syksyllä 2020 jokaisessa keskustelussa – puhelimessa, sähköposteissa ja harvoissa lähikohtaamissa – olen puhunut covid-19-pandemian vaikutuksesta arkeen ja työhön. Kuinka paljon tämä uusi normaali – etätyö, etäelämä – on muuttanut tapoja juoda alkoholia, harrastaa liikuntaa, tavata ihmisiä, elää elämää? Jotkut meistä ovat vähentäneet alkoholin juomista ja toisille meistä alkoholi on hiipinyt jokaiseen päivään. Arjen ja työn muuttuessa on tärkeää kysyä itseltä ja läheisiltä: mitä hyvää sinulla on elämässä?
Kirjoittaja on EHYTin kouluttaja, joka auttaa työyhteisöjä ennaltaehkäisemään, tunnistamaan ja ratkaisemaan työpaikkojen päihdeongelmia. Lue lisää (huugo.fi)!
Kun haluat pohtia päihdeasioita, soita Päihdeneuvontaamme 0800 90045.
Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi rahapelaamisesta, apua ja tukea on tarjolla.