Tunnista ennakkoluulosi ja toimi, jos huomaat rasismia
Ehkäisevän päihdetyön tavoite on selkeä - ehkäistä päihde- ja pelihaittoja sekä edistää väestön terveyttä ja hyvinvointia sekä vähentää hyvinvointierojen aiheuttamaa eriarvoisuutta. Myös antirasistisen toiminnan tavoitteena on vähentää ja ehkäistä rasismia sekä lisätä yhdenvertaisuutta.
Rasismi voi olla rakenteellista, arkipäiväistä tai tiedostamatonta. Siihen ei aina liity väkivaltaa, nimittelyä tai selkeää syrjintää. Rasismin tunnistaminen voi olla haastavaa, jos itse ei ole ollut rasismin kohteena. Tästä syystä tärkeää on kuunnella heitä, joita rasismi koskettaa.
Jokaisella meistä on ennakkoluuloja ja oletuksia – ne voivat pohjautua kokemuksiin, kulttuuriin, yhteiskunnan normeihin tai kasvatukseen. Ennakkoluulojen ja oletusten olemassaoloa on turha kieltää, mutta niiden tunnistaminen on erityisen tärkeää. Mitä oletuksia teen jonkun ulkonäöstä tai etnisestä taustasta? Mistä nämä oletukset johtuvat? Tunnistaminen on ensi askel ennakkoluulon kitkemiseen.
Päihde- ja pelihaittoja vähentävässä työssä ihmisten kohtaamiset ovat avain asemassa. Kohtaamisissa sanavalinnoilla, teoilla ja oletuksilla saatetaan välittää tahallisia tai tahattomia viestejä osapuolten välillä. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota omiin toimintatapoihin, olla sensitiivinen sekä kohdata jokainen ihminen yksilönä.
Kokosin alle vinkkejä, joiden avulla jokainen voi vähentää rasismia omassa elinympäristössään ja jokaisessa kohtaamisessaan.
- Älä oleta
Älä tee oletuksia uudesta tuttavuudesta hänen ulkonäköönsä, sukupuoleen, ikään tai äidinkieleen perustuen. - Ota asioista selvää
Jos et tiedä jotakin asiaa, on aika ottaa siitä selvää. Elämme ajassa, jossa kaikesta on tietoa saatavilla. Lue kirjoja, selaa nettiä, kysy ystävältä. Älä perusta omia ennakkoluulojasi tietämättömyyteen. - Tiedosta etuoikeutesi
Jokaisella meistä on etuoikeuksia, toisilla niitä on enemmän ja toisilla vähemmän. Olet ehkä kuullut aikaisemmin termistä white privilege. Termillä nostetaan esille valkoihoisten ihmisten etuoikeuksia yhteiskunnassa. Etuoikeuksia on myös monia muita ja omien etuoikeuksien tunnistaminen ja tunnustaminen on tärkeää. Se voi tuntua haastavalta, mutta on edellytyksenä sille, että ymmärrys, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus lisääntyvät maailmassa. - Puutu
Jos havaitset epäoikeudenmukaista kohtelua, syrjintää, kiusaamista tai rasismia. Puutu asiaan. Osoita kiinnostusta, myötätuntoa ja ole rohkea puolustamaan. Älä asetu hiljaisen hyväksyjän saappaisiin. - Muista hyvä käytöstavat
Katso silmiin, hymyile, kiitä ja pyydä anteeksi. Näillä pienillä asioilla pääset jo hyvin pitkälle!
Muistetaan myös, että aikuisten esimerkki on tärkeä. Nähdään, jutellaan, tunnistetaan, pohditaan ja puututaan – ei tehdä asiasta tabua. Ei päihde- ja peliongelmasta tai rasismista.
Hyvää rasismin vastaista viikkoa! Muistetaan kohdata ja kohdella toisiamme yhdenvertaisesti vuoden jokaisena päivänä!
Sanastoa:
Antirasismi: Aktiivista toimintaa, joka pyrkii vähentämään ja vastustamaan rasismia yhteiskunnassa ja maailmassa. (Fem-R)
Arkipäiväinen rasismi: Hienovaraiset, toistuvat kohtaamiset, joissa esimerkiksi tehdään oletuksia henkilöstä liittyen tämän oletettuun taustaan. (Fem-R)
Mikroaggressio: Arkisia pieniä sanoja, tekoja ja oletuksia, joilla välitetään stereotyyppisiä oletuksia ihmisryhmistä. Mikroaggressiot voivat olla tahallisia tai tahattomia – ne saatetaan usein tarkoittaa hyväntahtoisiksi. (Fem-R)
Rakenteellinen rasismi: Lainsäädännön ja erilaisten instituutioiden käytäntöihin ja sääntöihin pohjautuva rasismi. (Fem-R)
Lähteitä:
Ruskeat tytöt: Oletko tekemässä antirasistista projektia
Ruskeat tytöt: Hyvä valkoinen liittolainen
Lähteitä antirasistisen toiminnan tueksi
Tunnista rasismi ja ota antirasistiset periaatteet osaksi nuorisotyötä