Suomalaisen alkoholinkäytön hyvät ja huonot uutiset
Suomalaisten alkoholinkäyttö on aihe, joka herättää monenlaisia tunteita ja keskustelua. Tällä viikolla saatiin taas uutta tuulta purjeisiin, kun Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL julkaisi Juomatapatutkimuksen. Tutkimus julkaistaan kahdeksan vuoden välein ja sitä on tehty jo vuodesta 1968.
Tulokset tarjoavat sekä rohkaisevia että huolestuttavia uutisia: säännöllinen alkoholinkäyttö on laskussa, mutta riskijuominen on yhä yleistä. Viikoittain tai useammin alkoholia käyttäneiden osuus väheni 52 prosentista 48:aan miehillä ja 29 prosentista 22:een naisilla vuosien 2016–2023 aikana.
Miehistä kuusi prosenttia ja naisista kaksi prosenttia käytti alkoholia vähintään neljä kertaa viikossa vuonna 2023. Useimmin alkoholia käyttivät 55–69-vuotiaat miehet, joiden osalta kulutus on noussut verrattuna edelliseen tutkimusjaksoon. Heistä 62 prosenttia käytti alkoholia vähintään viikoittain ja 11 prosenttia neljä kertaa viikossa tai useammin. Lisäksi kohtalaisen riskin rajan ylitti 20 prosenttia vuonna 2023, kun vuonna 2016 vastaava osuus oli 18 prosenttia. Vaikka alkoholinkäytön kehitys on yleisesti ottanut askeleen oikeaan suuntaan, on silti ratkaisevan tärkeää kiinnittää huomiota niihin ikäryhmiin, joissa alkoholinkäyttö on yhä korkealla tasolla.
Humalajuominen on edelleen yleistä
Vaikka alkoholinkäyttö on yleisesti vähentynyt, niin osa suomalaisista juo itsensä humalaan säännöllisesti lähes yhtä usein vuonna 2023 kuin vuonna 2016. Vuonna 2023 vastaajista 21 prosenttia joi kerralla vähintään kuusi alkoholiannosta kuukausittain tai useammin: vastaava osuus vuonna 2016 oli 22 prosenttia. Vuonna 2016 humalakulutus oli selvästi yleisintä 20–34-vuotiaiden keskuudessa, mutta vuoteen 2023 mennessä ikäryhmien erot ovat kaventuneet pieniksi. Kun humalajuomisen osalta tarkastellaan 55–69-vuotiaita miehiä, heidän vähintään kuukausittainen humalakulutuksensa on noussut 35 prosenttiin kuin vuoden 2016 tutkimukseen osallistuneilla se oli 25 prosenttia.
Raju humalakulutus eli vähintään 13 annoksen kerralla juominen oli vähentynyt eri ikäryhmissä, mutta se oli yhä yleisintä 20–34-vuotiailla vuonna 2023. Tämän ikäryhmän miehistä 41 prosenttia oli juonut ainakin yhtenä edeltävän vuoden päivänä vähintään 13 annosta kerralla.
Positiivisempi alkoholikulttuuri tarvitsee vastuullisia toimia
Alkoholin käytön lasku on hyvä uutinen väestön terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, mutta ainoastaan tämän luvun perusteella ei pitäisi tehdä alkoholipoliittisia päätöksiä. Hyvä kehitys ei jatku ilman pitkäjänteisiä toimia, joissa otetaan huomioon kaikkien ikäryhmien hyvinvointi. Eikä se jatku, jos päätöksiä tehdään asettamalla elinkeinon edut etusijalle.
Alkoholipoliittiset keinot, jotka tukevat myönteistä alkoholikulttuuria ja vähentävät haittoja, ovat varsin yksinkertaisia: ei nosteta kaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajoja ja säilytetään alkoholijuomien korkea verotus. Tämä on tulevaisuuteen katsovaa ja kansalaisten hyvinvointia parantavaa alkoholipolitiikkaa.