Romanssihuijaukset: Taloudellista hyväksikäyttöä rakkauden varjolla
Suomessa romanssipetoksen uhriksi joutuu arviolta 1–3 % väestöstä. Vuonna 2020 poliisi tilastoi 210 rakkauspetosta, joiden rikoshyöty oli 6,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2022 romanssi- ja dokumenttipetoksiin hävittiin 9 miljoonaa ja viime vuonna 10,4 miljoonaa euroa. Todellinen summa on suurempi, sillä uhreja painostetaan siirtämään rahaa myös kryptovaluuttoina, ladattavien lahjakorttien ja rahansiirtopalveluiden kautta. Rahapelaaminen voi liittyä huijauksiin siten, että tekijällä on rahapeliriippuvuus tai uhri pelaa rahapelejä saadakseen rahaa rakkauden kohteelleen.
Romanssihuijaukset ovat digitaalisen aikakauden synkkä varjopuoli, joka yhdistää kyberrikollisuuden ja talouspetoksen uudenlaisella tavalla. Vaikka arkikielessä ilmiötä kutsutaan usein romanssihuijaukseksi, virallisissa tilastoissa ja lain silmissä teko tunnetaan nimellä rakkauspetos. Tämän tyyppisessä rikoksessa tekijän päätavoitteena on huijata rahaa uhrilta, joka uskoo olevansa (etä-)parisuhteessa, vaikka todellisuudessa onkin vain rikollisen tai rikollisryhmän kohde.
Yhteydenpidon merkitys ja sosiaalinen manipulointi
Romanssihuijaus alkaa usein niin, että tekijät ottavat ensin yhteyttä uhriin. Nopeasti keskustelu siirtyy alustalta toiselle, mikä vaikeuttaa keskustelun jäljittämistä. Tiivis yhteydenpito rakentaa luottamusta ja saa uhrin koukuttumaan keskusteluun, jossa tunteet syvenevät nopeasti. Tekijät luovat vahvoja tunteita jäljittelemällä nopea ihastumista ja kirjoittamalla rakkaudentunnustuksia. Näin he rakentavat henkisen yhteyden, joka perustuu jaettuihin unelmiin ja toiveisiin. Tämä sosiaalinen manipulointi on yksi romanssihuijausten tehokkaimmista keinoista.
Tekijöiden profiilit ovat usein ristiriitaisia: kuvat eivät täsmää tai profiilissa on paljon kavereita mutta ei kommentteja. Profiilit ovat usein uusia, vain muutamien kuukausien ikäisiä ja tekijää ei löydy muista sosiaalisen median palveluista. Yhteys Suomeen, kuten maininnat isovanhemmista tai työmatkoista, voi herättää luottamusta ja kiinnostusta uhreissa, mikä on osa tekijöiden sosiaalista manipulaatiota.
Huijarit käyttävät tekoälyä ja käännösohjelmia suomenkielisen tekstin tuottamisessa. Myöskin kuvien tuottaminen tekoälyn avulla lisää huijauksen uskottavuutta. Huijauksiin käytetään myös julkisuuden henkilöitä, joiden nimissä luodaan valeprofiileja.
Romanssihuijarit vetoavat rakkauden ja läheisyyden tarpeeseen
Romanssihuijauksen keskiössä uhrin uskotellaan olevan suhteessa, joka on yhtä todellinen kuin mikä tahansa kasvokkain solmittu liitto. Tekijät käyttävät hyväkseen ihmisen perustarvetta läheisyyteen ja rakkauteen, mutta tarkoituksena on ainoastaan taloudellisen hyödyn saaminen. Uhreiksi valikoituvat usein yksinäiset tai haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt, jotka ovat valmiita uskomaan tekijän esittämiin tunteisiin ja tarpeeseen taloudelliselle avulle.
Tutkimuksissa* altistavaksi tekijäksi romanssihuijaukselle on todettu esimerkiksi alttius riippuvuuskäytökseen. Se selittää muun muassa sitä, miksi uhrit jatkavat viestittelyä romanssihuijarin kanssa: he koukuttuvat keskusteluun, huijarin tarinaan ja viestittelyyn.
Romanssihuijauksen kokijat kohtaavat usein stigmaa, joka voi ilmetä esimerkiksi ennakkoluuloina, syyllistämisenä tai syrjivänä kohteluna. Stigma liittyy sekä huijauksen paljastumiseen että oletetun parisuhteen menettämiseen. Uhreja saatetaan syyllistää heidän naiiviuudestaan tai toiveestaan rakkauteen. Huijareiden osalta stigma liittyy heidän rikolliseen taustaansa sekä rikoksen tekotapaan.
Henkinen väkivalta ja manipulointi
Romanssihuijaukset eivät ole ainoastaan taloudellisia petoksia, vaan ne sisältävät myös henkisen väkivallan ja manipuloinnin elementtejä. Tekijät käyttävät hyväkseen uhrien tunteita harjoittaen ”love bombingia” eli ylenpalttista huomion ja rakkauden osoittamista. Näin he eristävät uhrin läheisistään ja vaativat jatkuvaa yhteydenpitoa. Tämä usein syventää uhrin tunteita, mikä tekee taloudellisesta hyväksikäytöstä helpompaa ja tehokkaampaa.
Taloudellisten ongelmien lisäksi uhrille aiheutuu usein sosiaalisia, terveydellisiä sekä mielenterveydellisiä ongelmia. Myös hänen läheisensä voivat kokea huijauksen myötä emotionaalista stressiä, taloudellisia vaikeuksia, sosiaalisten suhteiden ristiriitoja ja luottamuksen menetystä.
Taloudellisen ja digitaalisen väkivallan risteyskohta
Romanssihuijauksissa on sekä taloudellisen että digitaalisen väkivallan piirteitä. Tekovälineenä käytetään sosiaalista mediaa ja muita digitaalisia alustoja, joiden avulla uhria voidaan vainota esimerkiksi viestimällä intensiivisesti tai kiristämällä intiimien kuvien julkaisulla. Uhrit voivat myös ajautua rikollisiin tekoihin, kuten lainan ottamiseen läheistensä nimissä tai toimimiseen välikätenä, ns. muulitilinä. Jotkut uhrit alkavat myös pelaamaan rahapelejä, jotta pystyvät antamaan taloudellista apua rakkauden kohteelleen. Tiedämme myös, että usean länsimaalaisen, yksinään toimivan romanssihuijarin taustalla on taloudellisia vaikeuksia ja luultavasti myös rahapeliriippuvuutta. Toisin sanoen tekijä tarvitsee jonkun rahoittamaan riippuvuussairauttaan.
Ilmiö on laajentunut myös kryptohuijauksiin ja sijoitushuijauksiin, joissa romanssihuijaus toimii välineenä saada uhri investoimaan rahaa olemattomiin kohteisiin, joita usein kutsutaan ”pig butchering scamiksi”. Usein huijarit pyytävät rahaa myös lahjakorttien muodossa ja rahansiirtopalveluiden, kuten Western Unionin ja Ria Money Transferin kautta.
Romanssihuijarien uhreille tukea saatavilla
Uhrien kohonnut riski syyllistyä itse rikollisiin tekoihin korostaa romanssihuijausten vakavuutta. On tärkeää olla tietoinen merkeistä, jotka voivat viitata romanssihuijaukseen, kuten nopeasti syvenevät tunteet, taloudellisen avun pyytäminen ja yksityiskohtien puute tekijän elämästä. Yksi hyvä suojautumiskeino on suhtautua skeptisesti verkossa solmittuihin suhteisiin ja keskustella omista kokemuksista luotettavien ystävien tai perheenjäsenten kanssa. Henkilökohtaisten tietojen ja rahavarojen jakamista tuntemattomille kannattaa välttää.
Jos epäilet itsesi tai läheisesi joutuneen romanssihuijauksen uhriksi, on tärkeää hakea apua ja kertoa tapahtuneesta viranomaisille, jotta voit saada tarvittavan tuen ja suojella muita mahdollisia uhreja. Sosped-säätiön ja Maria Akatemia ry:n yhteinen Nettideittiturva-hanke tarjoaa maksutonta matalan kynnyksen yksilö- ja ryhmätukea romanssihuijausten uhreille, läheisille sekä ammattilaisille. Apua saa puhelimitse, Whatsappilla, sähköpostitse sekä yksilötukena ja vertaisryhmissä.
*Coluccia, A.;Pozza, A.;Ferretti, F.;Carabellese, F.;Masti, A.;& Gualtieri, G. (2020). Online Romance Scams: Relational Dynamics and Psychologila Characteristics of the Victims and Scammers. A Scoping Review. Clinical Practice & Epidemiology in Mental Health(16), 24-35. doi:10.2174/1745017902016010024