Rakentavaa rahapuhetta koteihin
Lapsille ja nuorille kannattaa puhua rahasta. Raha nivoutuu elämäämme monelle tapaa. Maailma monimutkaistuu; se haastaa elämänhallinnan taitoja ja samalla oman talouden hallintaa. Monelle nuorelle tulovirtojen epäsäännöllisyys on arkipäivää esimerkiksi pätkätöiden takia.
Pelillisyys, niin hyvässä kuin pahassakin, on läsnä kaikkialla. Ylipäätään vaatimuksemme viihteen suhteen kasvavat, ja usein viihde maksaa. Harrastamisen ja vapaa-ajan viettämisen hinta on viime vuodet ollut kovassa nousussa. Lisäksi elämme digitaalisessa ympäristössä. Teknologian kehitys mahdollistaa kaikenlaista. Se tuo maksamiseen uusia muotoja, älypuhelinta ja kasvojen tunnistusta, mutta toisaalta teknologia tekee maksamisesta helpompaa – liiankin helppoa. Konkreettisesta rahasta pitäisimme tiukemmin kiinni kuin digitaalisista numeroista.
Juuri nyt elämme melkoisia myllerryksen aikoja. Korona laittaa monen kotitalouden raha-asiat uudelleen puntaroitaviksi. Lomautukset, irtisanomiset ja esimerkiksi kouluruokailun puuttuminen tuntuvat kukkaroissa. Ehkä tämä voi kodeissa olla luontevakin kohta keskustella rahasta. Rahankäytön oppiminen ei tapahdu itsestään, vaan aikuisten ohjauksessa kullekin ikäryhmälle sopivalla tavalla.
Alle kouluikäiset lapset leikkivät kauppaleikkejä, koululaiset opettelevat säästämistä ja yläkoululaiset harjoittelevat myös menojen seuraamista, kun taas aikuistuvan nuoren raha-asiat liittyvät itsenäistymiseen ja oman kodin perustamiseen. Rahakeskustelut saattavat linkittyä myös esimerkiksi digipelaamiseen, sillä digitaalisten pelien ja rahapelien välinen raja on hämärtänyt. Lisää tietoa löytyy esimerkiksi Nuoret pelissä -tukiaineistosta.
Joka tapauksessa rahasta kannattaa puhua. Tutkimusten mukaan vanhempien rahankäyttötavat ja tyyli puhua rahasta periytyvät. On tärkeää miettiä, kuinka kotona käydyistä rahaan liittyvistä keskusteluista saisi mahdollisimman rakentavia niin niukassa kuin yltäkylläisessäkin rahatilanteessa, ja myös tilanteissa, joissa koronan vaikutukset ahdistavat. Koronapandemia tulee muuttamaan maailmaa − toivotaan, että myös talouden kannalta kestävämpään suuntaan.
Tietoa ja kokemuksia rahan hallinnasta, työelämästä sekä yrittäjyydestä tarjoaa esimerkiksi Talous ja nuoret TAT. Heidän nettisivuilta löytyy mm. Puhu rahasta -sivusto, jonka tarkoitus on tukea kotona tapahtuvaa talouskasvatusta sekä kannustaa vanhempia puhumaan rahasta lasten ja nuorten kanssa.
Rahakeskusteluissa on oleellista huomata, että myös nuoren ääni on tärkeä kuulla. Monesti nuorilla itsellään on mielessään käyttökelpoisia ratkaisuja. Esimerkiksi mietittäessä vaihtoehtoja kestämättömälle kulutukselle ja elinkeinotoiminnalle voivat parhaimmat oivallukset tulla juuri nuorilta. Vanhempien onkin siis keskusteluissa oltava valmiita pohtimaan myös omia kulutustottumuksiaan.
”Raha itsessään tekee harvoin onnelliseksi, mutta tieto omasta rahatilanteesta ja tietynlainen vakaus vapauttaa energiaa niihin oikeasti tärkeisiin asioihin elämässä.” Näillä sanoilla kannustamme nuoria pelaamaan rahavisaa. Visailu on sallittua myös aikuisille – ja ihan mainiota olisi kokeilla sitä yhdessä nuoren kanssa. Kenties visailun lomassa syntyy oivaltavia rahakeskusteluja.
Onko raha-asiat hallussa?
Raha kuuluu jokaisen elämään ja sä voit hallita sitä. Raha itsessään tekee harvoin onnelliseksi, mutta tieto omasta rahatilanteesta ja tietynlainen vakaus vapauttaa energiaa niihin oikeasti tärkeisiin asioihin elämässä.
Vastaa seitsemään kysymykseen niin tiedät miten kaukana tai lähellä olet massipäällikkyydestä! Aloita visa »