Puheenvuoro – Eric Carlin: Kohti vahvempaa alkoholipolitiikkaa – toiveikkaana, mutta varauksella
Kuluneiden koronapandemiakuukausien aikana moni meistä terveydenhuollon edustajista on mielessään haaveillut tulevaisuuden vahvemmasta Euroopasta, jossa oikeus terveyteen on etusijalla kaikille ja kaikkialla.
Tässä kirjoituksessa esitän henkilökohtaisia näkemyksiä siitä, mitkä ovat suurimmat haasteet tämän vision saavuttamiseksi, erityisesti alkoholin suhteen. Lopussa jaan optimistisia näkemyksiäni tulevaisuudesta.
Joka kymmenes kuolema johtuu alkoholista, mikä tarkoittaa lähes miljoonaa alkoholiperäistä kuolemaa vuosittain.
Ensinnäkin, ongelmamme alkoholin suhteen ovat valtavat. Maailmanlaajuisesti WHO Euroopan alueella kulutetaan eniten alkoholia asukasta kohti. Joka kymmenes kuolema johtuu alkoholista, mikä tarkoittaa yhteensä lähes miljoonaa alkoholiperäistä kuolemaa vuosittain (WHO, 2020b).
Merkittävä osa näistä kuolemista tapahtuu hyvin nuoressa iässä: neljännes kaikista parikymppisten kuolemista ja lähes kolmannes kaikista kolmekymppisten kuolemista johtuu alkoholista (WHO, 2020b).
Vaikka kulutustottumukset vaihtelevat suuresti maiden välillä, vuonna 2017 yli 15-vuotiaiden keskikulutus oli 9,8 litraa puhdasta alkoholia asukasta kohti (WHO, 2020b). Vuosina 2010–2016 alkoholinkulutus väheni yhteensä vain 1,5 % kasvaen samanaikaisesti osassa maita (WHO, 2019).
Yksilöhaittojen lisäksi alkoholi jarruttaa yhteiskunnallista kehitystä
Alkoholinkulutus vaikuttaa suoraan äidin ja lapsen terveyteen, tartuntatauteihin (ml. HIV, hepatiitti ja tuberkuloosi), tarttumattomiin tauteihin (ml. 7 eri syöpää, aivohalvaus, sydän- ja maksasairaudet, aivovauriot, hermostovauriot) sekä mielenterveysongelmiin ja liikenteessä loukkaantumisiin.
Vaikka haittojen riski on yhteydessä juotuun alkoholin määrään, ei vähäinenkään alkoholinkäyttö ole riskitöntä. Tutkimukset myös osoittavat johdonmukaisesti, että alkoholihaitat kohdistuvat koronapandemian tavoin epätasa-arvoisesti: jos olet heikommassa sosioekonomisessa asemassa, tai kuulut marginalisoituun ryhmään, olet suuremmassa vaarassa sairastua tai kuolla alkoholin vuoksi (WHO, 2021a).
Alkoholin sisällyttäminen kestävän kehityksen tavoitteisiin osoittaa tarpeen vähentää alkoholinkulutusta maailmanlaajuisesti.
Yksilöhaittojen ohella alkoholi jarruttaa toimivaa ja oikeudenmukaista yhteiskunnallista kehitystä vaikuttaen vahingollisesti jopa 14:n YK:n kestävän kehityksen tavoitteen saavuttamiseen 17:sta. Alkoholista aiheutuu myös merkittäviä taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristöllisiä haittoja.
Alkoholin sisällyttäminen YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, sekä sille omistettu oma alatavoite (tavoite 3.5, joka keskittyypäihteiden, kuten huumeiden ja alkoholin väärinkäytön ehkäisemiseen ja päihdehoidon tehostamiseen), osoittavat myös tarpeen vähentää alkoholinkulutusta ja siitä aiheutuvia haittoja maailmanlaajuisesti (WHO, 2021b). Vuonna 2015 YK:n jäsenvaltiot asettivat kunnianhimoisen tavoitteen vähentää haitallista alkoholinkulutusta 10 prosentilla vuoteen 2025 mennessä jäsenvaltioiden kansallinen konteksti huomioiden.
Best buy -menetelmät vähentävät tehokkaasti alkoholista aiheutuvia haittoja
Kansanterveystoimijat kohtaavat voimakasta vastustusta vaikutusvaltaisilta taloustoimijoiden verkostoilta, jotka asettavat taloudelliset näkökulmat terveyden edelle.
Monet alkoholiteollisuuden edustajat vastustavat sääntelyn lisäämistä siirtämällä vastuun yksilöille. He vetoavat siihen, että alkoholihaitat vähenevät, jos ihmiset päättävät juoda vastuullisesti, mitä voidaan pitää moraalisesti vääränä.
Meillä on kuitenkin runsaasti tutkimuksellista näyttöä vuosien varrelta siitä, että alkoholipolitiikan best buy -menetelmistä on hyötyä WHO Euroopan alueen väestön terveydelle ja kehitykselle. Best buy -menetelmät ehkäisevät ja vähentävät alkoholista aiheutuvia haittoja vaikuttamalla sen saatavuuteen ja hintaan sekä mainontaan ja markkinointiin (WHO, 2021a). Näiden toimien tarkoituksena on muuttaa ympäristöämme siten, ettei alkoholi ole enää läsnä kaikkialla – ja tässä on huomioitava myös digitaalinen ympäristö.
Poliittiset toimet Liettuassa, Skotlannissa ja Venäjällä ovat todisteita siitä, että best buy -menetelmät ovat tehokkaita. Liettuassa näiden menetelmien käyttöönotto johti alkoholista aiheutuvien kuolemien vähenemiseen 20 % vuosina 2010–2016. Venäjällä alkoholinkulutus henkeä kohti laski 15 vuodessa huimat 43 %. (WHO, 2021a.)
Alkoholin tehokkaassa sääntelyssä ei ole tilaa itsetyytyväisyydelle.
Kotimaassani Skotlannissa pääsin osana pan-eurooppalaista yhteishanketta edistämään alkoholin vähimmäishinnan käyttöönottoa (Minimum Unit Price, MUP). Voitimme siis kansainvälisten alkoholintuottajien jatkuvan vastustuksen, mukaan lukien oikeudelliset taistelut kansallisella ja EU:n tasolla.
Ensimmäisenä MUP:n käyttöönottovuonna 2018 alkoholin myynti laski alimmilleen 25 vuoteen, ja alkoholin aiheuttamat kuolemat vähenivät 10 % (National Records of Scotland, 2021a). Valitettavasti koronapandemian myötä alkoholikuolemat kääntyivät jälleen 16 %:n kasvuun vuonna 2020 (National Records of Scotland 2021b).
Tästä voimme oppia muun muassa sen, että alkoholin tehokkaassa sääntelyssä ei ole tilaa itsetyytyväisyydelle. Lisäksi on tärkeää, että hallitukset turvaavat alkoholin ongelmakäyttäjien hoitoonpääsyn ihmishenkien pelastamiseksi, vaikka julkiseen talouteen ja palveluihin kohdistuisi samanaikaisesti muita koronapandemian kaltaisia, henkeä uhkaavia paineita.
Kokemusasiantuntijoilta oppiminen alkoholipolitiikan rinnalle
Alkoholin aiheuttamia haittoja ja kuolemia voidaan vähentää. Kuten olen korostanut, tehokas sääntely on tärkeää alkoholin aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.
Kokemukseni päihdetyötä tekevien yhteisöjen, kuten Britannian AA-ryhmän kanssa, lisää optimismiani tulevaisuutta kohtaan.
Cochranen vastikään julkaisema katsaus (Kelly ym., 2020) antaa todisteita siitä, että AA-ryhmien kaltaiset ohjelmat pelastavat ihmishenkiä tarjoamalla tukea alkoholinkäytön lopettamiseen ja ongelmista toipumiseen. Samaan aikaan ne vähentävät huomattavasti terveydenhuollon kustannuksia.
Uskon, että tulevaisuutta kansainvälisellä, kansallisella ja paikallisella tasolla suunniteltaessa on tärkeää, että opimme ihmisiltä, jotka ovat kärsineet alkoholin ongelmakäytöstä – käyttäjät, toipuneet käyttäjät sekä heidän perheenjäsenensä ja ystävänsä mukaan luettuna.
Tämän myötä voimme rakentaa vahvempaa WHO Eurooppaa, joka on vapaa alkoholin haitoista.
Lähteet
Kelly, J.F., Humphreys, K. & Ferris, M.(2020) Alcoholic Anonymous and other 12-step programs for alcohol use disorder. Cochrane Database of Systematic Reviews, 11(3).
National Records of Scotland (2021a). Alcohol-specific deaths 2019. Main points.
National Records of Scotland (2021b). Alcohol-specific deaths 2020.
WHO (2019). Status report on alcohol consumption, harm and policy responses in 30 European countries 2019. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe.
WHO (2020b). Final report on implementation of the European Action Plan to Reduce the Harmful Use of Alcohol 2012–2020. EUR/RC70/8(A). Copenhagen: WHO Regional Office for Europe.
WHO (2021a). Making the WHO European region SAFER. Developments in alcohol control policies, 2010-2019. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe.
WHO (2021b). Factsheet: Alcohol consumption and sustainable development. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe.