Päihdeasiakkaiden edunvalvonta jatkuu hyvinvointialueilla
EHYTin Päihdeasiamiestoiminta on valtakunnallista päihdeasiakkaiden etuihin ja oikeuksiin keskittyvää työtä. Sitä EHYTissä tekee kaksi työntekijää, päihdeasiamies ja edunvalvontakoordinaattori. Työ ulottuu yhteiskuntatasolta yksilötasolle eli asiakkaiden, läheisten ja ammattilaisten neuvontaan.
Maakuntamatkoilla teemme yhteistyötä EHYTin alueellisten asiantuntijoiden kanssa. Työmatkojen kohteet muuttuivat kunnista hyvinvointialueiksi, kun vastuu päihde- ja mielenterveyspalveluista siirtyi hyvinvointialueille 1.1.2023. Joskus tämä tarkoittaa kontaktien luomista uusiin toimijoihin, mutta monesti vanhat ammattilaiset ovat jatkaneet työtään alueella.
Alkuvuodesta tapasimme Kainuun hyvinvointialueen päihde- ja mielenterveyspalveluiden päättäjiä ja työntekijöitä etäyhteydellä. Kevään aikana kävimme tutustumassa Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueisiin Kemissä, Keminmaalla, Torniossa, Rovaniemellä, Pieksämäellä ja Mikkelissä. Vierailuilla tapasimme päihde- ja mielenterveyspalveluiden päättäjiä, ammattilaisia ja järjestötoimijoita. Lisäksi kävimme reitin varrelle sopivasti sattuneessa päihdekuntoutuslaitoksessa Pieksämäellä. Tapaamisissa keskustelimme päihdeasiakkaiden asemasta ja oikeuksista, ajankohtaisista asioista, ongelmatilanteista ja hyvistä käytännöistä.
Lisäksi Mikkelissä järjestimme koulutus- ja keskustelutilaisuuden ammattilaisille, järjestötoimijoille ja muille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuudessa kävimme läpi tuoretta päihde- ja mielenterveyslainsäädäntöuudistusta ja lisäksi EHYTin alueellinen asiantuntija kertoi järjestömme toiminnasta Etelä-Savossa.
Kesäkuussa tapasin Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiamiehiä. Keskustelimme muun muassa hyvinvointialueen tuomista muutoksista ja päihdelainsäädännön uudistuksesta.
Edunvalvontakoordinaattorimme käy säännöllisesti keskustelemassa ja kertomassa päihdeasiamiestoiminnasta matalan kynnyksen paikoissa ympäri Suomea. Alkuvuoden aikana hän vieraili Ylä-Savon ja Kymenlaakson hyvinvointialueilla Kuopiossa, Kouvolassa, Kotkassa ja Haminassa. Vierailujen tarkoitus on tehdä toimintaa tunnetuksi ja tarjota mahdollisuutta pyytää myöhemmin meiltä apua ja neuvoja.
Koulutus on merkittävä osa päihdeasiamiestoimintaa. Viimeksi päihdeasiamies kävi puhumassa päihdeasiakkaiden oikeuksista ammattikorkeakoulussa Helsingissä sekä järjestöjen koulutustilaisuuksissa Helsingissä, Salossa ja Vantaalla.
Päihdeasiamies ottaa kantaa ja antaa lausuntoja päihteitä ongelmallisesti käyttävien näkökulmasta muun muassa lainsäädäntöuudistuksiin. Alkuvuodesta annoimme lausunnon, joka koskee opioidiriippuvaisten vieroitus- ja korvaushoitoa opioidilääkkeillä.
Vuoden puoliväliin eli 30.6.2023 mennessä päihdeasiamiestoiminta vastasi 595 yhteydenottoon, tapasi 159 hyvinvointialueiden ammattilaista ja 57 järjestötoimijaa sekä piti koulutuksia 119 henkilölle.