Miten säilyttää yhteys nuoren kanssa, joka kaipaa yhä enemmän omaa tilaa?
Nuoren etääntyminen vanhemmasta on merkittävä kehitysaskel kohti itsenäisyyttä, mutta edelleen nuori tarvitsee vanhempaansa. Nuori tarvitsee kuuntelua ja läsnäoloa, kehua ja kannustusta, turvallisten rajojen asettajaa ja tukea tunnemylläkän keskelle.
Vanhemman kehu ja kannustus merkittäviä nuorelle
Kun kysyin Kuopion nuorisovaltuustolaisilta vinkkejä vanhemmille siitä, miten vanhempi voisi kehua ja kannustaa, tuli sieltä tärkeitä ajatuksia.
”Kuuntelemalla oikeasti ja kannustaa nuorta tärkeissä asioissa.”
”Kertoa nuoren vahvuuksia.”
”Kiittämällä.”
”Sanoa, että aina on ylpeä eikä verrata kehenkään, kehua luonnetta ja sitä missä on hyvä.”
”Tsempata jos onnistuu ja vielä enemmän tukee, jos elämässä ei mee niin hyvin. Yrittää antaa toivoa.”
Turvallisten rajojen asettaminen kuuluu vanhemmalle
Rajojen tarkoituksena on turvata nuoren kasvua ja kehitystä. Kysyin Kuopion nuorisovaltuustolaisilta myös sitä, mitä rajoja vanhemman olisi tärkeää asettaa ja jälleen nuorilta tuli viisaita ajatuksia. Nuorten vastauksissa tuli ilmi kotiintuloajat, some ja pelaaminen, rahankäyttö, turvallisuus ja perheen yhteiset pelisäännöt, joita kaikkien tulee noudattaa.
Lisäksi nuoret nostivat esiin sen, että tulee asettaa rajat, miten muita tulisi kohdella. Ystävällisyys, ihmisyys, yksityisyys ja koskemattomuus. Nuoret nostivat esiin myös sen tärkeänä, että vanhemmat tietävät, kenen kanssa nuori liikkuu.
Nuori tarvitsee tukea tunteiden säätelyyn
Nuoruuteen kuuluu mielen ailahtelut. Tunnemylläkkä voi olla voimakasta. Aivoissa tapahtuu merkittäviä muutoksia nuoruudessa ja tunnesäätely on vielä keskeneräinen. Aivan kuten pienikin lapsi tarvitsee tunnesäätelyyn tukea, sitä tarvitsee yhä nuorikin. Vaikka vanhempaa saattaisikin joku tunnekuohu hämmentää, on tärkeää asettua nuoren asemaan ja pyrkiä pohtimaan, mitä nuoren mielessä silloin oikein liikkuu.
Viisaat neuvot tai vinkit voi jättää myöhempään vaiheeseen. Sen sijaan voi kokeilla näitä Kuopion nuorisovaltuustolaisten vinkkejä vanhemmalle siitä, miten voisi parhaiten tukea nuorta tunnemylläkän keskellä.
”Olemalla itse rauhassa”
”Pitämällä huolen, että lapsi tietää, että vanhempi auttaa ja on tukena.”
”Olemalla läsnä ja kuunnella nuorta.”
”Yrittämällä asettua nuoren asemaan, eikä vähättele nuoren tunnetta sanomalla, että tää johtuu vain hormoneista.”
”Kysymällä voinko auttaa jotenkin.”
”Jättämällä rauhaan, jos kaipaa omaa aikaa ja kysyä myöhemmin uudestaan.”
Yhteinen tekeminen vahvistaa yhteyttä
Yhdessäolo luo mahdollisuuksia jutella nuoren kanssa elämän erilaisista asioista. Vaikka nuoret saattaisivatkin vastustella yhteistä tekemistä tai tuntuu, että ei enää kiinnosta, kannattaa yhteisiä hetkiä vaalia. Kysyin vinkkejä nuorilta, mitä kivaa voisi tehdä yhdessä vanhempien kanssa. Voisiko täältä löytyä joku kiva idea toteutettavaksi?
”Ulkoilu, katsoa tv:tä tai elokuvaa, käydä retkellä, hartiahieronta, urheilu, lautapelit, laittaa ruokaa, jutella päivän kuulumisia, harrastaa yhdessä jotain, leipoa tai kokata, leikkiä lumisotaa, shoppailla, käydä yhdessä vierailemassa, matkustaa jonnekin, käydä kylpylässä tai ravintolassa, käydä keilaamassa tai ihan vain jutella yleissivistävistä aiheista.”
Se, että olemme läsnä nuorten elämässä, tuemme, kehumme ja kannustamme ja teemme yhteisiä asioita, vahvistaa yhteyttä. Kun vanhemman ja nuoren välillä on luottamuksellinen suhde, on helpompi jutella vaikeistakin asioista ja nuori uskaltaa kertoa myös elämän haasteista.
Elämän rosoja kuuluu jokaiseen elämänpolkuun, mutta yhdessä niistä selvitään. Toivo on kantava voima, vaikka joskus elämässä olisi kovin vaikeaakin. Mutta nuoruus on usein kaikkivoipaisuuden, ilon ja tunteiden täyttämää ja siitäkin saa vanhempana nauttia. Ihailla nuoren kasvua ja kehitystä. Huokailla töppäilyjä, mutta ennen kaikkea iloita sen näkemisestä, että nuoren omat siivet alkavat pikkuhiljaa kantamaan.
Lämmin vanhemmuus- hankkeen aikana toteutettiin kuuden viikon kestävä somekampanja EHYTin alueellisella sometileillä. Kuopion nuorisovaltuustolaiset oli yksi yhteistyökumppani somekampanjan toteutuksessa. Kiitos viisaista vinkeistänne meille vanhemmille.
Lämmin vanhemmuus-hanke on Pohjois-Savon hyvinvointialueen rahoittama ja se päättyy 1/2025.