Hyvinvointia ylisukupolvisesta vapaaehtoistoiminnasta
Nettimummola Muruset.fi on paikka, jonne lapset ja nuoret voivat tulla juttelemaan aitojen mummojen ja vaarien kanssa. Vapaaehtoiset netti-isovanhemmat juttelevat lasten ja nuorten kanssa chateissa, joissa keskustelut käydään joko kahden kesken lapsen ja isovanhemman välillä, tai ryhmässä useamman isovanhemman ja lapsen kera. Nettimummola on suunnattu pääasiassa peruskouluikäisille lapsille ja nuorille, mutta palvelu tavoittaa myös itsenäistymisiässä olevia nuoria aikuisia.
Mikä saa seniorin ryhtymään Muruseksi?
Vapaaehtoisia Muruset-mummoja ja -vaareja yhdistää kiinnostus nuorten hyvinvointiin ja halu tehdä merkityksellistä vapaaehtoistyötä verkossa. Vapaaehtoisena toimitaan etänä kotoa käsin, joten syrjäinenkään asuinpaikka ei ole este toimintaan mukaan tulemiselle – riittää, että kotoa löytyy tietokone ja toimiva nettiyhteys. Uusille vapaaehtoisille järjestetään koulutusta niin verkossa kohtaamisen erityispiirteistä kuin toiminnan teknisestä puolestakin.
Turvallisesta netti-isovanhemmasta lapsi tai nuori saa kiireettömän juttukaverin, jolle kertoa päivän kuulumiset, jakaa iloiset tapahtumat tai uskoutua mieltä painavista murheista. Muruset ovat netissä lapsia varten, ja he tarjoavat aikuisen läsnäoloa ja tukea sitä tarvitseville. Lapset saavat kannustusta ja rohkaisua sekä kokemuksen kuulluksi tulemisesta.
Nettimummolatoiminta on tärkeää paitsi lapsille, myös vapaaehtoisille itselleen. Erityisesti koko muun maailman pysähdyttyä koronan myötä, toi verkossa tapahtuva vapaaehtoistoiminta monelle ikäihmiselle sisältöä elämään.
Mitä Muruset-toiminta on antanut vapaaehtoisillemme?
Kysyimme vapaaehtoisiltamme, mitä vapaaehtoisuus on antanut heille. Nämä asiat nousivat esiin yhä uudestaan.
Rytmiä arkeen
Vapaaehtoisuus tuo rytmiä arkeen ja kalenteriin sovittuja menoja, jotka täytyy muistaa. Etenkin korona-aikana vapaaehtoistoiminta on ollut ”varsinainen henkireikä” monelle vapaaehtoisellemme, kun kaikki muu harrastustoiminta oli tauolla. Verkkovapaaehtoisena toimiminen on joustavaa, eikä sido liiaksi tiettyyn aikaan tai paikkaan.
Uusia digitaitoja
Tässä vapaaehtoistoiminnassa digitaidot vahvistuvat kuin huomaamatta. Nuoriin ollaan yhteydessä chatin välityksellä, minkä lisäksi meidät koordinaattorit ja muut toiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset tavoittaa erilaisten sähköisten viestintä- ja kokousalustojen kautta. Meiltä saa tukea muun muassa Teamsin käyttöön, ja opitut taidot tuovat rohkeutta ja itsevarmuutta osallistua erilaisiin webinaareihin ja etätapaamisiin. Näistä taidoista on hyötyä myös vapaaehtoistoiminnan ulkopuolella.
Uutta tietoa erityisesti nuoriin liittyvistä asioista
Ylisukupolvinen vapaaehtoisuus pitää ajassa kiinni ja tarjoaa näkökulmia siihen, millaista on olla nuori tänä päivänä. Samaan aikaan omasta elämänkokemuksesta on iloa ja hyötyä keskustelemaan tuleville. Nettikeskusteluissa oppii luontevasti myös nuorten käyttämien, itselle vieraiden sanojen merkitykset. Järjestämme vapaaehtoisille koulutusta nuorten elämään liittyvistä teemoista ja ilmiöistä.
Yhteenkuuluvuuden tunne
Murusissa tutustuu samanhenkisiin ihmisiin, jotka myös ovat kiinnostuneita nuorten elämästä ja hyvinvoinnista. Muihin vapaaehtoisiin ollaan yhteydessä esimerkiksi WhatsAppin kautta, ja heitä tapaa kasvotusten yhteisillä koulutuspäivillä kahdesti vuodessa. Tämän lisäksi järjestämme erilaisia etätapaamisia, jotka mahdollistavat ajatusten vaihdon ja kokemusten jakamisen toisten vapaaehtoisten kanssa. Muruset-vapaaehtoistoiminta on itsenäistä, muttei yksinäistä!
Tuntee, että tekee jotain merkityksellistä
Murusena voi kulkea hetken nuoren rinnalla ja auttaa tätä kiperissä kysymyksissä. Samalla omasta elämänkokemuksesta on hyötyä keskustelussa. Parasta onkin, kun nuori haluaa palata juttelemaan myös uudestaan.