Hyvät, pahat pelit
Erilaisilla mobiili-, tietokone- ja konsolipeleillä on huono maine mediassa. Tarinoita peliaddiktiosta ja vaikka siitä, kun lapsi on mennyt ostamaan sadoilla euroilla peleihin tavaraa ilman vanhempien lupaa kuulee jatkuvasti. Tämä voi saada vanhemmat varuilleen ja rajoittamaan, jopa kieltämään lapsia ja nuoria pelaamasta erilaisia pelejä. Pelien kieltäminen voi kuitenkin johtaa ongelmiin, jotka voitaisiin välttää avoimella keskustelulla ja perehtymällä aiheeseen.
Moni vanhempi on varmasti omassa nuoruudessaan pelannut pelejä, eivätkä ne eroa nykypeleistä niin paljon kuin saattaa ajatella. Teknologia on toki vuosikymmenten aikana kehittynyt, tapoja pelata on useampia ja pelien kirjo on laajempi. Silti yhä pelataan samoista syistä kuin ennenkin.
Lapset ja nuoret pelaavat, koska kaverien kanssa on kiva pelata, on mukavaa olla hyvä jossakin ja käyttää luovuutta. Pelaaminen rentouttaa ja voi toimia ihmisiä yhdistävänä tekijänä. Joskus pelaamiseen voi liittyä negatiivisia puolia, kuten todellisuuden pakoa, yksinäisyyttä tai uhkapelaamista. Nämä ovat asioita, joihin aikuisen olisi hyvä puuttua.
Klikkiotsikot vääristävät mielikuvaa pelaamisesta
Miksi pelit sitten nähdään niin kamalina ja haitallisina? Media on yksi tekijä, jolla on ollut iso vaikutus siihen, miten me pelit näemme. Verkossa uutisille etsitään lukijoita klikkiotsikoiden avulla. Jotta ihmisten kiinnostus artikkeliin maksimoidaan, saattaa otsikko suurennella, jopa pelotella aiheella. Liioittelu ja harhaanjohtavat otsikot saavuttavat enemmän yleisöä, vaikka uutinen itsessään kertoisi aiheesta monipuolisesti. Otsikoita usein vain silmäillään, joten ihmisten mieleen jää aiheesta vain puolikas totuus, jos sitäkään.
Uutisiksi nousevat usein äärimmäisimmät tapaukset. Kerrotaan, että on käytetty tonneja rahaa pelin valuuttaan ja varusteisiin tai sitten nuori ei ole lähtenyt kotoaan vuoteen pelaamisen takia. Tällainen on harvinaista, mutta media antaa meille kuvan lapsia ja nuoria uhkaavasta ilmiöstä, jota on syytä varoa.
Miten tukea lasta tai nuorta pelien parissa?
Vanhemman voi olla vaikeaa tietää, mikä pelaamisessa on lapselle haitallista, ja mikä taas ihan ok tai jopa hyvästä. Risteäviä mielipiteitä ja erilaista uutisointia on paljon ja niiden joukosta pitäisi löytää oikeaa tietoa. Tällaisessa väitteiden, huhujen ja tutkimusten karusellissa voi tuntua helpommalta vain kieltää pelit, ihan vaan varmuuden vuoksi. Useimmiten tämä on kuitenkin huono ratkaisu. Lapsilla ja nuorilla on tapana kiinnostua juuri siitä, mikä on kiellettyä. Pienenä oli kiva valvoa ilman lupaa tai katsoa elokuva, johon ikä ei vielä riittänyt.
Kun jokin asia on kielletty ja jotain ikävää sattuu, uskaltaako lapsi tai nuori kääntyä aikuisen puoleen? Silloinhan pitäisi paljastaa, että on rikkonut sääntöä, eikä ehkä enää saisi pelata. Lapsi voi juuri tästä syystä jättää kertomatta vaikkapa siitä, että heitä on huijattu tai että joku kiusaa häntä pelissä. Lapsi joutuu yksin kärsimään ongelmasta ja vanhempi ei tiedä mitä on meneillään. Yhdessä tilanteen voisi ratkaista tai ainakin puuttua siihen.
No miten sitten toimia? Tässä on muutama vinkki siihen, miten tukea lasta tai nuorta pelien parissa ja puuttua ajoissa, jos jotain sattuu.
- Ota selvää millaisia pelejä lapsesi tai nuoresi pelaa. Kysy peleistä, ole avoin ja kiinnostunut. Usein lapsi tai nuori arvostaa sitä, kun vanhempaa kiinnostaa hänen harrastuksensa.
- Suhtaudu kriittisesti siihen, mitä näet mediassa. Media nostaa esiin vain yhden puolen asiasta.
- Kerro lapsellesi, että sinulle voi aina kertoa, jos jotain ikävää tapahtuu. Sinulta saa kysyä mitä vaan ja olet aina tukena.
Kirjoittaja on kesäsetelillä palkattu nuori, joka työskenteli EHYTissä kahden viikon ajan kesäkuussa 2023.