Avoin keskustelu huumeista voi ennaltaehkäistä onnettomuuksia liikenteessä
Lumien sulaessa ja koronarajoitustenkin purkaantuessa ihmiset alkavat liikkua enemmän. Liikenteessä kuljetaan monilla muillakin kulkuneuvoilla kuin vain autolla ja mopolla. On hyvä muistaa, että liikenteessä päihtyneenä liikkuminen ei koske vain itseä, vaan myös jokaista muuta liikkujaa kulkuneuvosta huolimatta.
Kuinka voisimme vaikuttaa nuoriin niin, että he uskaltaisivat kieltäytyä päihtyneen kyytiin menemisestä sekä varmistaa, että jokainen nuori ymmärtäisi päihtyneenä ajamisen riskit ja kauaskantoisetkin seuraukset? Nuoret elävät hetkessä ja usein tämä vaikuttaa myös heidän ajatuksiinsa siitä, että ei jää kiinni. He eivät välttämättä osaa ajatella, että esimerkiksi rattijuopumus voi vaikuttaa vielä hyvinkin pitkälle tulevaisuuteen.
Nuorten kohdalla ryhmäpaine voi olla kova ja esimerkiksi illanvieton jälkeen kaverit voivat painostaa nuorta ajamaan. Omasta kokemuksestani muistan, että nuorena osa lähti ajamaan mopolla tai skootterilla humalassa, ja seurauksia ei mietitty. Nuoret eivät välttämättä osaa heti tiedostaa riskejä tai arvioida omaa ajokuntoaan, oli sitten kyse autolla, mopolla tai vaikka potkulaudalla ajamisesta.
Laura Loikkanen Liikenneturvasta kommentoikin, että nuori tarvitsee aikuisen suojelua, vaikka hän muuta väittäisi. Vanhemmilla on suuri vaikutus nuorten käyttäytymiseen liikenteessä, ja nuoret kuuntelevat vanhempiaan – vaikkei se aina siltä vaikutakaan. Nuoret kyllä huomaavat, kun vanhempi osoittaa välittävänsä. Riskikäyttäytymiseen on puututtava ajoissa.
Keskustelemalla avoimesti huumeista kotona vanhempien kanssa, voisi välttää monia vaaratilanteita nuorten kanssa liikenteessä, kun nuori tietää, että vanhempaan voi luottaa ja kertoa myös huumeiden kokeilusta. Pelkästään nuorelle itselleen ei voi jättää vastuuta liikennekäyttäytymisestä ja päihteiden käytöstä liikenteessä, vaan aikuisten tulee antaa nuorelle tietoa siihen liittyvistä riskeistä ja kauaskantoisistakin seurauksista.
Kasvattajien tulisikin painottaa nuorisolle sitä, että oli nuori sitten missä kunnossa tahansa, voi aina huoletta soittaa aikuiselle ja pyytää esimerkiksi hakemaan. Tällaisessa tilanteessa vanhemman tulisi pystyä pitämään oma tunnekuohunsa nuoren päihtymyksestä hallinnassa, ja palata asiaan esimerkiksi seuraavana päivänä rauhallisella keskustelulla ja faktatiedon kertomisella. Kun nuori on päihtynyt, on tärkeintä, että hän on turvassa. Myös vanhemmalla on tässä hyvin aikaa pohtia rakentavalle keskustelulle pohjaa, eikä tunteiden myllerryksessä keskusteleminen aja kenenkään etua.
Omista nuoruuskokemuksistani mieleeni on jäänyt vahvasti se, kuinka päihteistä ei keskusteltu, ja jos itse sattui jäämään kiinni, vanhemman reaktio oli tunteiden kaaos. Kuitenkaan asiasta ei keskusteltu enää jälkeenpäin, joka myös johti siihen, etten enää uskaltanut kertoa, vaikka olisin tarvinnut aikuisen apua. Tämä voi johtaa huonoihin valintoihin, jotka voivat vaarantaa oman ja muidenkin turvallisuuden.
Haluan vielä muistuttaa vanhempia siitä, että nuoret ovat kyllä fiksuja, mutta oikeaa tietoa voi olla vaikeaa saada, mikä myös itseltäni nuoruudessa jäi puuttumaan. Tästä syystä päihteiden puheeksiotto kotona olisi äärimmäisen tärkeää. Jos aiheesta on vaikea puhua nuorelle, voi myös mielestäni aivan hyvin pyytää jotakin toista aikuista keskustelemaan nuoren kanssa.
Tapa, jolla voimme kaikki vaikuttaa nuorten ymmärrykseen päihteidenkäytöstä ja sen seurauksista, on rohkea puheeksiotto ja oikeanlaisen tiedon lisääminen. On tärkeää ennen kaikkea muistaa, että jokainen nuorten kanssa toimiva voi tehdä ennaltaehkäisevää työtä. Meidän ei kuuluisi odottaa, että jotakin vahinkoa ehtii tapahtua, ja miettiä siihen korjaavaa ratkaisua, vaan meidän kaikkien tulisi toimia ennaltaehkäisevästi.
Tärkeää on myös pohtia jo tulevaa ja sitä, kuinka esimerkiksi rajoitusten purkamisella voi olla vaikutusta rattijuopumustapauksiin vuoden 2022 osalta.
Apua ja tukea huumeiden ja lääkkeiden väärinkäytön puheeksiottoon voit saada EHYT ry:n järjestämästä Huumeita liikenteessä -kampanjasta. Kampanjan tavoitteena on rohkaista huoltajia ottamaan huumeet puheeksi nuorten kanssa, ehkäistä päihtyneenä liikenteessä ajamista ja näin ehkäistä myös siitä syntyviä haittoja. Tavoitteena on myös ehkäistä vaaratilanteita sekä antaa nuorelle tarvittavat työkalut tehdä hänelle itselleen turvallisia valintoja. Kampanjassa on huomioitu myös muut kulkuneuvot kuin mopot ja autot, kuten polkupyöräilijät ja sähköpotkulaudat. Huumeita liikenteessä -kampanjaa voi seurata EHYTin somekanavilla 4.-8. huhtikuuta.