RuDi -backen kurs för andra stadiet: Verktyg till rusmedels- och digitalfostran i skolor
Är du lärare eller gruppledare på andra stadiet, hör du möjligtvis diskussioner om rusmedel, spelande och some eller ställer studerande frågor om temorna till dig? EHYT har att erbjuda en onlinekurs just för dig som jobbar på andra stadiet med grupper. Kursen är värd 2 studiepoäng och startar i mars 2025. Anmäl dig till kursen nu eller senast 28.2!
Kursdagar:
18.3 Nutida rusmedels- och digitalfostran (digitalfostran inkluderar spelande och sociala medier). Stöd i föräldraskapet (kl. 9.00-16.00).
4.4 Temaområden: Nikotinprodukter, alkohol, droger, spelande och sociala medier (kl. 9.00-16.00).
16.4 Fungerande metoder i undervisningen (kl. 12.00-17.00).
8.5 Fungerande material som kan användas i undervisningen (kl. 12.00-17.00).
22.5 Hur ta oro till tals. Sammanfattning och framtidsplaner (kl. 12.00-17.00).
Kursen RuDi-backen ger dig färdigheter i att behandla rusmedel, spelande och some med unga. Med att behandla temorna i gruppen skapas en atmosfär där studerande känner att de kan prata med en trygg vuxen. Med enkla medel kan vi satsa på det rusmedelsförebyggande arbetet och få in förebyggande praxis i skolor.
Kursens innehåll och tidtabell:
Förhandsuppgift: Förhandsuppgiften studeras på egen hand före kusens inledning för att bekanta sig med temorna. Tidsanvändning för förhandsuppgiften är ca 7 timmar.
Fem kursdagar på distans via Teams: Utbildningsdagarna räcker 5-7 timmar.
Mellanuppgift: Efter varje kursdag får deltagarna en mellanuppgift som i sin helhet uppskattas ta ungefär lika lång tid att genomföra som antalet utbildningstimmar under våren. Teman för mellanuppgifterna är kopplade till lärarens eller gruppledarens arbete i skolan.
Kursen börjar i mars 2025 och slutar i maj 2025 och är värd två studiepoäng. Efter avslutad kurs tilldelas deltagarna ett digitalt kompetensintyg.
Målsättning:
Målen för modern rusmedels- och digitalfostran betonar följande:
Förebyggande: Att tidigt förebygga skador som kopplas till rusmedelsanvändning, spelande och sociala medier.
Pålitlig information: Att ge barn och unga åldersanpassad, tillförlitlig och aktuell information om rusmedel, spelande och sociala medier.
Riskhantering: Att påverka riskfaktorer och stärka skyddande faktorer.
Kritiskt tänkande: Att utveckla barns och ungas kritiska tänkande i förhållande till spelande, sociala medier och rusmedel.
Kursens utbildare:
Kursens utbildare är Katarina Silvennoinen, utbildningsplanerare inom rusmedelsfostran och Krista Schulman, utbildningsplanerare i digitalfostran på EHYT rf.
Fortbildningen genomförs med projektfinansiering från Utbildningsstyrelsen (2024–2025). En liknande kurs kommer att ordnas på finska hösten 2025.
Missa inte denna möjlighet! Anmäl dig och säkerställ att du är uppdaterad om de bästa metoderna och arbetssätten inom rusmedels- och digitalfostran. Tillsammans kan vi skapa en trygg framtid för unga.
Anmälda får en anmälningsbekräftelse per epost och en förhandsuppgift den 3 mars.