Ollaan aikuisia, ei anneta alkoholia alaikäisille!
”Äiti, kyllä sinun pitää mun kohtuukäyttö sallia” oli esikoiseni ajatus siitä, kuinka suhtautuisin ja hyväksyisin hänen alkoholinkäyttöönsä teini-ikäisenä. Koulun päättäjäiset olivat lähestymässä ja tyttäreni toivoi, että ostaisin muutaman oluen tai lonkeron kavereiden kanssa sovittuun illanviettoon.
Jatkoimme keskustelua, joka osoittautui haastavaksi. Halusin säilyttää hyvän puheyhteyden ja samaan aikaan viestiä, etten halua hänen käyttävän alaikäisenä päihteitä ja yrittävän lykätä kokeilua täysi-ikäiseksi. Alkoholijuoman antaminen alaikäiselle teinilleni olisi kuitenkin ollut lainvastainen teko ja viesti siitä, että käyttö on hyväksyttävää, vaikka olet alaikäinen.
Nyt lasteni teinivuosista on jo aikaa. Nykyään voidaan lasteni, nuorten aikuisten kanssaan muistella menneitä ja pohtia oliko toiminnallani jollain tapaa vaikutusta tai ei. Lasteni mukaan mielipiteeni alkoholin antamisesta tai maistattamisesta alaikäisille tuli selväksi. En ole ollut edesauttamassa tilanteita, joissa heitä joskus haettiin illanvietoista tai kaverit saattelivat heitä heikkokuntoisempana kotiin.
Huoltajan näkökulmasta voi tuntua turvalliselta vaihtoehdolta ostaa omalle lapselle muutama alkoholijuoma, jotta tiedettäisiin, mitä nuori illan aikana juo. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että usein kotoa saatu alkoholi on vain lisä muulle alkoholille, jota saadaan sisarusten, kavereiden, tuttujen, tuntemattomien tai kaupasta itse ostamisen lisäksi.
Olipa alkoholin hankintakanava mikä tahansa, on jokaisessa kanavassa läsnä joku aikuinen, täysi-ikäinen sisarus, kaveri tai tuttu tai vähintäänkin kaupan kassatyöntekijä, joka viimeisenä lenkkinä voi olla vaikuttamassa siihen, ettei alkoholia tai muita päihteitä kulkeudu alaikäisten käyttöön.
Ollaan aikuiset hankkimatta alkoholia alaikäisille ja sitä kautta ehkäistään nuorille käytöstä aiheutuvia haittoja, tapaturmia, riitoja, tappeluita ja yliannostuksia. Tuskin kukaan meistä haluaa vastuulleen sitä, jos nuorelle tapahtuu jotain ikävää käytön seurauksena.
Alkoholin antamisen sijaan osoitetaan kiinnostustamme nuoren hyvinvointiin muilla keinoin. Ollaan valmiita avoimeen ja kuuntelevaan keskusteluun alkoholista nuoren kanssa. Yhteinen keskustelu on hyvä tilaisuus kertoa nuorelle alkoholin vaikutuksista ja haitoista ja samalla kuulla mitä ajatuksia nuorella on alkoholin käytöstä ja millainen rooli sillä on hänen kaveriporukassaan.