Arvaamaton käytös huolestuttaa nuoria
Nuoret PAKKA-toimijoina -hankkeessa toteutettiin syksyllä 2021 kaksi seitsemäsluokkalaisten turvallisuuskävelyä, joiden avulla kartoitettiin, millaisia tuntemuksia julkisilla paikoilla näkyvä päihteiden käyttö nuorissa herättää. Lisäksi selvitettiin, missä julkisissa tiloissa ja somekanavissa nuoret kohtaavat päihteiden käyttöä tai välitystä. Piloteista kertyneitä tietoja hyödynnetään alueiden kehittämisessä.
Pakka-kävely on suunnattu 7-luokkalaisille, joiden itsenäinen elinpiiri laajenee yläasteelle siirryttäessä. Koulumatkoilla ja harrastuksiin tai kaverien luokse mennessä moni kohtaa matkan varrella päihtyneitä ja ehkä äänekkäitä aikuisia viettämässä aikaa. Ilmiö herättää monessa pelonsekaisia tuntemuksia.
– Nuoret kokevat päihtyneet arvaamattomiksi ja ohittamisen epämiellyttäväksi. Se saattaa johtaa siihen, että he eivät uskalla kulkea päämääräänsä lyhyintä tietä, hankkeen projektipäällikkö Katri Saarela kertoo.
Vuonna 2021 Pakka-kävelyt ehdittiin toteuttaa Tampereella ja Eksoten alueella Parikkalassa. Syksylle suunniteltua Vaasan kävelyä jouduttiin siirtämään koronatilanteen takia.
Kävelyt toteutettiin aikataulusyistä koulujen lähialueilla. Koulun lähellä kulkevien reittien pysähdyspaikoilla keskusteltiin myös muista paikoista ja siitä, millaisia tuntemuksia ne herättävät. Mukana kävelyllä olivat hankkeen molemmat työntekijät ja ainakin yksi koulun aikuinen yhteyshenkilö. Kävelyt ovat noin kilometrin pituisia ja kestävät yhden oppitunnin eli 45 minuuttia.
– Kävellessä käsittelemme nuorten kanssa valittuja teemoja ja selvitämme, millaiset kokemukset aiheuttavat heissä turvattomuutta ja missä he ovat nähneet päihteiden käyttöä ja välittämistä. Kokoamme tiedot ja toimitamme ne kunnallisille päätöksentekijöille hyödynnettäväksi, jotta he osaavat ottaa nuorten kokemukset huomioon ja puuttua häiritsevään toimintaan.
Tuloksia pystytty jo hyödyntämään
Pakka-kävelyt lähtevät liikkeelle aina koulun pihasta. Aika on rajallinen, joten reitti ja keskustelun teemat valitaan ennakkoon. Vaikka koulureitin välittömässä läheisyydessä ei olisikaan häiritsevää käyttäytymistä, niin nuoria rohkaistaan miettimään tarvittaessa myös vaihtoehtoisia reittejä.
– Kannustamme nuoria puhumaan siitä, missä näitä kokemuksia on tullut ja mikä tekee niistä epämiellyttäviä. Monesti aiheeseen täytyy johdatella, mutta nuoret osaavat pukea tuntemuksiaan todella hyvin sanoiksi sen jälkeen, kun he rupeavat avautumaan, Saarela kehaisee.
Eniten turvattomuuden tunnetta herättää se, että päihtynyt käyttäytyy äänekkäästi ja aggressiivisesti. Nuori huolehtii, mitä tehdä ja miten päästä tilanteesta pois.
Nuoret vastaavat kävelyn pysähdyspaikoilla puhelimillaan kyselyyn, jolla kerätään tietoa nuorten kokemuksista ja ajatuksista. Tiedot kootaan ja jaetaan kunkin koulun oppilaskunnan käsiteltäväksi, minkä jälkeen ne toimitetaan tiedoksi koulun rehtorille ja paikallisille päättäjille.
Saarela korostaa, että on tärkeää selvittää, missä julkisissa tiloissa ja somekanavissa nuoret kohtaavat päihteiden käyttöä tai välitystä.
Tampereella syksyn Pakka-kävelyn tuloksia on jo hyödynnetty kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa.
– Olisi todella tärkeää saada nuorten ääni oikeasti kuuluviin paikallisessa päätöksenteossa eikä niin, että osallistaminen olisi muodollista ja aikuiset päättäisivät miten parhaaksi katsovat. Turvattomuuden kokemukset ovat aika yleisiä, kun omatoimisuus lisääntyy, Saarela sanoo.
EHYTin Nuoret Pakka-toimijoina -hankkeen selvityksestä ilmenee, että alaikäiset saavat käsiinsä alkoholia ja nikotiinituotteita pääsääntöisesti kavereiden ja täysi-ikäisten tuttujen kautta, mutta sosiaalinen media on noussut päihteiden välityksessä erityisen tärkeään rooliin.
Nuorten ei tarvitse itse olla aloitteellisia, vaan heille tarjotaan somessa päihteitä ostettavaksi. Erityisesti Snapchatissa tarjoudutaan joko hakijaksi alaikäisille tai myydään jo hankittua alkoholia. Kyselyyn vastasi 260 yläkouluissa ja 204 ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevaa nuorta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, Tampereen ja Vaasan alueilta.