Huomaa, katsele, kuuntele, puhu: Terveellistä ja turvallista rajaa alkoholinkäytölle ei ole
Alkoholin juomisen korkean riskin raja Suomessa miehillä on 24 annosta 4,7-prosenttista alkoholia viikossa. Naisilla riskiraja on 16 annosta viikossa. Kun 24 annosta muunnetaan väkeväksi alkoholiksi, se vastaa lähes kahta pulloa kirkasta. Kuusitoista annosta vastaa sekin yli pullollista vahvaa alkoholia. Kuinka monta viikkoa jaksaisit käydä töissä noin runsaalla juomisella?
Riskirajoista puhutaan käypä hoito -suosituksissa ja työterveyshuollon kyselyissä. Harvoin puhumme alkoholista annoksina. Usein emme edes muista juoneemme saunaoluita, koska ”nehän eivät ole alkoholia, vaan virvokkeita”.
Useat meistä seuraavat älykellon tai -sormuksen avulla sykettä, kaloreiden kulutusta, liikkumista, unta jne. Oletko lisännyt samaan hyvinvointiseurantaan alkoholin juomisen seurannan? Alkoholiannosten laskeminen voi auttaa alkoholin käytön hallinnassa ja tuoda elämään hallinnan tunnetta.
Työhöntulo- ja terveystarkastuksessa hoitaja kysyy alkoholin juomisesta. Silloin saatat kirkkain silmin vähätellä juomista, pyöristää alaspäin. Saattaa nolottaa kertoa totuus todellisista määristä. Suurin osa ihmisistä ei laske juotuja alkoholiannoksia rajan ylittymisen pelossa. Eihän minulla voi olla alkoholiongelmaa! Helposti unohtuu, että mikään ammatti, koulutustausta tai perhe ei suojaa alkoholin haitoilta.
Alkoholin käytön seuranta yllättää seuraajansa yleensä aina. Joinko minä todella noin paljon? Mutta enhän ollut edes humalassa! Humala ei kuitenkaan suoraan kerro juodun alkoholin määrästä tai aiheutuneista haitoista. Pysähdy hetkeksi miettimään alkoholin käyttöäsi. Miltä minusta tuntuu juuri ennen ensimmäistä huikkaa?
Usein ajatellaan, että alkoholin juomisesta ei saa puhua. Puhutaan illanvietoista, hyvästä ruuasta ja viinistä, mutta alkoholin juomiseen liittyvistä ongelmista ei puhuta. Sitä pidetään yksityisasiana. Juomisen haitat kuitenkin näkyvät ja kuuluvat. Päihdehaitat maksavat yhteiskunnalle lähes kaksi miljardia vuodessa. Haitat läheisille kotona tai harrastuksissa ovat muutakin kuin taloudellisia, sillä huolella ja surulla ei ole hintalappua.
Kun läheisen tai tuttavan alkoholin juominen huolestuttaa, pääset eteenpäin huolesi kanssa kuuntelemalla häntä ja esittämällä kaksi kysymystä: kuinka paljon juot kerralla ja kuinka usein juot? Voit aloittaa alkoholista puhumisen ”olen huolissani sinusta”. Avoimilla kysymyksillä vahvistat vuorovaikutusta ja saatat huomaamalla estää alkoholiongelman syntymisen. Elämä on välittämistä ja jakamista.
Jokaisen meistä on hyvä miettiä oman alkoholin juomisen kohtuusrajaa. Ainut ongelmaton alkoholinkäyttötapa on juomattomuus. Alkoholin käyttö ei ole terveys- tai turvallisuusteko. Tissuttelukin kuormittaa elimistöä ja vaikuttaa terveyteen. Juominen kuormittaa myös läheisiä.
Käypähoito-suosituksen riskirajat eivät ole turvarajoja.Täysin terveellistä ja turvallista rajaa alkoholinkäytölle ei ole.
Voit testata alkoholin käyttöäsi muun muassa näillä testeillä: