”Haluan antaa ennemmin kuin saada”
Pasilan kivilinnan rakentajana tunnettu Kati Sinenmaa keittää joka päivä puuroa kansalaisten kohtaamispaikka Elokolossa. Hänet palkittiin vuonna 2018 EHYT ry:n vuoden vapaaehtoisena.
Helsinkiläisen Kati Sinenmaa, 69, herää kukonlaulun aikaan ja pyöräilee noin kello seitsemäksi Helsingin Kalliossa sijaitsevaan Elokolo-kohtaamispaikkaan avaamaan ovet. Perillä Sinenmaa keittää normaalisti asiakkaille aamupuuroa ja monesti myös kahvia ja teetä. Näin päivät ovat sujuneet jo lähes 20 vuoden ajan.
Elokolo on EHYT ry:n päihteetön kohtaamispaikka eli alueen asukastila, johon ovat tervetulleita kaikki. Elokolossa paikan aktiivinen vapaaehtoinen Kati Sinenmaa auttaa ihmisiä esimerkiksi tietokoneongelmissa, järjestelee paikkoja ja viettää aikaa muiden kohtaamispaikkaan saapuvien ihmisten kanssa. Välillä Sinenmaa kastelee kukkia tai siivoaa. Tosin juuri nyt korona on sulkenut ovet ja Sinenmaa istuu yksin Elokolossa päivystämässä.
”Tämä on kuin toinen kotini ja kansalaisten olohuone. Esimerkiksi eläkeläisten on hyvä tulla tänne tapaamaan ihmisiä, mutta ei Elokolo ole tarkoitettu millekään ihmisryhmälle erityisesti vaan ihan kaikille. Uskon, että moni antaa tälle tilalle arvosanaksi kympin. Itse annan enemmänkin”, Sinenmaa sanoo.
Nykyisin Sinenmaa lähtee vapaaehtoistyöpäivänsä jälkeen noin kello neljän aikaan iltapäivällä Vallilassa sijaitsevaan vuokrakotiinsa, mutta vuoteen 2008 asti Sinenmaan koti oli aivan toisenlainen: Valtakunnan julkisuuttakin saanut Pasilan kivilinna.
Kati Sinenmaa on nimittäin ITE-taiteilija, joka on rakentanut omin käsin valtavista kivenmurikoista ja puunpalasista koostuvan kivilinnan ja sen muurit.
ITE tarkoittaa itse tehtyä elämää. Juuri sellainen Kati Sinenmaan elämä on ollut.
Katos teltan päälle
Kati Sinenmaa syntyi vuonna 1950 Laukaalla Jyväskylän lähettyvillä. Elämän alku kulki melko tavallista reittiä, vaikka lapsuudenperhe muuttikin isän kaivostöiden perässä paikkakunnalta toiselle. Sinenmaa teki Tampereella erilaisia töitä ja pääsi Helsingin yliopistoon opiskelemaan. Mutta fysiikan opinnot eivät edenneet, sillä Kati Sinenmaan huomion imaisi atk-luokan tietokoneelta aukeava upouuden internetin ihmeellinen maailma.
Kun opintosuoritusten perään alettiin kyselemään vuonna 1995, Kati Sinenmaa pakkasi vähät tavaransa opiskelija-asunnostaan pyörän selkään ja lähti – ilman sen kummempia suunnitelmia tulevasta.
”Ajattelin, että en sitä tyhjää opintovihkoa ala kenellekään näyttämään”, Sinenmaa sanoo nyt.
Kati Sinenmaa telttaili aurinkoisen kesän ympäri Helsinkiä, mutta syksyllä teltta tarvitsi suojakseen katoksen. Siitä katoksesta alkoi pikkuhiljaa rakentua valtava Pasilan kivilinnaksi kutsuttu rakennelma, johon kuului mökin lisäksi isot kivimuurit.
”En ollut missään vaiheessa asunnoton. Retkeilin kesän ja sitten aloin rakentaa kotia. Se kotihan oli hieno kuin hotellihuone”, Sinenmaa painottaa.
Kati Sinenmaa rakensi kivilinnan käsin, apunaan omien sanojensa mukaan vain yksinkertaisia työkaluja, kuten rautakanki ja lapio.
Päivät kuluivat rakennustöissä, mökin lämmitysuunissa puita polttaen ja pyöräillen ympäriinsä etsien rakennustarvikkeiksi sopivia kiviä ja puita. Ruoaksi Kati Sinenmaa haki kauppatorilta torimyyjien jättämiä ruokia.
”En elänyt erakkona metsässäkään, vaan hakeuduin ihmisten pariin joka päivä torille ja kirjastoon”, Sinenmaa sanoo.
Elämä sujui näissä samoissa uomissa aina vuoteen 2000 asti.
Karpon ohjelma apuna
Lokakuu vuonna 2000 oli Kati Sinenmaalle kahdella tavalla merkityksellinen. Hannu Karpon ohjelma Sinenmaan elämäntyöstä Pasilan kivilinnan rakentajana lähetettiin parhaaseen katseluaikaan televisiosta Sinenmaan 50-vuotissyntymäpäivänä. Sen katsoi myös silloisen Elämäntapaliiton työntekijä Antti Honkonen.
Honkonen tuli asunnottomien yönä 17. lokakuuta vuonna 2000 hakemaan Sinenmaan Pasilan kivilinnasta käymään kohtaamispaikka Elokolossa. Siitä asti Kati Sinenmaa on viettänyt päivänsä Elokolo-kohtaamispaikassa.
”Tutustuin silloin Elokoloon mutta myös Elokolon hienoihin ihmisiin”, Sinenmaa sanoo.
Kati Sinenmaa sai Elokoloon omat avaimet vuonna 2001, josta asti Sinenmaa on avannut kohtaamispaikan ovet joka päivä asiakkaille ja keittänyt aamupuuron.
”Uskon, että sain avaimet, koska olen vastuuntuntoinen. Jos olen sopinut jotain, pidän siitä kiinni”, Sinenmaa sanoo.
Elokolo tuli erityisen tärkeäksi Sinenmaalle, kun hänen omin käsin rakentamansa kivilinnan mökki poltettiin vuonna 2008. Sinenmaa sai onneksi menettämänsä asunnon tilalle kaupungin tavallisen vuokra-asunnon, mutta Sinenmaa kaipasi yhä enemmän tekemistä kivilinnan rakennuspuuhan tilalle.
”Kivilinnassa rakentaminen oli käsityötä. Onneksi minulla on täällä Elokolossa samantyyppistä käsityötä nyt tarjolla”, Sinenmaa sanoo.
Sinenmaa tarkoittaa käsitöillä omia puhdetöitään Elokolossa: akvaarion, tietovisan tai bingosovelluksen rakentamista asiakkaiden hyödyksi.
”Haluan antaa ennemmin kuin saada. Se kuuluu ihmisyyteen. Pitää olla sellainen asenne, että ihminen antaa itsestään maailmalle”, Sinenmaa kuvailee vapaaehtoistyötään, joka on jatkunut Elokolossa vuosikausia.
Mitä tilalle?
Kalliossa Elokolo sijaitsee 3. linjalla ja vastaavia Elokolo-kohtaamispaikkoja on tarjolla kuusi kappaletta ihmisten iloksi eri puolilla Suomea.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Elokolo on päihteetön kohtaamispaikka kaikille ihmisille, jotka haluavat viettää aikaa asukastilassa esimerkiksi lehtiä lukien, televisiota katsellen tai tietokonetta käyttäen – tai ihan vain toisten ihmisten seurasta nauttien.
Elokolossa saa tarvittaessa tukea päihteettömän elämäntavan tueksi, jos itsellä on ongelmia vaikkapa alkoholinkäytön kanssa.
Erityistä on, että Kallion Elokolo on ollut auki Sinenmaan ansiosta jo vuosia joka päivä, siis myös viikonloppuisin, juhannuksena ja jouluna – paitsi siis juuri nyt koronaviruksen takia.
”Jos tämän Elokolon tilalle ei tulisi mitään tilaa, jäisi puuttumaan tila, mutta myös ystävät ja tutut sekä mahdollisuus toteuttaa itseään”, Sinenmaa sanoo.
Kuva: Antti Kirves / EHYT ry
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen
Kati Sinenmaa
Ikä: 69 vuotta
Perhe: sinkku
Asuu: Helsingissä
Työ: eläkeläinen
Harrastukset: pyöräily, retkeily, Elokolon vapaaehtoistoiminta
(15.2.2023 Korjaus: Kallion Elokolon sijainti. T.G)