Uusi SPORTTI-hanke keskittyy nuorten urheilijoiden päihde- ja pelihaittojen vähentämiseen
Syksyllä 2021 alkavassa uudessa, valtakunnallisessa SPORTTI-hankkeessa keskiössä ovat yleisimpiä joukkueurheilulajeja harrastavat 12–18-vuotiaat nuoret. Hanke kehittää erityisesti urheiluseuratoimijoille soveltuvia koulutuksia, työkaluja ja menetelmiä.
” Urheiluseuratoiminta on valtava voimavara suomalaiselle yhteiskunnalle. Urheiluseurat ja seuratoimijat ympäri maan yhdistävät ihmisiä ja lisäävät hyvinvointiamme. Haluamme tukea nuorten urheilijoiden tervettä kasvua”, kertoo SPORTTI-hankkeen projektipäällikkö Jari Hätinen.
Urheiluharrastusta saatetaan pitää nuorten päihteiden käytöltä suojaavana tekijänä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että nikotiinituotteiden käyttö ja humalajuominen voi olla urheilevien nuorten keskuudessa jopa muita nuoria yleisempää. Tämän vuoksi esimerkiksi YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaava toimisto (UNODC) suosittelee urheilutoimijoille määrätietoisempaa ehkäisevää päihdetyötä.
”SPORTTI-hankkeessa keskitymme päihdekasvatuksen lisäksi myös pelihaittojen ehkäisemiseen. Tänä päivänä digitaalinen pelaaminen kuuluu tiiviisti nuorten kulttuuriin. On tärkeää, että nuoret ja kasvattajat oppivat tuntemaan pelaamisen myönteisiä vaikutuksia sekä tunnistamaan ja ehkäisemään mahdollisia haittoja. Rahapelaaminen voi aiheuttaa nuorille mm. taloudellisia tai ihmissuhdeongelmia, vaikka ikärajojen puolesta heidän pitäisi olla pelien saavuttamattomissa”, jatkaa Hätinen.
Sportti-hanke kehittää erityisesti urheiluseuratoimijoille tarkoitettuja verkkokoulutuksia, työkaluja ja menetelmiä päihde- ja pelihaittojen ehkäisemisestä. Parhaillaan käynnistyvä hanke toteutetaan vuosien 2021–2023 aikana yhteistyössä urheilujärjestöjen, -seurojen sekä tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatioiden kanssa. EHYT ry toteuttaa hankkeen sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) avustuksella.