Tule sinäkin Päihdepäiville 6.-7.6.2017 Helsinkiin!
Kulttuuritalo täyttyy silloin 800:sta päihdealan ammattilaisesta, asiantuntijasta, vapaaehtoisesta ja opiskelijasta.
Päihdepäiviä on vietetty vuodesta 1994 ja tapahtuma on aina ollut järjestövetoinen. Ensimmäiset päivät pidettiin Helsingissä Raittiusjärjestöjen ry:n järjestämänä. Päihdepäivät vastasi 90-luvun puolivälissä muuttuvan päihdeilmaston haasteeseen tuomalla alkoholipoliittisen keskustelun kaksipäiväisen tapahtuman ytimeen ja luomalla sen ympärille tapahtumakonseptin, joka elää ja voi hyvin edelleen.
Tapahtuman alkuvaiheessa päihdetyön ammattilaisia huolestutti eniten Suomen EU-jäsenyyden tuomat muutokset alkoholipolitiikkaan ja sen myötä maahantuonnin helpottuminen. Tämän lisäksi 90-luvun ammattilaisia pohditutti lama, joka lisäsi huolta kokonaiskulutuksesta. Vuonna 1994 alkoholin kokonaiskulutus oli 9,8 litraa ja litramäärän pelättiin nousevan talouden elpymisen myötä. Näin myös kävi, sillä vuonna 1995 litramäärä oli noussut yhteentoista litraan ja jatkoi nousuaan aina vuoteen 2007 saakka. Alkoholipoliittiset aiheet eivät juuri ole muuttuneet vuodesta 1994. Vieläkin olemme huolissamme alkoholin tuonnista, alkoholituotteiden myynnin vapautumisesta sekä mainonnasta. Kokonaiskulutus on edelleen tärkeä terveysindikaattori, ja siihen pyritään vaikuttamaan moninaisin keinoin. Jotkut huolenaiheet ovat muuttuneet päihdealalla, mutta huolen määrä on sama.
Päihdepäivillä on kuitenkin paljon myös uusia tuulia. Nuorten alkoholinkäyttö näyttää olevan laskusuunnassa ja kannabis on arkipäiväisempää kuin 23 vuotta sitten. Päihdetyössä puhututtavat lääkkeetön hoito, kokemusasiantuntijoiden palkkaaminen terveyskeskuksiin ja yhteisöllinen avohoito. Työvälineet ovat kehittyneet teknologian myötä tukemaan vertaiskeskusteluja ja ammattilaisten tekemiä mini-interventioita. Näistä aiheista kuullaan Päihdepäivillä keväällä 2017, minkä lisäksi ohjelmistoon on tuotu myös paljon kansalaisjärjestönäkökulmaa. Miltä kuulostavat esimerkiksi Kohtaamisten teltta, Pop-up Elokolo tai kaikille avoin Open Stage -ohjelma?
Päihdepäivät on kokoelma uutta ja vanhaa, tuttua ja tuntematonta. Siitä pitävät huolen tapahtuman 120 puhujaa, jotka tuovat Kulttuuritalon auditorioihin palan asiantuntemustaan. Osa puhujista on osallistunut Päihdepäiviin alusta alkaen, mutta selvä enemmistö on mukana ensimmäistä kertaa. Kun seuraat tulevina viikkoina Päihdepäivien blogeja, pääset tutustumaan tapahtuman puhujiin paremmin.
Tervetuloa Päihdepäiville Helsinkiin 6.-7.6.2017!
Tapahtuman ohjelmaan voit tutustua tarkemmin osoitteessa www.päihdepäivät.fi Liput tapahtumaan ovat myynnissä 17.5. asti.
Annika Eloranta
Päihdepäivien suunnittelija, EHYT
#päihdepäivät