Päihdekysymykset otettava huomioon työllisyys- ja sote-ratkaisuissa
Päihteiden käytöllä on vaikutuksia moniin taloudellisiin, sosiaalisiin ja terveydellisiin kysymyksiin, EHYT muistuttaa hallitusneuvotteluiden käynnistyessä. Alkoholi aiheuttaa merkittäviä taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja yksilöille, yhteisöille sekä yhteiskunnalle ja niitä ehkäistään parhaiten saatavuuden, hinnan ja markkinoinnin sääntelyllä. Päihdehaittoja ehkäisemään pyrkivällä yhteiskuntapolitiikalla voidaan vaikuttaa alkoholin, huumausaineiden ja nikotiinituotteiden käyttöön sekä ongelmalliseen rahapelaamiseen. Sote-sektorin lisäksi työvoimapolitiikka tulee valjastaa nykyistä tehokkaammin vähentämään ja ehkäisemään päihteistä aiheutuvia haittoja.
Alkoholinkäytön vähentäminen huomioitava sote-kriisin ratkaisemisessa
Päihteiden käyttö kuormittaa merkittävästi sosiaali- ja terveyspalveluita. Sote-kriisin ratkaisemiseksi on äärimmäisen tärkeää, ettei alkoholin saatavuutta lisätä tuomalla entistä vahvempia alkoholijuomia päivittäistavarakauppoihin.
Mikäli alkoholin saatavuutta lisättäisiin, niin lisääntyisivät myös hoitoa vaativat päihdesairaudet mutta myös erilaiset päivystyksiä kuormittavat väkivaltatilanteet, tapaturmat ja onnettomuudet. Nykyiset hoitojonot pitenisivät entistä pidemmiksi, jos päihteiden käyttö yleistyisi. Ehkäisevään päihdetyöhön pitää siis panostaa yksilö, yhteisö kuin yhteiskuntatasoilla, jotta ongelmat eivät kasaudu sosiaali- ja terveyspalveluiden korjattaviksi.
Työvoimapolitiikassa tulee ottaa entistä vahvemmin huomioon päihteiden käytön vaikutukset työllisyyteen sekä työkykyyn. Etenkin alkoholinkäyttö heikentää työttömien mahdollisuuksia työllistyä. Alkoholi aiheuttaa Suomessa vuosittain tuhansia työkyvyttömyystapauksia. Kaikilla suomalaisilla työpaikoilla tulee olla laadukkaat päihdeohjelmat.
Jos työttömien reserviä halutaan hyödyntää työvoimapulan paikkaamisessa, niin on tärkeää huolehtia väestön työ- ja toimintakyvystä. Tärkeää on myös luoda erilaisia polkuja, joilla ihmiset pääsevät mukaan työelämään ja osallistumaan yhteiskunnassa. Tällaisia malleja ovat kuntouttava työtoiminta, työkokeilut sekä palkkatuki.
Kolmas sektori on keskeisessä roolissa osatyökykyisten työllistämisessä. Työllisyyspolitiikassa on tärkeä tunnistaa, että paluu työelämään raskaan päihdetaustan jälkeen vaatii paljon tukitoimia. Sosiaalisen työllistämisen malleja tuleekin kehittää jatkossakin tiiviissä yhteistyössä järjestöjen kanssa.
Verotuksella voidaan parantaa kansanterveyttä
Saatavuuden rajoittamisen ohella verotus on keskeinen keino, joilla voidaan edistää kansanterveyden kannalta myönteistä osto- ja kulutuskäyttäytymistä. Ns. haittaverot eivät myöskään samalla tavalla vaikuta työnteon kannustavuuteen kuin tuloverotus. Tämän vuoksi alkoholi- ja tupakkaverojen korotuksia pitäisi jatkaa ensi hallituskaudella.
Haittaverojen hyöty saadaan kahta kautta: sekä verotuloina valtiolle että haitallisen toiminnan vähentymisenä ja sitä kautta saatavina säästöinä. Esimerkiksi tupakan ja alkoholin kohdalla tiedetään, että hinta vaikuttaa kulutukseen. Haittaverojen korotuksilla voidaan vähentää kulutusta ja säästää muun muassa sote-sektorin kuluja, kun alkoholin ja tupakan aiheuttamat sairaudet vähenevät.