”Paha mieli on poissa, kiitos!”
Nettimummola Murusista lapset ja nuoret voivat löytää turvallisen aikuisen juttukaverikseen. Viime vuonna vapaaehtoisten verkkoisovanhempien joukko laajeni ja mukaan liittyi myös kaksi nettipappaa.
”Lapset ja nuoret ovat tosi fiksuja. He osaavat keskustella hyvin ja ovat nopeita kirjoittajia”, toteaa verkkoisovanhemmaksi ryhtynyt Hannu Kiljunen.
Kiljunen kiinnostui EHYTin Muruset-toiminnasta huomattuaan Facebookissa ilmoituksen, jossa ryhmään haettiin uusia vapaaehtoisia. Koulutuksen saatuaan hän aloitti päivystysvuorot viime marraskuussa.
”Auttamisen halu sai lähtemään mukaan – on itsellekin antoisaa, jos voi olla jollekin avuksi”, myös lasten ja nuorten tukihenkilönä pitkään toiminut Kiljunen sanoo.
Muruset-vapaaehtoisten joukko on tuplaantunut alkuperäisestä, eli nyt mukana on parikymmentä verkkoisovanhempaa. Toimintaa oli mahdollista laajentaa STEAn myöntämän avustuksen ansiosta.
”Perustimme kaksi alueellista vapaaehtoisten ryhmää. Aiemmin vapaaehtoiset ovat tulleet koulutukseen Helsinkiin, mutta nyt koulutuksia voidaan pitää myös Kuopiossa ja Seinäjoella”, kertoo projektipäällikkö Iia Haavanoksa EHYTistä.
Vapaaehtoiset tapaavat toisiaan koulutustilaisuuksissa kahdesti vuodessa, mutta koronapandemian vuoksi viime tapaamiset on järjestetty verkossa.
Verkkomummola tarjoaa lapsille juttuseuraa koulun jälkeen
Verkkomummola on avoinna joka arki-iltapäivä, kun vapaaehtoiset päivystävät tunnin kerrallaan kahdenkeskisessä Muruset-chatissa. Lisäksi kerran viikossa on auki virtuaalihotelli Habbon Nettimummola-huone sekä alle 16-vuotiaille suunnattu Muruset-ryhmächat.
”Tyypilliset keskustelunaiheet liittyvät paljolti ihmissuhteisiin: kavereihin, perheeseen, ihastumisiin ja seurusteluun”, Haavanoksa toteaa.
Kiljunen on huomannut, että myös lemmikit ja harrastukset ovat aiheita, joista juttua syntyy helposti. Mutta toisinaan saattaa tulla vastaan rankempiakin aiheita, kuten masennus ja elämänhalun katoaminen.
”Moni on ehkä yksinäinen ja haluaa vain jutella jonkun aikuisen kanssa. Jotkut ovat kertoneet, että omat isovanhemmat asuvat kaukana, joten he haluavat jutella nettipapan kanssa. Ja on ollut niitäkin, joilta oma pappa on kuollut.”
Molemminpuolista iloa
Vaikka pääkohderyhmänä ovat lapset ja nuoret, toiminta on osoittautunut tärkeäksi myös mukana oleville vapaaehtoisille.
”Palautteen mukaan Murusena toimiminen ja ryhmään kuuluminen koetaan merkitykselliseksi. Vapaaehtoisuus myös pitää yllä arkirytmiä, mikä on ollut tärkeää etenkin korona-aikaan, kun on pysytelty paljon kotona. Vapaaehtoiset kertovat myös digitaitojensa kehittyneen ja saaneensa rohkeutta ottaa käyt-töön muita sähköisiä kanavia.”
Lapset ja nuoret ovat antaneet palvelusta kiitosta muun muassa näin: “Helpottaa kuulla, että joku ymmärtää. Joskus nimittäin tuntuu, että kukaan ei ymmärrä”. ”Kiukku ja paha mieli on poissa, kiitos siitä!!” ”Olet niin kiva, kiitos heippa tulee ikävä!”
”Uskon, että tästä on molemmin-puolista iloa. On hyvä, että voi pysyä kärryillä nuorten asioista ja siitä, miltä maailmanmeno näyttää heidän kannaltaan”, Kiljunen vahvistaa.
Muruset on ollut osa EHYTin toimintaa vuodesta 2017. Mukana olevat vapaaehtoiset ovat 60 vuotta täyttäneitä henkilöitä, joiden taustat on tarkastettu. Artikkeli on julkaistu aiemmin EHYTin vuoden 2020 vuosikertomuksessa.