Nuorisoala kehittyy yhteistyöllä
Nuorisoalan osaamiskeskukset edistävät nuorisoalan osaamista ja asiantuntijuutta. EHYT tuo kehitystyöhön entistä vahvemmin ehkäisevän päihdetyön näkökulmaa.
EHYT pääsi kehittämään ehkäisevää päihdetyötä kolmeen nuorisoalan osaamiskeskukseen vuonna 2020. Järjestö on mukana Kunnallisen nuorisotyön osaamiskeskus Kanuunassa, koulujen ja oppilaitosten nuorisotyöhön keskittyvässä Osaamiskeskus Nuoskassa sekä Kohdennetun nuorisotyön osaamiskeskuksessa.
”Tämän ansiosta voimme kehittää ehkäisevää päihdetyötä nuorisoalan toimijoiden kanssa yhdessä, ikään kuin sisältä päin”, projektipäällikkö Marika Vartiainen EHYTistä iloitsee.
Uudet yhteistyön mahdollisuudet innostavat myös Suvi Lappalaista, joka toimii verkostopäällikkönä osaamiskeskus Kanuunassa.
”EHYT voi hyödyntää Kanuunan yhteyttä nuorisotyön kenttään ja kuntiin ja me puolestamme EHYTin asiantuntemusta. Hyvin olemme jo saaneet toiminnan alkuun”, Lappalainen kertoo.
Hän toteaa, että nuorten hyvinvoinnin edistäminen edellyttää entistä enemmän asiantuntijuuden jakamista. Ei riitä, että asiantuntijat julkaisevat tietoa ja kertovat, miten asiat ovat, vaan tietämystä on rakennettava yhdessä kentällä toimivien kanssa.
Kehittäjille oma verkosto
Osaamiskeskus Kanuunassa on useita teemallisia verkostoja. Aluksi ajatuksena oli viedä ehkäisevän päihdetyön teemaa kunkin verkoston osaksi, mutta pohdintojen jälkeen osapuolet perustivat osaamiskeskukseen oman ehkäisevän päihdetyön kehittäjäverkoston.
Tavoitteena on auttaa kunnallisia nuorisotyöntekijöitä – ohjaajista nuorisotoimenjohtajiin – konkretisoimaan, mitä ehkäisevä päihdetyö nuorisotyössä on, ja myös jalkauttamaan tietoa omiin verkostoihinsa.
Nuorten parissa työskentelevät eivät välttämättä aina tule ajatelleeksi, että esimerkiksi keskustelut nuorten kanssa voivat olla ehkäisevää päihdetyötä. Yhteistä ymmärrystä kasvattamalla ehkäisevästä päihdetyöstä pyritään saamaan Lappalaisen sanoin “peruskauraa” työhön.
Uskallusta puheeksiottoon
Nuorisotyöntekijöille tarjotaan myös apuvälineitä työhön. Viime vuonna EHYT oli mukana kehittämässä sisältöjä etsivien nuorisotyöntekijöiden ja nuorten työpajoilla työskentelevien peruskoulutukseen. Työ painottui koulutusmallien kehittämiseen päihteiden puheeksiottoon.
Jotkut nuorten parissa työskentelevät saattavat arkailla esimerkiksi huumausaineista keskustelemista nuorten kanssa, koska kokevat, ettei heillä ole tarpeeksi tarkkoja tietoja aiheesta.
”Tärkeintä keskusteluissa ei ole se, että tietää kaikki yksityiskohdat, vaan se, että asettuu rohkeasti avoimeen keskusteluun ja tuo esiin objektiivisen, hyvinvointia tukevan näkemyksen. Nuorisotyöntekijä voi tietyssä ikävaiheessa antaa merkittävän kokemuksen, aikuisen mallin ja turvallisen perspektiivin nuorelle”, Vartiainen toteaa.
Osaamiskeskustoimintaa on ollut jo ennen viime vuottakin, ja EHYT on ollut mukana kouluttamassa nuorisotyöntekijöitä. Työ on tuottanut tulosta, sillä viime vuonna tehdyn selvityksen mukaan entistä useampi nuori kokee voivansa puhua nuorisotyöntekijöiden kanssa huumausaineisiin liittyvistä asioista ja saavansa heiltä aiheesta itseä hyödyttävää tietoa.
Nuorten kulttuuri ja päihteet 2020 -selvityksen mukaan nuorista miehistä 15 % koki saaneensa itseään hyödyttävää tietoa huumausaineiden haitoista nuorisotyöntekijöiltä. Määrä oli kasvanut 8 prosenttiyksikköä vuodesta 2018. Nuorilla naisilla vastaava määrä oli kasvanut 5 prosenttiyksikköä.
Artikkeli on julkaistu aiemmin EHYTin vuoden 2020 vuosikertomuksessa.
Teksti: Helinä Kujala