Nuoret valistavat seiskaluokkalaisia nuuskasta
Nikotiinihankkeessamme kehitettiin vertaistoiminnan malli, jossa nuoret valistavat toisiaan nuuskan käytön haitoista.
Vertaisvaikuttamismallissa 8.- ja 9.-luokkalaiset tukioppilaat koulutetaan pitämään seiskaluokkalaisille oppilaille nuuskaoppitunti. Tunnilla kerrotaan nuuskateollisuuden markkinointitaktiikoista, ympäristökysymyksistä ja lainsäädännöstä.
”Vertaiselta kuultu tiedotus on tehokkaampaa kuin ylhäältä alaspäin annettu tieto”, nikotiinihankkeen projektipäällikkö Hanne Munter kertoo.
Vuoden 2019 kouluterveyskyselyn mukaan 8.-9.-luokkalaisista nuorista tupakoi päivittäin 5,6 prosenttia ja nuuskasi 4,9 prosenttia.
Kieltokyltit kaipasivat päivitystä
Kouluissa näkyviä Tupakointi kielletty -kylttejä ei voi kehua ajantasaisiksi, sillä niissä ei mainita mitään nuuskasta. Nuuska kun on nykyisin lähestulkoon yhtä suosittua nuorten keskuudessa kuin tupakka.
EHYT teki vuonna 2019 kaikkien oppilaitosten käyttöön kuvalliset nikotiinituotteiden kieltokyltit, joissa lukee: Tupakointi ja nuuskan sekä sähkösavukkeen käyttö kielletty oppilaitoksen alueella, tupakkalaki 73§ ja 74§. Peruskoulut voivat hankkia suomen- ja ruotsinkieliset kyltit julkaisukaupastamme maksuttomasti.
”Kyltti osoittaa, että koulu noudattaa tupakkalakia täydellisesti. Nuorten nuuskaamiseen ei puututa tällä hetkellä yhtä selkeästi kuin tupakoimiseen”, Munter sanoo.
Suomessa vahvaa nuuskaa
Suomalaisten kouluikäisten nuorten nuuskaaminen on ollut kasvussa jo viimeisen kymmenen vuoden ajan, vaikka nuuska on Suomessa kielletty. Suomen katukaupassa yleinen ja siten helposti nuorten saataville päätyvä nuuska Oden’s tulee Ruotsista.
”Denssinä” tunnettu tuote sisältää enemmän nikotiinia kuin ruotsalaisnuuskat keskimäärin. Lisäksi suomalaisnuorten suosimissa nuuskamerkeissä on korkea ph-arvo, mikä sekin lisää nikotiinin imeytymistä ja siten riippuvuuden syntymistä.
Vahva nuuska on Ruotsissa halpaa, ja sitä tuodaan Suomeen myyntiin suuria määriä.
Kolmivuotisen nikotiinihankkeemme tavoitteena on ehkäistä ja vähentää yläkouluikäisten nuuskan käyttöä. Hanke päättyy syksyllä 2020.