Kysy suoraan rahapelaamisesta
Rahapelaamisen riskit voivat jäädä piiloon muiden ongelmien taakse sosiaali- ja terveydenhuollossa. Puhutaan rahapelaamisesta -koulutus antaa ammattilaiselle tarttumapintaa aiheeseen.
Mitä rahapelejä olet pelannut 12 viime kuukauden aikana? Miten usein pelaat rahapelejä? Kun sosiaali- ja terveysalan ammattilainen ottaa asiakkaan kanssa puheeksi mahdollisen rahapelaamisen, kaksi konkreettista kysymystä vievät suoraan aiheeseen.
Sairaanhoitaja ja tiimivastaava Sini Jokela poimi työhönsä neuvon kahdesta kysymyksestä Puhutaan rahapelaamisesta -koulutuksesta vuonna 2020. Jokela työskentelee mielenterveys- ja päihdepalveluissa Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä.
– Koulutus oli hyvä muistutus siitä, että rahapelaamisesta on tärkeää muistaa kysyä. Meille voi toki tulla potilaita juuri rahapeliongelman vuoksi, mutta asia voi myös nousta esiin muiden ongelmien joukosta, hän kertoo.
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä järjestötoimijoille suunnatun koulutuksen teemoja ovat puheeksioton lisäksi muun muassa rahapelaaminen ilmiönä, riski- ja ongelmapelaamisen tunnistaminen, ongelmapelaaminen sekä lyhytohjaus. Pääpaino on rahapelihaittojen ehkäisyssä.
Riippuvuus voi vaihtua toiseen
Suomessa lähes 400 000 ihmistä pelaa rahapelejä riskirajoilla. Se vastaa noin 11:tä prosenttia 15–74-vuotiaista suomalaisista. Pelihaittojen ehkäisyssä riskipelaamisen tunnistaminen onkin avainasemassa.
– Riippuvuus voi kehittyä pikkuhiljaa, eikä peliongelma näy ihmisestä päällepäin. Jos potilaalla on esimerkiksi ahdistuneisuutta, ammattilaisen on hyvä tuoda esiin se, että rahapelaaminen ei ole hyvä keino ahdistuksen hallintaan, Jokela sanoo.
Hän on työssään huomannut, että riippuvuus voi joskus vaihtua toiseen. Asiakas saa ehkä hallintaan päihderiippuvuutensa mutta saattaakin koukuttua vaikka nettikasinoihin. Tämäkin on ammattilaisen tärkeä tiedostaa.
– Ja vaikka ihmiset asettaisivat itselleen pelirajoituksia, uusia pelejä tulee aina lisää. Jos pelin imu on vahva ja välillä tulee voittojakin, raha ei tunnu oikealta rahalta vaan vain pelinappuloilta.
Jokelan työssään kohtaamissa peliongelmissa velkasummat ovat vaihdelleet tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin. Pitkälle edenneissä tilanteissa tarvitaan usein moniammatillista yhteistyötä ja ohjausta esimerkiksi sosiaalityön, velkaneuvonnan ja diakonia-avun piiriin.
Täsmätiedolle aina tarvetta
Koulutuksen tarjoamasta informaatiosta Sini Jokela piti hyödyllisenä esimerkiksi tietoja siitä, mitkä sairaudet ja lääkkeet saattavat kasvattaa ongelmapelaamisen riskiä. Tämän tyyppistä hoitoalalle räätälöityä täsmätietoa hän kaipaisi lisää myös tulevaisuudessa. Myös tilastot ja muu faktatieto rahapelaamisesta ovat aina tervetulleita.
– Vaikka moni asia olisi meille ammattilaisille tuttu, myös niiden kertaaminen on tärkeää.
- Puhutaan rahapelaamisesta -koulutus kuuluu vuonna 2020 alkaneeseen Yhteispelillä!-hankkeeseen, jossa kehitetään toimintamalli rahapelihaittojen ehkäisyyn Kymenlaakson ja Espoon pilottialueille. Viime vuonna koulutukseen osallistui 180 sote-alan ammattilaista.
- Vuoteen 2022 kestävässä hankkeessa on mukana pelihaittoja ehkäiseviä järjestöjä, kunnallisia toimijoita sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. A-klinikkasäätiön koordinoiman hankkeen rahoittaa STEA. Yhteispelillä!-hankkeessa koulutettujen lisäksi EHYTin rahapeliasiantuntijat kouluttivat työssään yli 700 ammattilaista vuonna 2020.