Kolumni: Alkoholista keskustellaan kesälläkin
Kevät toi mukanaan valon ja lintujen laulun ohella myös EHYT ry:n valtuuston kokouksen ja Päihdepäivät. Valtuusto kokoontui 9.toukokuuta 2016 valitsemaan uuden puheenjohtajan ja uusia hallituksen jäseniä. Toivotan heidät kaikki tervetulleeksi EHYT ry:n hallintoon ja odotan innolla yhteistyötämme uuden puheenjohtajan Hanna Tainion johdolla. Valtuusto linjasi toiminnan ja talouden suuntaviivat 2017–2020 sekä hahmotteli järjestön toimintaympäristön haasteita ja käytännön toimia suhteessa strategiaamme. Ensi kevään edustajakokouksessa EHYTin strategia päivitetään.
Toukokuussa Päihdepäivillä yli 830 päihdealan ammattilaista pohti muiden muassa uudistuvia rakenteita. Muutoksia onkin luvassa monella eri tasolla, joten ammattilaisten on tärkeää pitää huolta osaamisestaan. Päihdepäivillä kaksikymmentä huippuseminaaria ja mielenkiintoinen messuosasto pitivät ajatukset virkeinä ja antoivat vinkkejä ammattilaisen arjen haasteisiin. Päivien satoon voi tutustua verkkosivuillamme ja tässä lehdessä.
Alkoholilain uudistamisprosessi nytkähti viimein eteenpäin hallituspuolueiden esitettyä linjauksia uudistukselle. Vaikka linjauksissa on hyviäkin asioita, EHYT ry on pettynyt kokonaisuuteen. Jos vahvempia alkoholijuomia (5,5 %) tuodaan päivittäistavarakauppoihin, alkoholin kulutus lisääntyy selkeästi.
Kulutuksen kasvu taas kasvattaa valtion menoja, kun sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset kasvavat. Myös se, että limuviinat tulisivat ruokakauppaan, herättää suurta ihmetystä: nämä tuotteet houkuttelevat erityisesti lapsia ja nuoria. Mikäli alkoholilaki uudistetaan hallituspuolueiden esityksen mukaisesti, niin hallituksen pitää ehdottomasti asettaa tarkastelupiste lähivuosille. Alkoholin kulutuksen kehityssuuntaa on seurattava ja oltava valmis tekemään toimenpiteitä kulutuksen hillitsemiseksi esimerkiksi verotuksen kautta.
Usein alkoholin liberalisointia haluavat korostavat alkoholiteollisuuden luovan työpaikkoja Suomeen. Jotta aiheesta voidaan keskustella kunnolla, on tärkeää nähdä koko kuva. EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto toivat alkoholin työllistävän vaikutuksen esiin huhtikuun lopussa Twitterissä. #alkoholityöllistää -kampanja kertoi, kuinka alkoholi työllistää etenkin jo kuormitettua julkista sektoria. Alkoholin käyttö tuo lisätyötä niin palomiehille, sairaanhoitajille, poliiseille, matkaoppaille, taksikuskeille, sosiaalityöntekijöille kuin monelle muullekin ammattiryhmälle.
Jatkamme keskustelua SuomiAreenassa heinäkuussa, jolloin puhutaan muun muassa alkoholin taloudellisista vaikutuksista. Kutsumme niin jäsenjärjestöt, ammattilaiset, opiskelijat, vapaaehtoiset ja muut asiasta kiinnostuneet keskustelemaan alkoholin työllistävistä vaikutuksista sosiaalisessa mediassa ja esimerkiksi paikallislehtien mielipidepalstoilla. Päätös alkoholilaista tehdään pian, joten nyt on aika vaikuttaa.
Antoisia keskusteluja ja rentouttavaa loma-aikaa!
Kristiina Hannula
toiminnajohtaja EHYT ry
Juttu on julkaistu EHYT Järjestö -lehdessä 2.6.2016