Katujengit Suomessa: Mitä tapahtuu, kun roadman-tyylin ihailu menee liian pitkälle?
Katujengit ja nuorisorikollisuus ovat nousseet keskusteluun mediassa viime vuosina. Buenodocs-sarjan uusin video pureutuu nuorten jengiytymiseen sekä roadman-kulttuuriin. EHYTin Bueno-toiminta toteutti videon yhdessä Kriminaalihuollon tukisäätiön kanssa.
Tilastokeskuksen tietojen mukaan nuorten väkivaltarikokset ovat yleistyneet. Poliisin mukaan alle 15-vuotiaiden tekemien pahoinpitelyjen määrä kasvoi 23,4% vuonna 2021.
”Me EHYTin Bueno-toiminnassa tartumme aiheisiin, jotka puhuttavat niin nuoria kuin mediaakin. Myös toive tähän videoon nousi suoraan nuorilta”, kertoo EHYTin Nuoret-osaston päällikkö Ilmo Jokinen.
Katujengit Suomessa: Mikä on roadman-ilmiö? -video on suunnattu nuorille ja nuorten parissa työskenteleville, ja sen tarkoituksena on herättää keskustelua ilmiöstä ja tarjota ratkaisuja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Videolla haastatellaan Kriminaalihuollon tukisäätiön asiantuntija Mertsi Tammisen lisäksi Helsingin kaduilla kohdattuja nuoria.
Katukuvassa näkyy kaveriporukat, jotka tekevät pikkurikoksia ja hölmöyksiä
Mertsi Tamminen on havainnut Suomen katukuvassa samoja merkkejä, kuin aikanaan kotikaupungissaan Göteborgissa Ruotsissa.
”Suomessa on katujengejä, jotka ovat kehittymässä järjestäytyneen rikollisuuden suuntaan. Näkyvintä katukuvassa ovat kuitenkin toistaiseksi kaveriporukat, jotka tekevät hölmöyksiä ja ihailevat rikollisjengien toimintaa”, kertoo Tamminen.
Roadman-tyylin ihannointi voi mennä liian pitkälle
Jengikulttuurin ihailu näkyy nuorten keskuudessa myös roadman-tyylinä. Tyyliin kuuluvat tietyt merkkivaatteet, hienot kengät ja puhetapa.
“Itsessään tyylin mukaisesti pukeutuminen ei tietenkään tarkoita, että kuuluisi johonkin nuorisojengiin tai harjoittaisi rikollisuutta” Tamminen muistuttaa.
Tammisen mukaan ilmiön huono puoli tulee esiin silloin, kun elämäntyyliä aletaan ihannoida liikaa eikä merkkivaatteisiin ole varaa.
”Jos nuorella ei ole varaa merkkivaatteisiin, se voi johtaa rikoksen tielle. Pahimmassa tapauksessa nuori ryöstää tavaroita tai vaatteita toiselta ihmiseltä, tai ajautuu myymään huumeita ylläpitääkseen elämäntapaa”, kertoo Tamminen.
Miksi nuoret ajautuvat jengeihin?
Videolla pohditaan syitä siihen, miksi nuoret ajautuvat jengeihin.
Tamminen näkee, että nuorella on aina tarve tulla kohdatuksi ja nähdyksi. Hänen mukaansa nuorisojengeihin ajautuvat todennäköisimmin nuoret, joilla on huono itsetunto tai jotka tuntevat ulkopuolisuutta.
”Kotona asiat eivät ole välttämättä hyvin. Nuorelta voi puuttua tärkeä tukiverkosto.”
Jengiytymistä voidaan kuitenkin ehkäistä. Tamminen neuvoo vanhempia pysymään ajan hermolla: ”Hanki Tiktok, niin pysyt paremmin kärryillä siitä, mitä nuoren elämässä tapahtuu. Kuuntele nuorta ja huomioi mistä aiheista hän puhuu.”
Keskeisintä olisi kuitenkin kouluttaa nuorisotyöntekijöitä ja vanhempia ilmiöstä. Ammattilaisten olisi tärkeää tunnistaa merkit siitä, milloin nuori on vaarassa syrjäytyä.
”Nuorisojengeihin ajautuminen voi vaikuttaa pitkälle nuoren tulevaisuuteen. Meidän aikuisten olisi tehtävä kaikkemme nuoren hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseksi. Tarvitsemme aiheesta keskustelua, joka myös tarjoaa vanhemmille ja nuorten kanssa työskenteleville keinoja puuttua aiheeseen”, sanoo Jokinen.
Kriminaalihuollon tukisäätiön Novus Ego -hankkeessa kohdataan nuoria, jotka ovat syrjäytyneet tai vaarassa syrjäytyä. Hankkeessa kartoitetaan yksilöllisesti nuoren tarpeet ja rakennetaan niiden pohjalta strategia tavoitteisiin pääsemiseksi.