Järjestöt mukaan ehkäisemään rahapelihaittoja
Rahapelihaitat järjestöissä -koulutus aktivoi ja kannustaa järjestöjä puheeksiottoon ja ehkäisemään ongelmapelaamista. Ensimmäiset Rahapelihaitat järjestöissä -koulutukset pidettiin vuonna 2021 verkossa. Koulutuksia järjestetään myös livetilaisuuksina.
Suomalaiset ovat innokkaita rahapelien pelaajia. THLn vuoden 2019 väestötutkimuksen mukaan kolme miljoonaa suomalaista oli pelannut vuoden aikana jotakin rahapeliä. Luku tarkoittaa lähes 80 prosenttia 15–74-vuotiaista.
Useimmille rahapelaaminen on hallinnassa pysyvää huvia, mutta osalle siitä kehittyy vakavia ongelmia. Yksi EHYTin tavoitteista on ehkäistä rahapelihaittoja.
– Erityisesti haluamme kiinnittää huomiota riskitason rahapelaamiseen, jotta voitaisiin ehkäistä vakavampien haittojen syntyminen jo varhaisessa vaiheessa, sanoo asiantuntija Teresa Tenkanen.
Riskitason pelaajia Suomessa on lähes 400 000, ongelmallisesti pelaavia 112 000.
Ota puheeksi
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n järjestöbarometrissä 2020 kysyttiin rahapelihaitoista ja niiden ehkäisystä. Järjestöistä 22 prosenttia ilmoitti pelihaittoja tulleen esille, 71 prosenttia vastasi voivansa olla mukana rahapelihaittoja ehkäisemässä ja 29 prosenttia vastasi, ettei asia kuulu niiden tehtäviin.
Näistä lähtökohdista EHYTin rahapelihaittojen ehkäisyn yksikkö kehitti yhteistyössä SOSTEn kanssa Rahapelihaitat järjestöissä -koulutuksen järjestötoimijoille.
– Pelata voi kuka tahansa, siihen ei vaikuta ikä, sukupuoli, koulutus tai kulttuuritausta. Koska rahapelaaminen ei näy päällepäin, rohkaisemme järjestöissäkin ottamaan rahapelaamisen puheeksi. Koulutuksessa annamme perustietoa pelaamisesta ja ohjeistamme, kuinka pelaamisen voi ottaa keskusteluun neutraalilla tavalla kehittämämme mallin avulla, kertoo Tenkanen.
Oivalluksia ja ideoita
Useissa järjestöissä on tunnistettavissa rahapelaamisen riskitekijöitä, joita ovat muun muassa mielenterveys- ja päihdeongelmat, yksinäisyys, joidenkin lääkkeiden käyttö, suuri elämänmuutos ja miessukupuoli.
– Koulutuksen jälkeen moni totesi, ettei ollut tullut ajatelleeksi rahapelihaitoista kertomisen voivan kuulua oman järjestön toimintaan, mutta saaneensa koulutuksesta ajatuksen kysyä rahapelaamisesta. Osallistujilta tuli hyviä ideoita, kuinka viedä tietoa eteenpäin omassa järjestössä, esimerkiksi jakamalla materiaaleja, järjestämällä tietoiskuja tai näyttämällä EHYTin rahapeli-ilmiö videon, Tenkanen kertoo.
– Kuten ehkäisevä päihdetyö, kuuluu rahapelihaittojenkin ehkäisy kaikille, myös järjestöille. Niiden kautta tavoitetaan jopa 1,3 miljoonaa jäsentä ja satoja tuhansia vapaaehtoisia. Järjestöillä on suuri merkitys rahapelihaittojen ehkäisemisessä, Tenkanen sanoo.
Koulutuspaketti soveltuu myös urheilujärjestöille. Rahapelaaminen puheeksi -tukiaineisto tarjoaa ammattilaisille toimintamallin rahapelaamisen puheeksiottoon, ongelman tunnistamiseen ja lyhytneuvontaan.
Aineisto on tehty yhteistyössä THL:n, EHYTin ja Peliklinikan kanssa. Lataa opas maksutta Julkarista.
Artikkeli on julkaistu aiemmin EHYTin vuoden 2021 vuosikertomuksessa.