Pelihaittojen ehkäisy rahapeliuudistuksen ytimessä
EHYTin ja muiden alan järjestöjen tärkeä uutta rahapelijärjestelmää koskeva viesti saatiin ujutettua hallitusohjelmaan. Rahapeliuudistuksen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.
Suomalainen rahapelijärjestelmä on valtavan mullistuksen edessä, kun Veikkauksen monopolista siirrytään lisenssijärjestelmään viimeistään vuoden 2026 alussa. Tämä antaa ulkomaalaisyhtiöille luvan tarjota verkkorahapelejä suomalaisille lisenssin turvin ja veroja Suomeen maksamalla.
”EHYTin näkövinkkelistä itse järjestelmällä ei ole niinkään väliä vaan sillä, miten järjestelmä toteutetaan ja miten sitä valvotaan”, sanoo EHYTin rahapelihaittayksikön päällikkö Riitta Matilainen.
Vuonna 2023 järjestettiin eduskuntavaalit, ja siksi EHYTin rahapelihaittojen ehkäisyssä keskityttiin vaikuttamistyöhön antamalla lausuntoja ja järjestämällä useita kampanjoita. Riitta Matilainen osallistui lisäksi yksityishenkilönä esiselvityshankkeeseen, jossa tarkasteltiin kanavointikykyisen rahapelijärjestelmän eri vaihtoehtoja.
EHYTin talous- ja hallintojohtaja Kari Vuorisen mukaan tämä antoi nostetta koko EHYTin rahapelihaittojen ehkäisytoiminnalle. Haittojen parissa työskentelevien järjestöjen yhteistyö tiivistyi entisestään. Yhteisrintamassa vaadittiin, että uuteen järjestelmään on siirryttävä haittojen ehkäisy edellä. Sinnikäs työ näkyi lopulta hallitusohjelmassa.
Hallitusohjelman valmistuttua EHYT jatkoi vaikuttamistyötä muun muassa välittämällä tietoa ja tutkittua faktaa päättäjille ja olemalla mukana paneeleissa. Matilainen kävi myös sisäministeriössä kuultavana, kun rahapelijärjestelmän uudistamista koskeva lainsäädäntöhanke käynnistyi.
Ristiriitaa markkinoinnissa
Riitta Matilainen löytää hallituskirjauksista yhden selkeän ristiriidan: vaikka uudistukseen mennään haittojen ehkäisy edellä, rahapelien markkinointi halutaan turvata.
”Ruotsissa jo ennen lisenssijärjestelmään siirtymistä rahapelimainonta lisääntyi rajusti ja tilanne jatkui myös lisenssissä osittain epäselvän markkinointia koskevan lainsäädännön vuoksi. Emme saa toistaa samaa virhettä. Laissa pitää olla rahapelimarkkinoinnista tarkkoja määräyksiä ja sitä valvova instanssi määriteltynä.”
Rahapelaamisessa on Matilaisen mukaan tapahtumassa polarisaatio: niiden joukko, jotka eivät pelaa lainkaan, kasvaa. Samaan aikaan riskillä pelaavat ajautuvat yhä pahempiin ongelmiin netissä, jossa yhdellä napin painalluksella voi hävitä satoja euroja.
Tähän ryhmään kuuluvat erityisesti 18–24-vuotiaat nuoret miehet. He pelaavat enimmäkseen kasino- ja vedonlyöntipelejä, joita uudet lisenssit pääosin koskevat.
”Nettipelaamisen valvonta on ihan eri lailla haastavaa kuin aikaan ja paikkaan sidotun pelaamisen kontrollointi. Uuteen lisenssijärjestelmään siirtyminen olisikin syytä suunnitella erityisellä huolellisuudella, jotta siitä saadaan mahdollisimman järkevä”, Riitta Matilainen sanoo.
Juttu on osa EHYTin 2023 vuosikertomusta.