Frontline politeia – Eurooppalaista yhteistyötä päihteiden käytön vähentämiseksi
Ehkäisevän päihdetyön osaamisen kasvattaminen ja laadun tukeminen olivat päämääränä yhteistyössä, jota EHYT teki kahden vuoden ajan usean eri eurooppalaisen kumppanin kanssa. Päämääränä oli myös saada ehkäisevä päihdetyö ja rikollisuuden ehkäisytyö kohtamaan. Mitä hankkeesta jää elämään?
Hankkeen nimi Frontline Politeia viittaa tavoitteeseen tukea ehkäisevää päihdetyötä ”etulinjassa” tekeviä ammattilaisia, jotka kohtaavat työssään eri ikäisiä kuntalaisia tai osallistuvat työn suunnitteluun. Monessa maassa toimintaan saatiin mukaan myös paikallisen poliisin edustajia. Poliisit kytkeytyvät useassa maassa myös ehkäisevään päihdetyöhön, ja lisäksi rikollisuuden ja päihteiden käytön juurisyyt ovat usein yhteneväisiä. Siksi samoilla toimilla kyetään usein ehkäisemään kumpaakin riskikäyttäytymistä ja hankkeessa kehitetystä koulutuskokonaisuudesta voi saada tukea myös rikollisuuden tai nuorisoväkivallan ehkäisyyn.
Yksi hankkeen tärkeimpiä tuotoksia oli kuntien eri toimialoilla toimiville suunnattu koulutuskokokonaisuus, joka muodostuu kasvokkaisesta sekä verkossa suoritettavista opinnoista. Koulutuksen ohella kehitettiin välineitä, joilla voi analysoida kunnan ehkäisevän työn tarpeita ja kartoittaa olemassa olevaa ehkäisevää päihdetyötä sekä sen laatua.
Euroopan komission rahoittamassa hankkeessa oli mukana 15 eri maata. Yliopistoista, valtiollisista organisaatioista sekä järjestöistä koostuneiden kumppaneiden ohella hankkeessa tehtiin tiivistä yhteistyötä myös Euroopan huumeseurantavirasto EMCDDAn, YK:n päihde-ehkäisystä vastaavan viraston UNODCn sekä Euroopan rikollisuuden ehkäisyverkoston EUCPNn kanssa.
Tuloksena monialaista kehittämistä kuntien työpajoissa
Hankkeessa luodun koulutuksen tavoitteena on tukea lukuisia eri ammattialojen edustajia, jotka kohtaavat kuntalaisia erilaisissa elämäntilanteissa. Kokonaisuus muodostuu kaksipäiväisestä työpajasta sekä verkko-opinnoista.
Mallia pilotoitiin hankkeen aikana Ranualla ja Kauniaisissa. Ammattilaisia ohjattiin pohtimaan ja kehittämään sekä omaa osaamistaan että kunnan monialaista ehkäisevän päihdetyön kokonaisuutta.
”Kasvokkaisen työpajan iso arvo syntyi jo siitä, että eri ikäisiä kuntalaisia eri toiminnoissa kohtaavat saivat työskennellä yhdessä kaksi päivää toistensa työhön sekä ehkäisevän päihdetyön tietopohjaan tutustuen”, kuvaa hankkeeseen osallistunut EHYTin asiantuntija Soile Törrönen.
Työpajoissa käydään läpi tilannekuvaa kyseisen kunnan päihteidenkäytöstä sekä sen taustalla vaikuttavista riski- ja suojatekijöistä. Lisäksi perehdytään tutkimukseen vaikuttavista ehkäisevän päihdetyön menetelmistä ja niiden tyypillisimmistä teoreettisista lähtökohdista.
Pääosassa ovat oman kunnan ehkäisevään päihdetyöhön tutustuminen, sen peilaaminen tietopohjaan ja työn tarpeisiin ja resursseihin sekä kehittämiskohtien tunnistaminen. Keskeistä työpajoissa on myös monialaisen toimijajoukon verkostoituminen ja yhteistyön tiivistäminen sekä eri aloilla tehtävän työn entistä tiiviimpi yhteensovittaminen.
Ranualla tiivistettiin verkostoja
Hankkeen ensimmäinen pilottikunta Ranua kokosi joulun 2022 alla ehkäisevää päihdetyötä toteuttavat ammattilaisensa yhteen kahden päivän koulutukseen. Mukana oli niin koulun, nuorisotyön, sosiaalitoimen, järjestöjen kuin palvelujen ja hankkeidenkin edustajia.
Ranualla ehkäisevää päihdetyötä koordinoivan Anitta Jaakolan mukaan koulutus toi koko porukalle uusia ajatuksia ja muutti myös näkemystä ehkäisevästä päihdetyöstä. Yksi koulutuksen tuottama oivallus oli se, että teemme jo koko ajan arvokasta ehkäisevää päihdetyötä.
Koulutus toi Jaakolan mukaan ymmärrystä siitä, mikä kaikki on ehkäisevää päihdetyötä ja erityisesti siitä, mitkä ovat tehokkaita ja mitkä ei-niin-tehokkaita välineitä. Yhteinen työskentely loi motivaatiota huolehtia työn laaja-alaisuudesta ja työntekijöiden osaamisen jatkuvasta kasvattamisesta myös tulevaisuudessa.
Ranuan ehkäisevän päihdetyön ydintoimijat kokivat, että aiheeseen paneutuminen kehitetyn työpajamallin avulla voi parantaa ehkäisevän päihdetyön laatua. Koulutus myös avaa työn perustaa ja vahvistaa kaikkien toimijoiden ymmärrystä siitä, miksi ehkäisevä päihdetyö on niin tärkeää.
Hankkeen aikana kehitettiin lisäksi erilaisia työkaluja kuntien työn tueksi, kuten välineitä ehkäisevän päihdetyön laadun ja tarpeiden arviointiin.
Järjestö- ja aluetyöhön virtaa ja virikettä
Soile Törrönen kuvailee kokemusta hanketyöstä rikastavaksi. Kokemusten vaihto ja yhteistyö viidestätoista eri Euroopan maasta tulevien hankekumppaneiden kanssa avasi silmiä sille, mitä keskustelua muualla Euroopassa käydään ja minkälaisten kysymysten parissa ehkäisevässä päihdetyössä siellä painitaan. Yhteistyö toi myös esiin, kuinka samantyyppisiä nämä kysymykset ovat kaikkialla.
Törrönen kokee työskentelyn avartaneen omaa ajattelua ja antaneen uutta tietoa kansainvälisestä tutkimuksesta ja sen viemisestä käytäntöön muualla Euroopassa.
Työntäyteisestä hankkeesta jäi ennen kaikkea mieleen antoisat kohtaamiset ja keskustelut eri maita ja kulttuureja sekä useaa asiantuntemuksen aluetta edustaneiden kollegojen kanssa, summaa Soile Törrönen.
Välineet kaikkien kuntien saatavilla
Hankkeessa kehitettyä työpajaa, eli kahden päivän kasvokkaista koulutusta, tarjotaan kuntien toimijoille Suomessa nimellä ’Monialainen ehkäisevä työ kunnassa – tiedosta käytäntöön’.
”Jos koulutuksen haluaa omaan kuntaan, kannattaa olla yhteydessä EHYTin alueiden työntekijöihin”, Törrönen vinkkaa.
Koulutusta täydentävät hankkeessa kehitetyt verkko-opintokurssit, jotka tarjoavat syventävää lisätietoa sekä vinkkejä eri ympäristöissä tehtävästä ehkäisevästä työstä.
Frontline politeia -hankkeessa luotu koulutuskokonaisuus työpajoineen ja verkko-opintoineen täydentää jo aiemmin eurooppalaisena yhteistyönä kehitettyä European Universal Prevention Curriculumn -koulutuskokonaisuutta tuomalla siihen käytännön työn tueksi suunnattuja osia.
Aiemmin kehitetyissä osissa keskityttiin tekemään ehkäisevän työn tietopohjaa tutuksi päätöksentekijöille ja työtä suunnitteleville sekä esimerkiksi yliopisto-opiskelijoille. Esimerkiksi päätöksentekijöille kohdennetun kaksipäiväisen koulutuksen on Euroopassa käynyt jo yli tuhat ehkäisevän päihdetyön alan vaikuttajaa.
Tutustu hankkeessa luotuun suomenkieliseen, kaikille kunnille tilattavissa olevaan työpajamalliin.
Hankkeesta löytyy lisätietoa myös sen englanninkielisiltä verkkosivuilta.