EPT-järjestöt tapasivat kansanedustajia: ”Vaikuttamisen aika on nyt”

Eduskunta.

Vasemmalta Veronica Rehn-Kivi (rkp), Anneli Kiljunen (sdp), Hannakaisa Heikkinen (kesk) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr)

 

Järjestöjen mukaan lakiesityksessä pitäisi muuttaa kaksi asiaa: kaupoissa ja huoltoasemilla myytävien juomien promillerajaa ei pitäisi nostaa 4,7 %:sta 5,5:een, eikä valmistustaparajoitetta pitäisi poistaa laista.

”Nämä kaksi muutosta ovat kansanterveyden kannalta kestämättömiä”, EHYTin toiminnanjohtaja Kristiina Hannula sanoi.

Hallituspuolueissa alkoholilain uudistuksesta tehty esitys on nostettu uudelleen keskusteluun, koska osa kansaedustajista on huolissaan esityksen vaikutuksista kansanterveyteen ja erityisesti nuoriin. Myös vaikutus talouteen huolettaa.

”Suomella ei ole varaa lakiin, joka heikentää kansantaloutemme tuottavuutta entisestään”, sanoi kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) viitaten OECD:n asiasta tekemiin tutkimuksiin.

Kansalaisrohkeutta tarvitaan

Sekä järjestöjen että Heikkisen mukaan esityksessä on paljon hyvää, mikä karsii turhaa byrokratiaa. Lakiesityksen kritisoiminen vaatii hänen mukaansa kansalaisrohkeutta, koska siitä tulee paljon negatiivista palautetta. Alkoholin asema suomalaisessa kulttuurissa on erityinen ja alkoholiteollisuuden lobbaaminen on voimakasta.

”Kukaan ei tiedä, mikä lopputulema on, mutta vaikuttamisen aika on nyt”, Heikkinen sanoi.

Tilaisuudessa läsnä olivat lisäksi kansanedustajat Anneli Kiljunen (sdp), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Veronica Rehn-Kivi (rkp), jotka olivat sitä mieltä, että alkoholilain esitystä pitää muuttaa kansanterveyden vuoksi.

”Perusteet tähän löytyvät hallituksen omasta lakiesityksestä”, Alanko-Kahiluoto totesi.

Paikalla oli myös kansanedustaja Ritva Elomaa (ps), joka on sosiaali- ja terveysvaliokunnassa päättämässä esityksen kohtalosta.

”Pyritään tekemään sellainen päätös, jotta Suomi pysyy terveenä tästä eteenpäinkin”, hän sanoi.