EHYT ry ja Sosped-säätiö: Vastaa kyselyyn kryptotreidauksesta!
Kryptotreidaus eli erilaisten kryptovaluuttojen (esim. bitcoin) ostaminen ja vaihtaminen on vielä melko vähän tunnettu ilmiö, joka on nostanut suosiotaan erityisesti koronapandemian aikana myös Suomessa. Kryptovaluuttojen ostamiseen ja vaihtamiseen saattaa liittyä samantyyppisiä koukuttavia mekanismeja kuin rahapelaamiseen ja se voi aiheuttaa erilaisia haittoja kryptotreidaajille ja heidän läheisilleen.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ja Sosped-säätiö julkaisevat yhdessä kryptotreidaamiseen liittyvän kyselyn, koska ilmiöstä tarvitaan lisää tietoa. Verkkokysely on suunnattu kryptotreidaajille. Kyselyyn ovat tervetulleita vastaamaan myös kryptotreidaajia työssään ja vapaaehtoistoiminnassaan kohtaavat sosiaali- ja terveysalan sekä muiden alojen ammattilaiset (esim. rahoitussektori) ja vapaaehtoistoimijat.
Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen myös sote-ammattilaisille, muiden alojen ammattilaisille ja vapaaehtoistoimijoille suunnattu kysely aiheesta Suomessa.
Kyselyn tarkoituksena on saada tietoa kryptotreidausilmiön eri puolista ja mahdollisesta avuntarpeesta sekä sote-ammattilaisten, muiden alojen ammattilaisten ja vapaaehtoistoimijoiden tarvitsemasta koulutuksesta ilmiön kohtaamisessa.
– Olemme EHYTissä seuranneet kryptotreidausilmiötä tarkasti. Olemme esimerkiksi kuulleet, kuinka kryptotreidaaminen saa aikaan samanlaisia tuntemuksia kuin aikoinaan pokeribuumikin. Ilmiöön liittyvät mahdollisten rahanmenetysten ja velkaantumisen lisäksi myös ajankäyttöön ja ihmissuhteisiin liittyvät ongelmat, sanoo EHYTin asiantuntija Eija Pietilä.
Myös Sosped-säätiön vertaistukitoiminnassa kryptotreidaus ja sen aiheuttamat haitat ovat alkaneet näkyä.
– Kryptotreidaus on noussut esiin Sospedin ongelmapelaamisen Pelirajaton-vertaistukiryhmissä. Vaikuttaa siltä, että kryptotreidaus voi joskus korvata ongelmallista rahapelaamista tai tulla ongelmallisen rahapelaamisen lisäksi mukaan kuvioihin, kertoo Sospedin suunnittelija Jouni Saarelainen.
Tulokset julkaistaan EHYTin ja Sosped-säätiön kanavissa elo- ja syyskuussa 2022. Tuloksia käytetään kryptotreidaamisesta johtuvien haittojen ehkäisyn ja hoidon kehittämiseen sekä mahdollisesti myös tutkimuksellisiin tarkoituksiin.
Kyselyyn voi vastata ajalla 16.5.-12.6.2022. Vastaa kyselyyn täällä.
Lisätietoja:
Rahapelihaittojen ehkäisyn asiantuntija Eija Pietilä, EHYT ry, p. 050 514 7658 tai eija.pietila(at)ehyt.fi
Rahapelihaittojen ehkäisyn päällikkö Riitta Matilainen, EHYT ry, p. 040 707 6960 tai riitta.matilainen(at)ehyt.fi