Digitaaliset pelit ovat hauskempaa ajanvietettä kuin Kauniiden ja rohkeiden katselu
Digitaalisista peleistä innostuu yhä useampi ikäihminen. Pelaajabarometrin (2015) mukaan kolmannes ikäihmisistä on pelannut digitaalisia pelejä.
”Pelaaminen on pääasiassa tosi hauskaa! Toki muitakin hyötyjä on, nykyään sormeni toimivat paremmin kuin pari vuotta sitten”, kertoo 70-vuotias Kari Lahti, jonka intohimo on PC:llä pelattavat toiminta- ja strategiapelit.
”Digitaalisen pelaamisen syyt ovat samoja iästä ja sukupuolesta riippumatta. Yli 65-vuotiaat pelaavat siksi, että se on hauskaa ja rentouttavaa ajanvietettä sekä jumppaa aivoille”, kertoo Marja Pakarinen LähiVerkko-projektista.
Pelaaminen hyödyllistä aivoille
Kuinka ikäihmiset, eli yli 64-vuotiaat, suhtautuvat digitaalisiin peleihin? TNS Gallupin keväällä 2016 toteuttamassa tutkimuksessa kävi ilmi, että pelaavista ikäihmisistä 42% suhtautuu digitaalisiin peleihin myönteisesti. Ei-pelaavista ikäihmisistä myönteisesti pelaamiseen suhtautui kuitenkin vain 5 %. Peleistä on kuitenkin hyötyä aivoille, samaa mieltä oli myös suurin osa vastanneista (68 %).
”Pelit sopivat hyvin aikuisille. Ne kehittävät silmän ja käden koordinaatiota, muistia ja ongelmanratkaisutaitoa. Ulkoilua pelaaminen ei tietenkään korvaa mutta television katsomisen se päihittää mennen tullen”, kertoo 66-vuotias Jorma Lindqvist, joka on pelannut ensimmäisen kerran konsolipelejä jo 70-luvulla.
”Digitaalisen pelaamisen parasta antia aivoille on varmasti onnistumisen kokemukset ja uuden oppiminen. Se on tärkeää kaikenikäisille”, sanoo Pakarinen.
Mahdollisuus sosiaaliseen vuorovaikutukseen
Digitaalinen pelaaminen voi vahvistaa sosiaalista vuorovaikutusta ja sukupolvien välistä kohtaamista. Moni on löytänyt peleistä uuden tavan tutustua lasten ja lastenlasten elämään.
Facebook-pelejä harrastava 69-vuotias Anelma Kantola kokee pelit tärkeäksi osaksi isovanhemmuutta: ”mummana haluan osallistua lapsenlapsen elämään niin että pystyn puhumaan hänen kanssaan myös peleistä.”
”Pokemon GO:n ansiosta kävin tänä vuonna ensimmäistä kertaa elämässäni Suomenlinnassa. Osallistuin Pokemon-miittiin, johon osallistui joukko kaltaisiani Pokemon GO -faneja”, kertoo 60-vuotias Ritva Ojanperä-Peurala, joka on kävellyt heinäkuun jälkeen Pokemonien perässä monta sataa kilometriä.
Digipelejä ikäihmisille?
Digitaaliset pelit eivät aina vastaa ikäihmisten mieltymyksiä tai niissä ei ole huomioitu ikääntymiseen liittyviä seikkoja.
”Ikääntyvät pelaajat ovat peliteollisuudelle haastava kohderyhmä, eikä heitä aina koeta potentiaalisina pelaajina. Erilaiset, monipuoliset pelit vetoavat kuitenkin laajaan yleisöön. Esteettömyys on avainsana, kun suunnitellaan pelejä ikääntyville”, kertoo pelitutkimuksesta maisterintutkinnon tehnyt Vihreiden kansanedustaja ja Tulevaisuusvaliokunnan jäsen Olli-Poika Parviainen.
”Näkö- tai kuuloaistiin, motoriikkaan tai reaktionopeuteen liittyvää heikentymistä voitaisiin huomioida paremmin lisäämällä peleihin mahdollisuuksia säätää esimerkiksi äänenvoimakkuutta, musiikkia ja nopeutta”, toteaa Pakarinen.
Kaikki pelaa -seminaarin järjesti LähiVerkko-projekti (2015–2017). Projektissa kehitetään ikäihmisten parissa tapoja osallistua ja olla vuorovaikutuksessa tietotekniikan avulla. Projekti on Eläkeliiton ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n yhteinen kehittämisprojekti, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.