Selvitys: Urheiluseurojen valmentajilla ei ole aikaa puhua nuorille päihdehaitoista
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n SPORTTI-hanke selvitti, mitä esteitä valmentajat kokevat päihteistä puhumiselle seuratoiminnassa. Tulosten perusteella valmentajat kokevat yleisimmiksi esteiksi ajan puutteen sekä sen, ettei heillä ole velvollisuutta puhua päihteistä. EHYT ry:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 286 valmentajaa, jotka toimivat 12–17-vuotiaiden nuorten parissa.
Vain kolmannes urheiluseurojen valmentajista ja muista toimijoista yrittää puuttua alaikäisten pelaajien päihteiden käyttöön, kertomalla heille päihteiden haitoista, selvisi EHYT ry:n Sportti-hankkeen tekemässä selvityksessä vuonna 2022. Tänä vuonna hanke selvitti, mitä esteitä valmentajat kokevat päihdehaitoista puhumiselle.
Valmentajat kokivat esteitä päihteistä puhumiseen
Yli viidennes (23 %) valmentajista koki, ettei valmentajan tehtävässä käytettävissä oleva aika riitä päihteistä puhumiseen. Viidennes (20 %) valmentajista koki esteeksi sen, ettei mikään taho, säännöt tai toimintatavat velvoita heitä puhumaan päihteistä.
”Seuratoiminnassa päihteiden puheeksi ottaminen ei välttämättä onnistu harjoitusten lomassa tai pukuhuoneessa ohimennen huikkaamalla. Keskustelulle tarvitaan omaa aikaa harjoitustapahtuman ulkopuolelta”, kuvaa SPORTTI-hankkeen projektipäällikkö Jari Hätinen.
Hyvä mahdollisuus keskustelulle on esimerkiksi joukkueen kauden avaustilaisuus, treenileiri, vanhempainilta, valmentajakoulutus tai henkilökohtaiset keskustelut valmennettavien kanssa.
“Olemme huomanneet, että osa valmentajista on kokenut kuormitusta siitä, että päihteiden lisäksi on monta muutakin asiaa, jotka heidän tulisi huomioida, ja tunsivat tarvitsevansa myös omalta seuraltaan apua päihdekeskusteluun. Silloin, kun seura pystyy tarjoamaan valmentajille valmiit toimintamallit ja päihdeaiheiset materiaalit tai koulutusta aiheesta, oli valmentajan helpompi ottaa päihteet puheeksi.”
Lasten ja nuorten kanssa päihteistä puhuminen kannattaa
Kyselyn vastauksissa sekä valmentajien kohtaamisissa yleisesti kuultu syy sille, miksi päihteistä ei ole nuorten urheilijoiden kanssa puhuttu on, että ”ei ole tarvinnut puhua, koska joukkueessamme ei ole havaittu ongelmia”. Toinen yleisesti kuultu syy on, että ”joukkueemme pelaajat ovat vielä niin nuoria, etteivät he ymmärrä päihteistä”.
Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan nikotiinituotteiden kokeilut lisääntyvät jo 4. ja 5. luokan oppilailla, ja yhä useampi lapsi kohtaa arjessaan tilanteita, joissa heille tarjotaan nikotiinituotteita.
”On tärkeää keskustella päihteistä nuorten kanssa jo ennen kuin ongelmia ilmenee. Nuoria kannattaa muistuttaa, että päihteettömyys on olennainen osa terveellistä ja urheilullista elämäntapaa. Seuroissa toimivien aikuisten ei tarvitse pelätä, että päihteistä puhuminen olisi liian aikaista lapsille. Varhainen keskustelu päihteistä voi lisätä lapsen ymmärrystä niiden vaaroista ja auttaa häntä toimimaan turvallisesti tilanteissa, joissa hän törmää päihteisiin.”
Kun valmentajilta kysyttiin, millaista tukea he tarvitsevat päihteistä puhumiseen, nousi vastauksissa esiin nuorten urheilijoiden ”itseoppimista” tukevat apuvälineet. Yli puolet valmentajista (52 %) piti suoraan nuorille suunnattua ulkopuolisen asiantuntijan tietoiskua tarpeellisena, ja 23 % piti tarpeellisena nuorille suunnattua verkkokurssia. Valmentajille itselleen suunnatuista tukimuodoista tärkeimmiksi koettiin valmiit sähköiset materiaalit (43 %) sekä valmiit printtimateriaalit (29 %) päihteistä.
Kyselyn toteutti EHYT ry:n SPORTTI-hanke. Valtakunnallisen kysely oli suunnattu 12–17-vuotiaiden jalkapallon, jääkiekon, koripallon, lentopallon ja salibandyn parissa toimiville valmentajille. Kyselyä varten luotiin uusi digitaalinen kyselylomake ja siihen vastattiin anonyymisti 20.11.2023–31.12.2023 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 286 valmentajaa.