Työpaikat avainasemassa alkoholikulttuurin kehittämisessä
Suurin osa aikuisväestöstä viettää valveillaoloaikansa työyhteisöissä. Siksi työpaikkojen merkitys myönteisen alkoholikulttuurin kehittämisessä on merkittävää.
Alkoholilla on rooli myös työelämässä, se näyttäytyy sosiaalisissa tilanteissa ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kuitenkin alkoholi aiheuttaa myös paljon huolta työpaikoilla, kävi ilmi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja Sininauhaliiton Juomalla Suomi nousuun? -keskustelutilaisuudessa Porin SuomiAreenassa.
Huomattava osa yritysten tuotannonmenetyksistä aiheutuu alkoholinkäytöstä, se aiheuttaa esimerkiksi poissaoloja, työtehon heikkenemistä, työyhteisön sisäisiä ristiriitoja ja jopa onnettomuuksia. Alkoholi on yksi suomalaisten työuria lyhentäviä tekijöitä. Yhteiskunnan tasolla OECD arvioi raportissaan tuotannon menetykset prosentiksi bruttokansantuotteesta (1 %/bkt).
Alkoholin takia vuosittain Suomessa menetettyjen työpäivien määrä on arvioitu kahdeksi miljoonaksi. Tämän kustannukset ovat varovaisimpien arvioiden mukaan vuositasolla 500–700 miljoonaa euroa. Kuten paneelissa todettiin, yhteiskuntamme ei kestä alkoholihaitoista aiheutuvaa rasitetta.
– Työpaikat ovat tärkeässä asemassa päihdehaittojen ehkäisyssä. Niillä on mahdollisuus vaikuttaa alkoholikulttuuriin ja sitä kautta työhyvinvointiin, huomauttaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n aikuistyön päällikkö Antti Hytti ja jatkaa:
– Kun työyhteisö käsittelee yhdessä päihdeohjelmaa, lisääntyy yhteinen ymmärrys asiaa kohtaan eikä silloin ole kyse ylhäältä päin käskyttämisestä. Tärkeämpää kuin paperilla oleva ohjelma, on ennen kaikkea yhteinen keskustelu.
Jos työyhteisöissä huomataan päihdeongelmia, on niihin puututtava rohkeasti. Usein työkaverit huomaavat tilanteen ennen esimiestä. Myös luottamusmiehet ovat tässä tärkeässä asemassa.
– Keskustelutilaisuudessa sanottiin loistavasti, että kunnon työkaveri ilmoittaa asiasta esimiehelle. Tästä on helppo olla samaa mieltä. On parempi puuttua silloin kuin tilanteelle voi vielä tehdä jotain, lisää Hytti.
Miten alkoholia sitten pitäisi käyttää? Keskustelussa tuli esiin lausahdus ”hauskasti ja hallitusti”, joka sopii ohjenuoraksi myös työpaikkojen yhteisiin tilaisuuksiin.
Juomalla Suomi nousuun? –keskustelutilaisuudessa olivat mukana Katri Ala-Nikkola, HR Manager, Sonoco Alcore, Ilja Björs, ravintoloitsija,yrittäjä, Ravintola Juuri, Antti Hytti, aikuistyön päällikkö ja työelämän asiantuntija EHYT ry, Sirpa Paatero, kansanedustaja, SDP ja Veli-Pekka ”Vellu” Ketola, jääkiekkolegenda. Juontajana toimi Tuomas Enbuske.