Lapset eivät halua aikuisilta koulunpäätösjuomia

tiedote_liitutaulu
Koulujen päättymiseen liittyvä juhlinta on jokaiselle vanhemmalle mahdollisuus vaikuttaa Suomen alkoholikulttuuriin. Se, ettei hyväksy nuoren alkoholinkäyttöä tai osta alkoholia alaikäisille on myös lasten oma toive.

Vain noin joka kymmenes (12 %) alle 18-vuotias hyväksyy sen, että vanhemmat ostavat muutaman pullon siideriä tai olutta yläasteikäiselle nuorelleen. Vieläkin harvempi (6 %) hyväksyy vanhempien viiniostokset lapsilleen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n viimekesäisen kyselyn* mukaan. Myös EHYT ry:n maanlaajuisesti kouluissa pitämissä ehkäisevän päihdetyön HUBU-keskusteluissa näkyy sama viesti; lasten mielestä aikuisten ei tulisi ostaa tai antaa heille alkoholia.

– Vanhempien päihdekasvatuksen tueksi on 2000-luvulla onneksi merkittävästi enemmän tietoa kuin parikymmentä vuotta sitten, toteaa EHYT ry:n koulutyön johtaja Kristiina Hannula. – Nykyään tiedetään, että varhain aloitetut päihdekokeilut lisäävät selkeästi aikuisiän päihdeongelmien todennäköisyyttä. Myös alkoholin haitat aivojen kehitykselle 24 ikävuoteen asti ovat yleisemmin tiedossa. Vanhempien on hyvä tiedostaa, että nykyään on nuorten mielestä ihan ok mennä bileisiin selvänä, toisin kuin ehkä vanhempien omassa nuoruudessa.

EHYT ry on 25 järjestön kanssa mukana Selvin päin kesään -kampanjassa, jossa rohkaistaan päihteettömiin päättäjäisiin. Kampanjan viestejä ovat muun muassa: Välitä nuoresta – älä välitä alkoholia. Laki suojaa nuoria päihteiden haitoilta vain, jos aikuiset valvovat lain toteutumista ja noudattavat sitä myös itse. Keskustele nuoren kanssa päihteiden käytön riskeistä jo ennen juhlapäivää ja tarjoa nuorelle turvallisia vaihtoehtoja kesäloman alun juhlintaan.

– Myös oman mallin näyttäminen juhlapäivinä on vahvimpia nuorten omia päihdetottumuksia rakentavia asioita, Hannula korostaa. – Kotona nähty kohtuullinen alkoholin nauttiminen juhlissa antaa nuorelle paremmat lähtökohdat terveydelle ja työelämässä jaksamiselle kuin humalajuomisen malli.

Koulujen päättymisviikonloppuna useat vapaaehtoiset ympäri Suomea lähtevät taas liikkeelle välittämään ja huolehtimaan niistä nuorista, jotka ottavat liikaa mallia aikuisten tavasta juoda alkoholia. Mistä nuoret sitten saavat mahdollisuuden tähän? Mistä he saavat alkoholinsa? Nuorten mukaan aina löytyy joku, joka alkoholia heille toimittaa. Jos se ei ole oma vanhempi, se on joku, joka haluaa miellyttää nuorta tai joku, joka saa vähän rahaa oman alkoholijanonsa sammuttamiseen.

– Voisikin kai sanoa, että toiset aikuiset välittävät alkoholia ja toiset taas välittävät sitten tukea ja turvaa, kun alaikäinen on päihtyneenä vailla turvaa kaupungin kadulla tai puistossa, Hannula toteaa. – Jos ensiksi mainittua välittämistä ei olisi, ei tarvittaisi jälkimmäisiä. Ja me kaikki voisimme nauttia kesälomakaudesta paremmilla mielillä.

Noin 900 000 peruskoululaista ja toisen asteen opiskelijaa suuntaa kesälomalle toukokuun lopussa.

 

*Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toteutti 3.-14.6.2013 verkkokyselyn IRC Galleriassa, Facebookissa, Hevostalli.netissä ja Demi.fissä. Kyselyyn vastasi 1795 nuorta, joista 60 prosenttia oli alle 18-vuotiaita.