Kehysriihessä tulee ottaa haittaverot käyttöön ja panostaa ennaltaehkäisyyn
Pääministeri Petteri Orpon hallituksen finanssipolitiikan tavoitteena on vahvistaa julkista taloutta ja kääntää Suomen velkaantumiskehitys. Hallitus on kokoontumassa huhtikuussa 2024 kehysriiheen, jossa määritellään taloudelliset raamit tuleville vuosille. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry katsoo, että hallituksen tulee edistää talouskasvua tukevaa, vastuullista ja ennaltaehkäisevää päihdepolitiikkaa.
”Päihteillä on kaksi päävaikutusta toimivaan kansantalouteen: päihteet sekä lisäävät julkisen sektorin kustannuksia että vähentävät veronmaksajien määrää”, huomauttaa EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.
Päihteiden käyttö ei ole vain sosiaali- ja terveysalaa koskeva kysymys, koska päihdehaitat ja sitä myötä kustannukset kohdistuvat monelle eri yhteiskunnan sektorille. Esimerkiksi talous- ja elinkeinonäkökulmasta tarkastellen päihteet alentavat työllisyysastetta, heikentävät työn tuottavuutta sekä lisäävät työpoissaoloja.
”Useat tutkijat ja kansainväliset järjestöt, kuten WHO ja OECD, ovat todenneet, että päihdehaittoja voidaan ennaltaehkäistä ja kulutusta pienentää nostamalla alkoholi-, tupakka- ja nikotiinituotteiden verotusta sekä rajoittamalla saatavuutta”, toteaa Mikkonen.
Hyvinvointialueet ovat kovien säästöpaineiden alla ja riskinä on, että sopeutuksia haetaan ennaltaehkäisevästä ja terveyttä edistävästä työstä. Ennen viime kevään eduskuntavaaleja Aula Researchin kyselyssä yhdeksän kymmenestä (91 %) kyselyyn vastanneesta eduskuntavaaliehdokkaasta on sitä mieltä, että ehkäisevään päihdetyöhön tulisi suunnata nykyistä enemmän rahoitusta seuraavalla hallituskaudella. Ennaltaehkäisyyn panostamisen kannalla olivat myös kaikki hallituspuolueet: Kristillisdemokraatit (92 %), RKP (91 %), PS (90 %) ja Kokoomus (79 %).
”Taloudellisesti on lyhytnäköistä, mikäli hyvinvointialueet vähentävät resurssejaan merkittävästi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä järjestöjen ehkäisevän työn tukemisesta. Ennaltaehkäisy on kustannustehokkaampaa kuin hoito ja korjaava työ”, korostaa Mikkonen.
Kehysriihessä on tärkeää tiedostaa myös kansalaisyhteiskunnan ja järjestöjen tärkeys osana toimivaa demokratiaa sekä suomalaisen yhteiskunnan kriisinkestävyyttä. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt tuottavat suomalaisille merkittävän määrä terveyttä, hyvinvointia ja osallisuutta. Järjestöillä on myös tärkeä rooli yhteiskunnan turvaverkkojen paikkaajana ja kaikkein huono-osaisimpien kansalaisten auttajina.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry esittää kehysriiheen:
Alkoholipolitiikka
• Perutaan oluen verokevennykset (+25 miljoonaa euroa).
• Toimeenpannaan yleinen alkoholiveron tasokorotus.
Tupakka- ja nikotiinipolitiikka
• Toteutetaan suunnitellut tupakkaveron korotukset (+100 miljoonaa euroa).
• Toimeenpannaan tasokorotus uusien nikotiinituotteiden verotukseen.
Ennaltaehkäisy
• Varmistetaan riittävät resurssit hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen päätettäessä hyvinvointialueiden rahoituksesta. Panostetaan päihdehaittojen ehkäisyyn.
• Turvataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) resurssit ehkäisevän päihdetyön valtakunnalliseen koordinaatioon ja tiedontuotantoon yhteistyössä järjestöjen kanssa.
Kriisinkestävyyden vahvistaminen
• Perutaan vuodelle 2027 kaavailtu 100 miljoonan euron leikkaus sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksiin. Pidemmällä aikavälillä sote-järjestöjen tekemä työ tuo panostukseen suhteutettuna merkittäviä kustannussäästöjä kansantaloudelle ja -terveydelle.
Lue EHYTin kannanotto kokonaan.