EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta

Ihminen nousee eduskuntatalon portaita.

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.

Hallituskauden aikana päihteiden saatavuutta on lisätty ja samalla leikattu ehkäisevän päihdetyön toimintaedellytyksistä. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä vastaavilta järjestöiltä suunnitellaan leikattavan 130 miljoonaa euroa vuoteen 2027 mennessä.  

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry katsoo, että päihde- ja rahapelipolitiikan on perustuttava tutkittuun tietoon ja pitkäjänteisesti toteutettuun ennaltaehkäisyyn, ei päihteitä myyvien yksittäisten elinkeinojen kaupallisiin etuihin julkisen talouden sekä kansalaisten terveyden kustannuksella. Alkoholi aiheuttaa yhteiskunnalle miljardien eurojen kustannukset ja vaikeuttaa hyvinvointialueiden rahoitusvajetta. 

Päihteet aiheuttavat yli yhden kolmasosan kaikista vältettävissä olevista ennenaikaisesti menetetyistä elinvuosista Suomessa. Tuoreimpien Tilastokeskuksen kuolinsyytilastojen mukaan alkoholi- ja huumekuolemat ovat lisääntyneet, mikä heijastelee päihteisiin liitännäisen huono-osaisuuden kasvua. Rekisteritietojen mukaan Suomessa 89 000 lasta elää ennen täysi-ikäisyyttä perheessä, jossa ainakin toisella vanhemmalla on vakava päihdeongelma.

Alkoholipoliittiset mielipiteet 2025 -kyselyn mukaan suomalaisista 71 prosenttia on nykyisen tai tiukemman alkoholipolitiikan kannalla:  

  • Nykyistä alkoholipolitiikkaa pitää sopivana 54 prosenttia ja 17 prosenttia haluaa tiukentaa sitä.
  • Viinien myymistä päivittäistavarakaupoissa kannattaa reilusti alle puolet väestöstä, ja osuus on pienentynyt 12 prosenttiyksikköä vuodesta 2022.
  • Suomalaisista vain 14 prosenttia on sitä mieltä, että myös väkeviä alkoholijuomia pitäisi saada ostaa päivittäistavarakaupoista.

1. Alkoholipolitiikasta tarvitaan kokonaisarvio 

Hallitus on tehnyt epäjohdonmukaista ja sirpaleista alkoholipolitiikkaa ilman kokonaisvaikutusten arviointia. Väkevämpiä alkoholijuomia on tuotu ruokakauppoihin ja alkoholin kotiinkuljetusta esitetään sallittavaksi.  

Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusten vastaisesti alkoholin myynnin nykyistä yksinoikeusjärjestelmää ollaan ajamassa alas – tämä on kansanterveyden näkökulmasta vaarallista. 

EHYTin ehdottamat korjausliikkeet:

  • Alkoholin saatavuutta ei tule lisätä – viinien myyntiä ruokakauppoihin ei enää edistetä, sillä se lisäisi kulutusta ja haittoja väestötasolla. Viinien myyntiä ei voida myöskään laajentaa ilman, että kysymys väkevien alkoholijuomien myyntipaikoista ratkaistaisiin samassa yhteydessä. Alkoholipolitiikan ohjausta on toteutettava jatkossakin sosiaali- ja terveyspoliittisin perustein.
  • Alkoholin kotiinkuljetuksen mahdollistamisesta luovutaan ja sen sijaan suunnataan tehostettuja tukitoimia lapsiin, jotka elävät perheessä, jossa ainakin toisella vanhemmalla on vakava päihdeongelma. Nämä yli 89 000 näkymätöntä lasta tarvitsevat turvallisempaa kasvuympäristöä, eivät lisää alkoholia koteihin. 
  • Hallituksen tekemistä alkoholilain muutoksista on tehtävä riippumaton kokonaisarvio. On ristiriitaista, että hallitusohjelmassa luvataan säilyttää myyntipisteiden määrää rajoittava alkoholin vähittäismyynnin yksinoikeusjärjestelmä, mutta samaan aikaan tehdään päätöksiä, jotka asettavat koko järjestelmän kaltevalle pinnalle.  

2. Panostus ehkäisevään työhön ei saa näkyä vain vaalipuheissa

Huumeiden käyttökokeilut ovat yleistyneet, mikä lisää tarvetta tutkittuun tietoon perustuvalle päihdekasvatukselle, varhaiselle tunnistamiselle ja tuen piiriin ohjaamiselle. Ennen vaaleja valtaosa hallituspuolueiden ehdokkaista kertoi, että hallituskaudella tulisi panostaa ennaltaehkäisevään työhön.   

EHYTin ehdottamat korjausliikkeet: 

  • Järjestörahoituksen uudistuksessa tulee ottaa huomioon STEA:n neuvottelukunnan esitys kokonaisrahoitusmallin kehittämiseksi. Jatkotyöhön on otettava mukaan järjestöt, jotka tekevät ennaltaehkäisevää työtä ruohonjuuritasolla. 
  • Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman toimeenpanoon on ohjattava välittömästi 10 miljoonaa euroa. Rahoituksen tulee kohdistua erityisesti alkoholin, nikotiinituotteiden, huumeiden ja rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisyyn. Tarvitaan lisärahoitusta yhteisö- ja yksilötason päihdekasvatukseen kaikissa ikäluokissa. 
  • Järjestöille on turvattava riittävä perusrahoitus sekä korvamerkittyä projektirahoitusta muun muassa nuorten nikotiininkäytön ja rahapelihaittojen ehkäisyyn sekä aikuisten alkoholin kulutuksen vähentämiseen.  
  • Vanhemmuustaitojen vahvistamiseen on panostettava, jotta perheiden hyvinvointia voidaan tukea ennaltaehkäisevästi ja lapsia suojella päihdehaitoilta. 
  • Mikäli nuoriso-, liikunta-, urheilu- ja tietyt ehdot täyttäville lapsijärjestöille kaavailtu lahjoitusten verovähennysoikeus etenee toimeenpanoon, niin se on välttämätöntä ulottaa koskemaan kaikkia sote-järjestöjä. 

3. Haittaveroja on käytetty, mutta nostoja voi vielä tehdä 

Hallitus on nostanut alkoholin ja tupakan verotusta sekä laajentanut verovastuuta ulkomailta tilattavien alkoholituotteiden osalta. Haittaveroilla voisi kuitenkin parantaa valtiontaloutta enemmänkin. Nyt alkoholin veroa on laskettu oluen osalta ja veronkorotuksia ei ole kohdistettu tasapuolisesti kaikkiin tuoteryhmiin. Myös uusien nikotiinituotteiden veroa ei ole korotettu vastaavalle tasolle tupakan kanssa. 

EHYTin ehdottamat korjausliikkeet: 

  • Hallituksen tulee käynnistää selvitys haittaverojen korvamerkinnästä suoraan haittojen ehkäisyyn. Vuonna 2023 alkoholiveron tuotto oli 1 463 miljoonaa euroa ja tupakkaveron tuotto 1 156 miljoonaa euroa. Rahapelit tuottivat valtiolle 625 miljoonaa euroa. Yhteensä nämä tuotot olivat 3,24 miljardia euroa. Kerätyistä haittaveroista ja tuotoista tulisi tulevaisuudessa korvamerkitä kansainvälisten mallien mukaisesti vähintään 2 prosenttia päihde- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn, jotta resursointi vastaisi todellista tarvetta. 
  • Oluen veronalennus on peruttava, koska se heikentää ehkäisevän päihdetyön tavoitteita ja on ristiriidassa kansanterveydellisten suositusten kanssa. 
  • Nikotiinipussien verotusta on korotettava. Näin voidaan ehkäistä tuotteiden yleistymistä erityisesti nuorten keskuudessa. Nikotiinipussien nikotiiniraja on laskettava 4 milligrammaan, kiellettävä makuaineet ja nostettava tupakka- ja nikotiinituotteiden ostoikäraja 20 vuoteen. 

4. Rahapelihaittojen ehkäisy tulee huomioida rahapeliuudistuksessa 

Hallitus on esittämässä Suomeen uutta rahapelilakia, joka avaisi netissä pelattavat rahapelit kansainväliselle kilpailulle ja lisäisi rajusti markkinointia ja sponsorointia. Uudistus on tulossa voimaan 1.1.2027. 

Esitys ei täytä tarkoituspykäläänsä eikä hallitusohjelman kirjauksia, joiden mukaan järjestelmäuudistuksen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää pelaamisesta aiheutuvia terveydellisiä, taloudellisia ja sosiaalisia haittoja.

Tutkimuksen valossa on selvää, että esitys tulee lisäämään rahapelihaittoja tilanteessa, jossa rahapelihaitat ovat jo nyt kasvaneet. EHYT on erityisen huolissaan nuorten aikuisten kokemista rahapelihaitoista sekä hyvinvointialueiden kuormituksesta haittojen lisääntyessä ja järjestöjen resurssien pienentyessä. 

EHYTin ehdottamat korjausliikkeet: 

  • Oikeuskanslerin näkemyksen mukaisesti uudessa rahapelijärjestelmässä tulee korvamerkitä osuus pelitoimijoiden tuotoista rahapelihaittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. 
  • Rahapelimarkkinointia on rajoitettava tiukasti eri ympäristöissä ja ulkomainonta on kiellettävä. Mainonnan määrä ja sävy vaikuttavat suoraan haittojen määrään, ja erityisesti nuoret aikuiset ovat herkempiä markkinoinnin vaikutuksille. 
  • Rahapelilakiin on kirjattava kaikille toimiluvanhaltijoille yhteiset kulutusrajat. Yhtiökohtaiset rajat eivät riitä ehkäisemään haittoja tai ylivelkaantumista. Tarvitaan erityistoimia 18–24-vuotiaiden suojelemiseksi. Muissa maissa käytössä olevat ikäryhmäkohtaiset, matalammat kulutusrajat on otettava käyttöön myös Suomessa. 
  • Rahapeliautomaatit on poistettava nykyisistä hajasijoitetuista sijainneista ja sijoitettava valvottuihin tiloihin, kuten pelisaleihin. Kaikenlaiset pelibonukset on kiellettävä, ja käyttöön on otettava tehokkaat toimenpiteet järjestelmän ulkopuolisten rahapelien estämiseksi, kuten maksuestot. 

Lisätietoja alkoholin lapsivaikutuksista Näkymättömät lapset -verkkosivulla.

Lisätietoja:

Mikkonen Juha

Toiminnanjohtaja 050 527 4780
Katso henkilön esittely

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen kansalais- ja asiantuntijajärjestö, joka ehkäisee ja vähentää päihde- ja pelihaittoja. EHYT tukee yhteisöjen ja yksilöiden hyvinvointia sekä vahvistaa sosiaalisesti kestävää kehitystä. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.