Järjestöt: Päihteet ovat merkittävä ongelma kunnille ja hyvinvointialueille – katso paljonko alkoholi maksaa oman alueesi terveydenhuollolle

.

Suomalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä ratkaistaan alue- ja kuntavaaleissa 13. huhtikuuta. Päihteet ja rahapelaaminen aiheuttavat merkittäviä kustannuksia kunnille ja hyvinvointialueille ja lisäävät inhimillistä kärsimystä. Pelkästään alkoholi aiheuttaa satojen miljoonien kustannukset hyvinvointialueiden terveydenhuollolle. Puolueiden ja tulevien päättäjien pitää kyetä ratkaisemaan, miten päihdehaittoja ehkäistään.

Tulevan kevään alue- ja kuntavaaleissa päätetään suomalaisten hyvinvoinnista tilanteessa, jossa haasteita riittää. Alkoholin ja nikotiinituotteiden saatavuutta on lisätty, mikä kasvattaa riippuvuuden ja terveyshaittojen riskiä erityisesti nuorten keskuudessa. Alkoholista aiheutuu jo nyt hyvinvointialueille mittavat kustannukset, ja Suomi on Euroopan kärjessä nuorten huumekuolemissa. Samaan aikaan rahapelimonopolia ollaan purkamassa, mikä voi lisätä pelihaittoja. Lisäksi hoitotakuuta ollaan pidentämässä, vaikka monet päihteidenkäyttäjät jäävät jo nyt ilman oikea-aikaista apua.  

“Suomen päihdetilanne on huolestuttava ja jokaisen tulevan päättäjän olisi syytä olla kiinnostunut tilanteen ratkaisemisesta. Varhaisen tuen tarve on kasvussa ja tutkimukseen pohjautuvaa päihdekasvatusta tarvitaan enemmän kuin koskaan. Resurssit kuitenkin vähenevät, mikä vaikeuttaa ennaltaehkäisyä ja huonontaa hoidon ja tuen saatavuutta,” toteaa Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston puheenjohtaja ja A-kiltojen liitto ry:n toiminnanjohtaja Yrmy Ikonen

Valtakunnan tasolla tehtävät päätökset päihdepolitiikasta heijastuvat kuntiin ja hyvinvointialueisiin kasvavina haittoina. Kunnat ja hyvinvointialueet ovat keskeisessä roolissa ehkäisemässä ja ratkaisemassa ongelmia, joita päihteet yhteiskunnassa synnyttävät. Esimerkiksi alkoholi- ja huumekuolemat aiheuttavat jo nyt isoimmat ennenaikaisten elinvuosien menetykset useimmilla hyvinvointialueilla.  

Laki ehkäisevästä päihdetyöstä velvoittaa kunnat ja hyvinvointialueet tekemään yhteistyötä järjestöjen kanssa. Tuleville päättäjille päänvaivaa aiheuttavat kuntien ja hyvinvointialueiden säästöpaineet. Lisäpainetta tuo se, että kuntien ja hyvinvointialueiden kumppaneina toimivien sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksia leikataan 130 miljoonaa. 

“Ehkäisevään päihdetyöhön panostaminen on aina edullisempaa kuin ongelmien korjaaminen. Ehkäisy tuottaa hyvinvointia ja taloudellisia säästöjä, lisää tuottavuutta sekä vähentää sosiaali- ja terveyspalveluiden kuormitusta. Samalla se on inhimillistä”, muistuttaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT peräänkuuluttavat, että kunnissa ja hyvinvointialueilla tulee hakea ratkaisuja päihdehaittojen ehkäisemiseksi. Ehkäisevän päihdetyön tulee olla prioriteetti ja panostuksien tulee näkyä aina strategiatasolta käytäntöön. Tämä tarkoittaa tiivistä yhteistyötä järjestöjen, kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa, jotta kaikkien erityisosaaminen saadaan käyttöön. 

“Kunta- ja aluepäättäjät voivat osaltaan vaikuttaa siihen, että päihdehaittoja ehkäistään ja ihmisiä tuetaan silloin, kun he tarvitsevat apua. Asukkaiden hyvinvointi on kaikkien etu”, sanoo Ikonen.


Yhteyshenkilöt:
Yrmy Ikonen, puheenjohtaja / Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto
Puh: 045 636 6629
yrmy.ikonen@a-kiltojenliitto.fi

Juha Mikkonen, toiminnanjohtaja EHYT ry
Puh: 050 527 4780
juha.mikkonen@ehyt.fi