Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n muutosneuvottelut ovat ohi: 7 työsuhdetta päättyy
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n syyskuussa alkaneet koko organisaatiota koskevat muutosneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut jouduttiin aloittamaan tuotannollisten ja taloudellisten sekä toiminnallisten syiden vuoksi. Taustalla oli Suomen hallituksen päätös leikata sosiaali- ja terveysalan järjestöille myönnettäviä avustuksia. Neuvotteluiden tuloksena 7 työsuhdetta päättyy sekä usean henkilön toimenkuvissa tapahtuu muutoksia. Neuvotteluiden alussa alustava arvio henkilöstön vähennys- ja muutostarpeesta oli 16 työntekijää. Säästöt kohdistuvat myös ympärivuorokautiseen neuvontapuhelimeen, jonka seurauksena Päihdeneuvonnan keskeytymättömästä vuorotyöstä joudutaan luopumaan.
Muutokset toteutetaan, jotta EHYT pystyy vastaamaan säästötoimenpiteisiin ja sopeuttamaan toimintaansa vuoden 2025 avustustasoon. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA antoi avustusehdotuksen 3.12.2024, jossa EHYTin toimintaan kohdistui noin puolen miljoonan euron leikkaus.
“Leikkausten toimeenpano on ollut todella hankalaa. Nykyinen avustuksiin liittyvä byrokratia ja leikkaaminen ilman järjestöjen kuulemista vaikeuttavat säästöjen tarkoituksenmukaista kohdentamista. Olemme joutuneet tekemään raskaita päätöksiä, mutta niillä pyritään turvaamaan vaikuttavan ehkäisevän päihdetyön toteuttaminen myös jatkossa”, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.
Muutosneuvotteluiden aikana EHYTissä on pyritty yhteistyössä työyhteisön kanssa löytämään keinoja tilanteen helpottamiseksi. Irtisanomisia pystyttiin vähentämään muuttamalla toimenkuvia ja antamalla osalle irtisanomisuhan alla olleista työntekijöistä mahdollisuus jatkaa uudessa tehtävässä. Vuoden 2025 aikana henkilöstö aiotaan lisäksi lomauttaa.
Päihde- ja pelihaitat eivät ole hävinneet, vaan tarve ehkäisevälle työlle on suuri. Tuoreimpien Tilastokeskuksen lukujen mukaan sekä alkoholi- että huumekuolemat ovat lisääntyneet vuonna 2023. Ehkäisevästä työstä leikataan nyt niin järjestöissä kuin hyvinvointialueilla. Samalla valtakunnan tason päätöksillä ollaan lisäämässä päihteiden ja rahapelien saatavuutta.
”Jos ehkäisevään työhön ei panosteta, niin lisätään huono-osaisuutta sekä siirretään palvelutarvetta yhä enemmän päihdehoitoon ja päivystyksiin. Kansalliset sosiaali- ja terveyspoliittiset linjaukset korostavat ennaltaehkäisyä, joten leikkaukset ehkäisevästä työstä eivät ole ihmisen tai yhteiskunnan etu”, sanoo Mikkonen.
“Vuoden alku on ollut yksi EHYTin historian vaikeimmista. Tahdon kiittää koko henkilökuntaa ammatillisuudesta ja sitoutumisesta, jota he ovat osoittaneet muutosneuvotteluiden aikana”, päättää Mikkonen.