Alkoholimainontaa koskevien rajoitusten vesittyminen olisi täysin käsittämätöntä
– Järjestöjen 26.9. Vanhalla ylioppilastalolla järjestämässä eduskuntapuolueiden paneelissa kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat vakuuttivat olevansa alkoholimainonnan vastuullisten rajoitusten kannalla. Paneelissa vedottiin lähinnä asioiden käsittelyn ruuhkautumiseen hallituksessa, Aalto-Matturi kummastelee.
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson vakuutti järjestöille useaan otteeseen viime syksynä ja talvena tuovansa lakiesityksen eduskuntaan jo kevätkaudella.
– Nyt kuitenkaan asiasta ei ole kuulunut hiiskaustakaan kuukausiin. Alkoholimainontaa koskevaa valmistelua seuratessaan järjestöt ovat kerran toisensa perään törmänneet väitteisiin, että nimenomaan kokoomus olisi vastustanut alkoholimainonnan rajoituksia viime vaalikaudella ja jarruttaisi niitä edelleen. Tällä vaalikaudella valmistelusta kuitenkin vastaa SDP:n ministeri, joka ei ole päässyt asiassa juurikaan edellistä ministeriä pidemmälle. Onko kansainvälisellä alkoholiteollisuudella todella näin suuri vaikutusvalta Suomessa?
Alkoholimainonnan vaikutuksista on nykyään olemassa vahva kansainvälinen tutkimusnäyttö. Alkoholimainonta sekä aikaistaa että lisää nuorten juomista. Nuorena aloitettu päihteidenkäyttö puolestaan ennakoi päihdeongelmia aikuisiällä. Tietopohjan vahvistumisen myötä alkoholimainonnan rajoittaminen on nousemassa vahvasti esille keinona päihdehaittojen ehkäisemiseen Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Euroopan maista Norjassa alkoholimainonta on kielletty kokonaan. Ranskassa on kiellettyä alkoholin ns. mielikuvamainonta, samaan tapaan kuin Suomessa valmistellussa lakiesityksessä. Myös Ruotsissa rajoitukset ovat Suomea tiukemmat.
Jo viime vaalikaudella kansanedustajien enemmistö allekirjoitti aloitteen alkoholin mielikuvamainonnan kieltämisestä. Ministeriössä valmistelu eteni tuolloin kuitenkin ministeri Risikon johdolla erittäin verkkaisesti. Tällä vaalikaudella STM:ssä valmisteltu lakiesitys sai viime kevään lausuntokierroksella laajasti tukea. Rajoituksia vastustaa ennen kaikkea alkoholiteollisuus, kun taas viranomaistahot, alan tutkijat ja kansalaisjärjestöt ovat tukeneet niitä.
– Tehdäänkö alkoholipoliittisia ratkaisuja Suomessa kansanterveyden ja lasten ja nuorten suojelun vai elinkeinoelämän intressien näkökulmasta? Alkoholimainonnan rajoittaminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin olisi nyt korkea aika astua ulos, ja kertoa, mitä aikoo lakies