Alkoholilain pitää tukea työelämän haasteita

eduskuntatalon pylväät. Mies kävelee portaita.

Alkoholin takia arvioidaan Suomessa menetettävän vuosittain noin kaksi miljoonaa työpäivää, mikä vastaa noin 10 000 henkilötyövuotta. Kustannukset ovat varovaisimpien arvioiden mukaan vuositasolla 500–700 miljoonaa euroa.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät esittivät keväällä, että kaupoissa, huoltoasemilla ja kioskeissa myytäisiin enimmillään 5,5 prosenttisia alkoholituotteita entisten 4,7 prosenttisten juomien sijaan. Muutos johtaisi kokonaiskulutuksen kasvuun, kun alkoholijuomia olisi entistä helpommin saatavilla ja ne olisivat entistä väkevämpiä.

”Alkoholi aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia, mikä näkyy myös työpaikoilla poissaoloina ja työterveyshuollon kustannuksina. Jos kaupoista saa nykyistä vahvempia juomia, kehitys menee huolestuttavaan suuntaan”, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n valtuuston puheenjohtaja Antti Holopainen.

Kokonaiskulutuksen kasvu kulkee käsi kädessä alkoholihaittojen määrän kanssa. Mitä enemmän alkoholia kulutetaan Suomessa, sitä suurempi on lasku kansantaloudelle ja elinkeinoelämälle.  Alkoholihaitat aiheuttavat jo nyt Suomelle arviolta 5–6 miljardin euron välilliset ja välittömät kustannukset. Suurin osa summasta koostuu välillisistä kustannuksista, kuten alkoholin liikakäytön aiheuttamista sairauspoissaoloista, työkyvyttömyyseläkkeistä ja työttömyydestä.

”Yhteiskunnan tilanne heijastuu myös työpaikoille. Uhkaava työttömyys tai jatkuva kuormitus työelämässä voi näkyä myös alkoholin käytön kasvuna. Aikana, jolloin työn tuottavuus ja kilpailukyky ovat yhteinen huolenaihe, on syytä pohtia onko meillä todella varaa tehdä tietoisesti päätöksiä, jotka todennäköisesti heikentävät tuottavuutta työpaikoilla?” sanoo Antti Holopainen.

Lisätietoja:

Antti Holopainen
Valtuuston puheenjohtaja
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry