Verkkovuorovaikutus: miten välittyvät empatia ja myötätunto verkossa?
Nuorisotyön viikkoa vietetään tänä vuonna 7.–13.9. teemalla Nuorten yhteiskunnallinen osallisuus paikallisella tasolla. Suomi on pitkien etäisyyksien maa ja yksi tapa tukea nuorten osallisuutta on tarjota toimivia, nuorille suunnattuja digipalveluita. Ne ovat ajasta ja paikasta riippumattomia ja tavoittavat nuoret niin syrjäseuduilta kuin kaupungistakin.
Vuorovaikutus on haastava laji. Väärinymmärryksiä sattuu ja toisinaan keskustelukumppanin äänenpainot, silmien pyörittely tai sanavalinnat voivat ärsyttää. Sanaton viestintä on tunnetusti merkittävin osa kommunikaatiota, ja se mitä jätämme sanomatta, kertoo paljon. Kerromme sen kehojemme asennoilla, välimatkoilla ja kasvojemme ilmeillä.
Entä sitten, jos kaikki tämä non-verbaalinen viestintä riisutaan pois ja kommunikaatio tapahtuu ainoastaan merkkien ja sanojen välityksellä digitaalisessa maailmassa? Silloin puhutaan verkkovuorovaikuttamisesta, jossa on omat lainalaisuutensa.
Suomessa toimii lukuisia nuorille suunnattuja digitaalisia palveluja ja koronakevät siirsi vielä suuremman osan nuorisopalveluista nettiin. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä nuorille suunnattua toimintaa on tehty verkossa eri alustoilla jo pitkään, lähes 20 vuotta. Tänä päivänä kohtaamme nuoria Instagramissa, Youtuben BuenoTalk-kanavalla ja Sekasin-chatissa. Lisäksi vapaaehtoiset verkkoisovanhempamme juttelevat lapsille ja nuorille Muruset-nettimummolassa.
Pitkä kokemus verkkokeskusteluiden parissa on antanut työntekijöille varmuutta verkkokohtaamiseen. Siksi jaammekin nyt vinkkimme, miten me sen teemme!
Mitä olemme oppineet verkkovuorovaikuttamisesta?
Suurimmalle osalle kohtaamis- ja auttamistyötä tehneistä on tuttua kuuntelemisen korostaminen, ja se onkin kieltämättä tärkeää kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa. Mutta entäs digitaalisessa maailmassa?
Kuinka kuuntelemisen ylevän taidon voi siirtää esimerkiksi chat-alustalle? Näppäimistön takana ei voi nököttää hiljaa ja luottaa siihen, että empatia välittyy kehonkielen välityksellä. Mitä sitten pitäisi tehdä esimerkiksi chat-alustalla? Kokeile vaikka seuraavia hyväksi havaittuja tapoja!
- Kysy, älä kuulustele. Tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta käytännössä tämä kohta on yllättävän vaikea toteuttaa. Kun ruudun toisella puolella on hiljainen nuori, tekisi mieli alkaa latoa kysymystä ja neuvoa toisensa perään, jotta juttu alkaisi luistaa. Usein jo pelkkä Miten sulla menee tänään? Tai mikä toi sinut tänne tänään? saa nuoren juttutuulelle. Harkitse tarkkaan mitä kysyt ja milloin. Useimmiten nuori kaipaa kuuntelijaa ja juttukaveria, ei neuvoja.
- Sanoita myötätunto. Kun et voi välittää myötätuntoa ja lämpöä kehonkielen kautta, opettele sinulle luontevin tapa välittää sitä sanoin. Voit sanoa esimerkiksi: Olen pahoillani, että sinusta tuntuu tuolta, en haluaisi, että sinulla on paha olla. Käytä vain lauseita, jotka ovat sinulle luontevia.
- Ole oma itsesi. Tämä liittyy olennaisesti edelliseen neuvoon. Teennäisyys välittyy myös verkossa, joten pyri käyttämään kieltä, joka on sinulle luontevaa. Myös emojien käyttäminen on suotavaa.
- Ole nopea. Nuoret ovat nopeita! Mikäli olet hidas kirjoittamaan tai haluat rauhassa miettiä vastausta, voit kirjoittaa esimerkiksi: minun täytyy miettiä tätä hetkinen. Näin vältät keskustelukumppanin turhautumisen.
- Älä tuomitse. Tämä on ehkä kaikkein tärkein vinkki. Onnistunut kohtaaminen perustuu aina kunnioitukseen ja verkossa tapahtuva vuorovaikutus on erityisen herkkä alusta. Chat voi olla ensimmäinen paikka, jossa nuori kertoo viiltelystä, seksuaalisesta kaltoinkohtelusta, huumekokeiluistaan tai itsemurhamietteistään, ja hänen saamallaan reaktiolla on ensiarvoisen tärkeä merkitys siihen, uskaltaako hän avautua asiasta muille. Älä siis tuomitse tai kauhistele. Kannusta avun hakemiseen, luo toivoa ja anna tarvittaessa konkreettisia vinkkejä.
Verkkovuorovuorovaikuttamiseen pätee sama sääntö kuin niin moneen muuhunkin asiaan elämässä: tekemällä oppii. Joten pelko pois ja näppäimistön ääreen! Jokaisella on oma tapansa kohdata ja tehdä auttamis- ja vuorovaikutustyötä, ja tärkeintä on aito kiinnostus ja halu oppia.
Parhaimmillaan digitaalinen vuorovaikutus on aitoa, lämmintä ja osallistavaa. Virheitä ei kannata pelätä, sillä niitä tekevät kaikki joka tapauksessa. Siis iloa verkkokohtaamisiin, toivottaa Bueno-jengi!
Käy tutustumassa EHYTin nuorten toimintoihin osoitteessa www.buenotalk.fi sekä www.muruset.fi