Vanhemmuustaitoja voi harjoitella lapsuuden eri vaiheissa
Vanhemmuus on kasvutarina. On lohdullista ajatella, että myös me vanhemmat voimme harjoitella uusia taitoja ja tapoja toimia läpi lapsen kasvun.
Vanhemmuuteen kasvetaan. Vanhemmuuden alkutarina voi olla raskaus, uusperheen muodostuminen, sijaisvanhemmuus tai adoptioprosessin läpikäyminen. Vanhemmuus voi tulla yllätyksenä tai olla jo vuosia kauan odotettu. Lähtökohdat vanhemmuuteen on kullakin meillä erilaiset, mutta yhteistä on se, että vanhemmuus on kasvutarina. Kuljemme matkaa, joka sisältää erilaisia vaiheita ja haasteita. Tämän matkan aikana niin vanhempi kuin lapsikin oppii ja oivaltaa.
Vanhemmuus sisältää vastuun. Meillä on suuri tehtävä. Meidän tulee tukea lapsen kasvua ja kehitystä myönteisesti ja huolehtia lapsen perustarpeiden toteutumisesta, rakkaudesta, turvallisuudesta ja kehityksen tuesta eri ikäkausina. Toimimme lapselle roolimallina. Tarvitsemme tunne- ja vuorovaikutustaitoja, jotta voimme opettaa niitä myös lapsillemme. Meille tulee eteen useita tilanteita, joissa joudumme pohtimaan omaa tapaamme toimia ja sitä, millä keinoin voimme ohjata lasta myönteiselle elämänpolulle.
Vanhemmuuteen ei tarvitse olla heti valmis. On lohdullista ajatella, että myös me vanhemmat voimme harjoitella uusia taitoja ja tapoja toimia läpi lapsen kasvun. Joudumme peilaamaan omia lapsuudenkokemuksiamme suhteessa siihen, miten itse haluamme toimia. Kasvatustavat ovat erilaisia eri kulttuureissa ja eri ajassa. Nyytiedon valossa voimme tunnistaa tekijöitä, jotka tukevat lapsen kasvua ja kehitystä. Voimme kasvattaa lapsia tavoilla, joiden tiedetään pienentävän riskiä lapsen mielenterveys- tai päihdeongelmiin.
Lämpimän vanhemmuuden on osoitettu olevan hyväksi lapselle. On tärkeää, että vanhempana kehumme, kannustamme ja annamme myönteistä palautetta lapsen toiminnasta. Annamme lapselle aikaa, jotta hän kokee tulevansa kuulluksi ja nähdyksi. Yhdessä lapsen kanssa voimme laatia perheen sääntöjä, jotta lapsi tietää millaista käyttäytymistä häneltä odotetaan. Meidän vanhempien tehtävänä on asettaa myös rajat, jotka tuo lapselle turvaa. Arjen rutiinit auttavat lasta ennakoimaan päivän tapahtumia ja vahvistavat lapsen itsevarmuutta ja turvallisuuden tunnetta. On tärkeää opetella yhdessä myös tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä ristiriitojen käsittelyä.
Vanhemmuustaitoja voi harjoitella. Aivan samalla tavalla, kun lapsikin kasvaessaan oppii uusia taitoja harjoittelun kautta, sitä samaa tekee myös vanhempi. Vanhemmuuden haastavat esimerkiksi ristiriidat, kiukkupuuskat, epätoivottu käyttäytyminen tai lasten kapinointi. Vanhemman olisi tärkeää kyetä hillitsemään näissä tilanteissa omia tunteitaan samalla miettien, miten parhaiten tukisi ja ohjaisi lasta. Perheen tilanteet eivät suinkaan ole aina helppoja, ja jokainen joutuu miettimään kohdallaan, mikä meille olisi esimerkiksi konfliktitilanteessa paras ratkaisu. Meille vanhemmille rohkaisuksi ja muistutukseksi, vanhemmuuden taidot ovat taitoja, joita voi oppia. Omaa tapaansa toimia voi muuttaa ja vanhemmuuteen saa apua.
Vanhemmuuden tueksi on kirjallisuutta ja erilaisia materiaaleja, myös kunnilla on erilaisia tukitoimia. EHYT ry:n tuottama Vanhemmuuden taidot – Kuuntele ensin – toimintavihko on yksi esimerkki perheille suunnatusta toimintavihkosta, joka sisältää 12 erilaista vanhemmuuden taitoa. Vihkoon on koottu harjoituksia, joiden tarkoituksena on tukea käytännön arkea ja antaa vinkkejä vanhemmuustaitojen harjoitteluun.