Tunnistaako työterveyshuolto rahapeliongelman?
Korona on lisännyt etätyötä, eikä se aina ole myönteinen asia. Joitakin etätyö stressaa, mikä voi heijastua mielenterveyden ja jaksamisen ongelmina. Ne taas altistavat rahapeliongelmalle. Onko siis syytä huolestua?
Vaikka meillä ei ole vielä etätyötä koskevaa tutkimusta asiasta, niin vastaan – kyllä. Rahapelit ovat yksi keino paeta tylsyyttä ja ahdistusta.
Etätyössä sosiaaliset kontaktit vähenevät, mahdollisuutta satunnaisiin juttutuokioihin työkavereiden tai esimiehen kanssa ei ole. Työyhteisön tuki ja kontrolli puuttuvat, joten työaikanakin voi pelata. Kaikilla ei ole myöskään rauhaa työnteolle: lapset ovat kotona tai asunto on liian pieni. Etätyö kotona voi syventää ongelmia, jos on jo muutenkin vaikeuksia hallita omaa pelaamista tai päihteiden käyttöä.
Jotkut työterveyshuollon toimijat ovat jo havainneet mielenterveysongelmien ja -oireiden kasvua, kun koronapandemia on pitkittynyt ja etätyö jatkunut. Jos olet esimies, niin miten hyvin olet ajan tasalla alaistesi henkisestä hyvinvoinnista ja jaksamisesta? Onko yrityksessänne päihdeohjelmaa? Onko annettu ohjeita rahapelaamisesta työaikana? Tunnistaako työterveyshuolto rahapeliongelman? Entä sinä? Kannattaako esimiehen ottaa pelaaminen puheeksi?
Rahapeliongelma heikentää työtehoa, työilmapiiriä ja tuottavuutta. Se siis maksaa työnantajalle. Ja lisäksi se voi altistaa taloudellisille haitoille. Ongelmapelaaja lainaa kavereilta eikä maksa takaisin. Ääritapauksissa hän voi käyttää työnantajan varoja pelaamiseen. Tämä on yritykselle usein sekä merkittävä mainehaitta että myös taloudellinen haitta.
Työterveyshuollon toimija, tunnistatteko te rahapeliongelman? Entä miten sen voi ottaa puheeksi? Peliongelmasta tulisi aina kysyä, kun asiakkaalla on ongelmia alkoholin, jaksamisen tai mielenterveyden kanssa. Ahdistuneisuus altistaa rahapeliongelmalle. Esimerkiksi masennus on yleisimpiä samanaikaisia oireita rahapeliongelman kanssa.
Jos huomaat työkaverin työkyvyn heikentyvän tai hän puhuu pelaamisesta, ota asia esille. Tietoa, apua ja tukea on saatavilla: Työelämä pelissä -tukiaineistosta löydät eväitä rahapelihaittojen ehkäisyyn ja tunnistamiseen sekä siihen, miten rahapelaamisen voi ottaa työpaikalla puheeksi ja kuinka työntekijän voi ohjata avun piiriin.
Etätyö asettaa aivan uusia ja erilaisia vaatimuksia työhyvinvoinnista huolehtimiseen. Tarvitaan uusia ratkaisuja ja käytäntöjä. Esimiehen on oltava entistä herkempi huomaamaan muutoksia käytöksessä, vaikka se videoyhteydellä voi ollakin vaikeampaa.
Ota huoli puheeksi, auta työtoveria!
Työelämä pelissä -tukiaineiston voi ladata maksutta Julkarista. Aineiston ovat laatineet EHYT ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tieto- ja tukipiste Tiltti, Työterveyslaitos sekä Työturvallisuuskeskus. Seuraa Työelämä pelissä -kampanjaa voi seurata EHYTin sosiaalisen median tileillä Twitterissä (@EHYTry), LinkedInissä, Facebookissa (@ehytry) ja Instagramissa (ehytry) tai aihetunnisteella #työelämäpelissä. Kampanja-aika on 1.–12.2.2021.