Tipaton ja ramadan – parempaa minää etsimässä
Tällä viikolla käynnistyy muslimien uskonnollisen vuoden tärkein ajanjakso ramadan. Paastokuukauden tarkoituksena on vahvistaa uskoa ja puhdistaa niin sielua kuin ruumistakin. Auringon valon aikaan ei ole lupa, syödä tai juoda eikä harrastaa muitakaan nautintoja. Tässä kohtaa EHYTin työntekijällä alkavat kellot soida. Eikös meidän perinteisellä nenänvalkaisukampanjalla Tipattomalla tammikuulla ole sama päämäärä -puhdistautuminen ja itsensä kanssa kilvoittelu, nautinnoista luopuminen?
Tipattomassa tammikuussa keskitytään vaan yhteen asiaan eli alkoholista pidättäytymiseen. Muslimit astuvat askeleen eteenpäin. Ramadanissa henkinen ulottuvuus on vahvasti läsnä. Pohdiskelu, rukous ja vähävaraisten auttaminen.
Koraani kieltää alkoholin käytön, sillä alkoholista nähdään koituvan ihmisille enemmän haittaa kuin hyötyä. Harva muslimi alkoholia käyttääkään. Ammattilaisten on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että myös muslimien joukossa voi olla alkoholin riskikäyttäjiä. Puheeksi ottoa ja palvelun tarjoamista ei pidä laiminlyödä vain siksi, että asiakas on muslimi. Omaehtoiseen alkoholinkäytön rajoittamiseen ramadan voisi avuksi muslimille yhtä lailla kuin Tipaton tammikuu ei-muslimeille.
Summa summarum, ovatko eri kulttuurit sittenkään niin kaukana toisistaan? Ihmisillä, taustoihin katsomatta näyttäisi olevan aika ajoin tarve irtiottoon tuhlailevasta ja yltäkylläisestä elämäntavastamme. Sisäsyntyistä halua arjen tottumusten kriittiseen tarkasteluun ja muutoksen löytämiseen hyvinvoinnin edistämiseksi. Työkaluja tarvitaan. Eläköön ramadan ja Tipaton tammikuu!