Teinin vanhemmat tarvitsevat vertaistukea
Vauvan unista, rytmistä ja kehittymisen askeleista on helppo jutella toisten vanhempien kanssa, myös leikki-ikäisen kehittymisestä ja alakouluikäisenkin koulutaipaleesta. Teini-ikään siirtyessä vanhemmuuden kysymykset ovatkin jo hankalampia.
Miten jutella päihteistä nuorten kanssa? Miten toimia, kun toinen vaan pelaa? Miten ylipäätään kohdata omaa nuorta, kun hän mieluiten lukittautuu omaan huoneeseen ja kenties vain murahtaa moikatakseen?
Mediassa kirjoitetaan koulukiusaamisesta, nuorten rikollisuuden kasvusta, nikotiinituotteista ja alkoholista. Sähkösavukkeet eli vapet on jo lähes kaikkien aikuisten tiedossa oleva ilmiö. Vanhempia voi jännittää mahdollisten päihdekokeilujen lisäksi esimerkiksi siirtyminen yläasteelle.
Entä sitten, jos nuori jääkin kiinni nikotiinituotteiden käytöstä? Tunnet kenties valtavaa häpeää ja syytät itseäsi epäonnistumisesta vanhempana. Juurihan olit lukenut siitä, kuinka ohjata nuorta terveellisiin elämänvalintoihin ja siitä, mikä on vanhemman vastuu päihdekokeiluissa. Moni ei tässä tilanteessa uskalla kääntyä vertaistuen puoleen, kenties pelätään huonon vanhemman leimaa, jos oma nuori on päätynyt kokeilemaan päihteitä alaikäisenä.
Vanhemmalla on iso vastuu lapsen kasvatuksessa, mutta lopulta päihteiden käyttö on nuoren oma valinta. Vaikka tekisimme lapsen eteen kaikkemme, voi lapsi silti päätyä kokeilemaan päihteitä. Vanhempana kannattaa näissä tilanteissa suhtautua armollisesti omaa lasta, mutta myös omaa itseään kohtaan.
Vanhemmalla on oikeus näyttää oma pettymyksensä, mutta nämäkin tilanteet ovat mahdollisuus yhteydelle. Vanhemmat ovat lapsille turvasatama, joiden luokse voi mennä kaikkien kysymysten ja vaikeidenkin tilanteiden jälkeen. Silloinkin kun tietää mokanneensa. Päihteiden käyttöä ei pidä hyväksyä, mutta lapsi kaipaa hyväksyntää. Kuulluksi tulemista ja läsnäoloa vaikeidenkin tilanteiden äärellä.
Vaikka teini-ikäiset eivät enää taaperoiden lailla roiku lahkeissa kiinni päästäkseen syliin, he tarvitsevat rakkautta ja hyväksyntää. Nuoruuteen kuuluukin kehitysvaihe, jossa irtaudutaan vanhemmista, mutta se ei tarkoita, etteikö vanhempien tulisi olla edelleen asettamassa nuorta suojaavia rajoja. On tärkeää tietää, missä nuori liikkuu, kenen kanssa ja mitä hän vapaa-ajallaan tekee.
Avainasemassa on myös yhteys omaan nuoreen, aktiivinen kuuntelu ja läsnäolo. Hyvät ja rakastavat suhteet vanhempiin sekä luottamuksellinen keskusteluyhteys suojaavat lapsia päihteiden käytöltä.
Lämmin vanhemmuus -hankkeen aikana järjestetään Pohjois-Savossa tapaamisia vanhemmille, joissa heillä on mahdollisuus vertaistukeen ja keskusteluun nuorten kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä. Katso ajankohtaisia tapahtumia tapahtumakalenterista.