Parisuhde ja riippuvuudet: miten rakentaa hyvää arkea yhdessä?
Taaskaan se ei vastaa. Joko taas on ilmassa jotakin sellaista, mitä pitää salata? Yksinkö minun pitää kantaa vastuu tästä arjesta? Kuka minua kuuntelee tai milloin saisin itse levätä?
Parisuhdetta kuvataan usein kolmiona, jossa kumppaneiden lisäksi yksi suhteen osapuolista on parin välinen vuorovaikutus ja ihmissuhde. Kumppanin peli- tai päihdeongelma saattaa muuttaa monella tapaa tätä kolmiosuhdetta. Parisuhteen kolmanneksi osapuoleksi muuttaa peli- tai päihdeongelma ja moni asia muuttuu suhteessa.
Ongelma usein on läheisten näkökulmasta se, että riippuvuus ikään kuin vie kumppanin pois. Parisuhteen ajatellaan usein olevan kiintymyssuhde, jossa kiintymyksen kohteena on kumppani. Riippuvainen kumppanikin on kiintynyt, mutta kiintymys kohdistuu päihteeseen tai rahapelaamiseen.
Kumppanissa riippuvuus saattaa herättää monenlaisia tunteita, joita saatetaan peilata oman kiintymyshistorian kautta: ”Miksi sinun pitää aina juoda ja kadota omaan kuplaasi? Miksi päihde menee minun tarpeideni ohi?” Usein kumppanin kokemus onkin se, että hän on menettänyt ykkösen paikan kumppaninsa elämässä ja riippuvuus on tullut tärkeämmäksi kuin hän.
Riippuvuus voi helposti altistaa parisuhteen vuorovaikutuksen haitallisille kehille, jossa toinen yrittää tavoitella ja toinen vältellä yhteyttä. Kumppanin protesti, vihan tunteet, vaativuus ja kontrollointi herättävät usein voimakkaita ja hankalia tunteita. Nuo tunteet voivat tuntua riippuvuudesta kärsivälle hallitsemattomilta tai ylitsevuotavilta ja hän voi alkaa pelätä paljastumista. Riippuvuus on tottumuksesta helppo ratkaisu silloin, kun omat tunteet, kuten häpeä, epävarmuus tai pelko käyvät ylivoimaisiksi. Oman kumppanin kadotessa riippuvuuden kuplaan, syntyy kumppanissa helposti protestina entistä enemmän vihaa, pettymystä ja hätää. Kehä aktivoituu jälleen. Molempien ahdinko lisääntyy ja syvenee.
Miten toimia suhteessa, jossa kumppani tai itse kärsii riippuvuudesta?
Työssäni kuulen usein pohdittavan, miten on mahdollista rakentaa parisuhteessa hyvää ja toimivaa arkea, kun suhteen kolmantena osapuolena on rahapeli- tai päihderiippuvuus. Tässä muutamia näkökulmia:
1. Voimavarat esiin
Jokaisessa suhteessa on jotakin hyvää. Koska kumppanin riippuvuuteen ei välttämättä koeta olevan keinoja vaikuttaa, on tärkeä nostaa esiin niitä asioita, jotka suhteessa toimii. Millaisista asioista parina saatte mielihyvää? Mitkä asiat arjessa sujuvat? Millaiset asiat tuottavat iloa? Hyvän huomaaminen lisää usein tunnetta arvostuksesta, ja toisaalta se vähentää esimerkiksi häpeän tunnetta.
2. Tunteet puheeksi
Riippuvuuden varjostamassa parisuhteessa kuvataan usein, että siitä puuttuu turvallinen yhteys toiseen. Turvallinen yhteys kumppaniin tarkoittaa sitä, että kokee oman kumppanin olevan tunnetasolla saatavilla. Se on kokemus siitä, että kumppani vastaa omiin tunnetarpeisiin lämpimästi ja empaattisesti. Tätä kautta syntyy tunne siitä, että omat tunteet ovat arvokkaita ja niitä on turvallista jakaa toiselle. Kun parisuhteessa on riippuvuuden haasteita, on erityisen tärkeää voida tavalla tai toisella sanoittaa omia haastavia tunteita. Näin on mahdollista syntyä kokemusta turvallisuudesta. On tärkeää tiedostaa, että kumppani ei ole omien epämukavien tunteiden alkujuuri, vaan majakka myrskyssä, joka tarjoaa sataman, jossa voi väsyneenä levähtää. Riippuvuuden hoito voi mahdollistaa turvallisen tunneyhteyden ja uudenlaisen vuorovaikutuksen rakentumisen parisuhteessa ja perheessä.
3. Omasta itsestä huolen pitäminen
Kun suhteessa on huolta riippuvuudesta, kumppanin on erityisen tärkeää pitää huolta omasta jaksamisestaan. Millaisista asioista saan iloa? Mistä nautin? Milloin voin hetken hengähtää tai olla itse hoidettavana tai kannateltavana? Ilon aiheet voivat olla hyvin pieniä arkisia asioita, kuten oma kahvihetki lempikirjan kanssa, lenkkihetki ystävän kanssa tai vaikka oma taideharrastus.
On myös tärkeää hakea tarvittaessa keskusteluapua itselle, sekä apua parisuhteeseen. Apua suhteen haasteisiin ja vuorovaikutukseen tarjoavat erityisesti monet järjestöt, kuten Parisuhdekeskus Kataja ry. Lisätietoja löydät täältä: parisuhdekeskus.fi/palvelukartta
Ehyt ry ja parisuhdekeskus Kataja ry ovat aloittaneet kaksi vuotta kestävän yhteistyön, jonka aikana pohditaan keinoja tukea parisuhdetta, kun suhteessa on riippuvuuden haasteita. Mikäli kumppanin päihteiden käyttö mietityttää, Päihdeneuvonta numerossa 0800 900 45 tarjoaa keskusteluapua. Parisuhteen haasteissa ja kysymyksissä apua ja tukea löytyy Parisuhdekeskus Katajalta: parisuhdekeskus.fi